0 Kč(0 ks)
Zpět

Přírodní barvení vajíček, jarní tvoření s dětmi a recepty z vajec

Přírodní barvení vajíček, jarní tvoření s dětmi a recepty z vajec

10. 04. 2019

Zpříjemněte si čekání na Velikonoce tvořením s dětmi a vyrobte spolu krásné dekorace nebo zasaďte bylinky. Před Velikonocemi se pusťte do přípravy barev z čistě přírodních surovin, které můžete vzájemně skvěle kombinovat. A až se kluci vrátí s plnými košíky vajec, poradíme vám, co z nich připravit, aby se po nich jen zaprášilo.

Velikonoční tvoření s dětmi

S prvním sluníčkem se v Potštejně vždycky těšíváme na Velikonoce. Jako malé se děti nikdy nemohly dočkat, a tak jsme s nimi vymýšleli různá přírodní tvoření, společně pečovali o zvířata a hráli si venku. Při tvoření s vnoučaty dnes Hanka Plevová zjišťuje, kolik nových technik a možností existuje. Na Velikonoce můžete ozdobit doslova každý koutek domácnosti a vynechávat už nemusíte ani ty venku. Poradíme vám, jak si zkrášlit domácnost, zabavit děti a strávit společně hezké chvíle.

Velikonoční osení

V každém květinářství najdete pytlíček s jarním osením a obilím. Spolu s dětmi ho můžete zasít do květináče či truhlíku. Krásnou dekoraci vytvoříte, když květináček schováte do proutěného košíčku. Jarní osení je vhodné především pro vnitřní prostory. Květináček postavíte na dětský stolek či parapet v kuchyni – hned se vám bude vařit veseleji. Osení vyroste přibližně za sedm dnů a dělá parádu dobrých čtrnáct dnů. Z jednoho pytlíčku za dvacetikorunu můžete osení zasévat od dubna až do května, je ho opravdu velké množství a děti se starostí o ně mohou učit zodpovědnosti. Trošku pracnější, ale působivou a roztomilou variantou je zasetí do vaječných skořápek. Nechte děti barevně ozdobit menší obal od vajíček, osení ve skořápkách do něj uložte a netradiční velikonoční dekorace je na světě.

Zajíci ze špalíků, zn. pro šikovné ruce

Originální dekoraci pergoly či vchodu domu si můžete vytvořit ze špalíků dřeva. Zkosenou stranu špalíku důkladně obrousíte, namalujete na ni obličej a kreativita může začít. Uši z papíru? Fousy ze slámy? Nos z oříšku? A pod krk mašli nebo kravatu? Když táta vytvoří základ z polínka a máma dá instrukce k malbě obličeje, děti se pustí do zkrášlování zajíce většinou samy a vy máte chvilku pro sebe.

Bylinková zahrádka

Jarní zahrádka bývá ještě poměrně prázdná, v dubnu máte v zemi možná zatím jenom česnek a cibuli. Ale v truhlících, květináčcích či na záhoncích už můžete pěstovat také bylinky. Bylinkový truhlík za okno kuchyně můžete zasázet společně s dětmi. Naučíte je jednotlivé bylinky pojmenovat, rozeznávat podle vůně, společně je ochutnáte a budete je chodit zalévat.

Vynášení Moreny

S menšími dětmi se vypravte na vynášení zimy – Moreny. Zhotovit ji můžete ze staré vařečky a látky. Hlavu vycpete vatou a tělo už necháte splývat. Husté vlasy vykouzlíte z vlny a obličej můžete dát namalovat starším dětem. Vyprovoďte ji pak k řece s veselou jarní písní a pusťte po vodě.

Vajíčka pro nedočkavé

Pokud se vaše děti nemohou Velikonoc dočkat, můžete s nimi vajíčka vyfouknout, obarvit přírodními barvami, nazdobit podle vaší či dětské fantazie a na špejlích napíchat do květináčků. Tu připevníte kuřátko, tam přivážete mašličku a krásná dekorace je hotová. Nejen z vajíček můžete vyrobit krásné velikonoční zápichy. Na ty nejjednodušší postačí papír, nůžky, pastelky, lepidlo a tvoření může začít. A nebo si ozdobte přímo samotný květináč, můžete z něj udělat třeba zajíčka tak jako my, ale fantazii se meze nekladou :-)

Otevírání pokladů, zn. pro nejmenší

Dvouleťáky a tříleťáky možná na koledu samotné zatím nepustíte, ale můžete jim připravit vhodnou aktivitu na motivy Velikonoc. V pátek se totiž otevírají všechny skály a s nimi i jejich poklady. Vy můžete malý sladký i hodnotnější poklad schovat třeba do pískoviště, pod keř nebo vhodné místo zahrady. Starším dětem k němu nakreslete plánek nebo nápovědu, mladším vyrobte třeba papírové stopy, které ho k němu dovedou. Před objevením pokladu je připravte informacemi o tradicích, pokladech na Velký pátek a v mírné a nedrastické formě i o K. J. Erbenovi.

Přírodní barvení vajíček

Nádherná a originální vajíčka si můžete vytvořit ze spousty přírodních surovin, které máte doma. Pokud je to alespoň trošku možné, sáhněte po bílých vejcích, nebo alespoň vybírejte ty nejsvětlejší odstíny hnědých. Před barvením vejce dobře odmastěte omytím v octové vodě.

Na každou barvu budete potřebovat 900 ml vody, 2 lžíce octa, které zaručí barevnou stálost, a lžičku soli. Pokud chcete mít vajíčka lesklá, zakápněte barvu několika kapkami oleje. Pro matná vajíčka nemusíte přidávat nic speciálního. Z vybrané suroviny svařte velmi silný rozvar. Nebojte se jí použít dostatečné množství (přesné instrukce níže). Přilijte ocet a sůl. Vařená vajíčka pak v teplé barvě nechte barvit přibližně dvě hodiny. Když se výsledek nevyvede podle vašeho očekávání, nechte vajíčka v barvě déle, klidně přes noc.

Náš tip

S ozdobením vajíček vám pomohou všechny rostlinky, které najdete na zahradě. Řebříček, jetel, byliny a trávy. Pečlivě přitiskněte na vajíčko, obalte silonovou punčochou, zavažte a vložte do barvy. Co vajíčko, to originál.

Suroviny pro přírodní barvení vajec a jejich ideální množství:

Barva vajíček Surovina Množství na 900 ml vody
Žlutá kurkuma 3 - 4 vrchovaté lžíce
Oranžová, oranžovohnědá slupky ze žluté cibule min. 4 hrnky
Červenohnědá slupky z červené cibule min. 4 hrnky
Červená červená řepa, červené víno cca 3 středně velké červené řepy vč. slupek, pokrájené na malé kousky či nastrouhané nebo 1 litr červeného vína (do vína už nepřidávejte vodu)
Světle zelená pažitka, kopřivy přibližně 2 hrsti pažitky či 3 plné hrsti kopřiv (Barvení pažitkou i kopřivami se podobá spíše tónování.)
Tmavě zelená špenát, kmín půl balíčku mraženého špenátu a dvě lžičky kmínu – vylepší jeho barvu k nepoznání
Modrá červené zelí či borůvky půl hlávky nastrouhaného zelí nebo 4 - 5 šálků rozmačkaných borůvek
Hnědá káva 1 šálek

Čím více uvedených surovin použijete, tím intenzivnější barvy docílíte. Jednotlivá barviva můžete vzájemně kombinovat a vytvořit tak krásné variace. Zelenou barvu můžete například vytvořit kombinací barvení v kurkumě a posléze v odvaru z červeného zelí. Růžové barvy docílíte slabším rozvarem z červené řepy, nebo kratší dobou louhování. Skvělá a výrazná je barva z kurkumy, červené řepy a slupek cibule, její odstín hraje červeně a oranžově, intenzita závisí na tom, jak dlouho vajíčka v barvě necháte.

Zdobení vajíček voskem

Pokud chcete k přírodním barvám přidat další originální techniku, vyzkoušejte zdobení vajíček včelím voskem. Co k tomu budete potřebovat?

  • Špendlík s větší kulatou hlavičkou a obyčejnou tužku
    Špendlík pevně zapíchněte do rovného konce tužky. Máte-li tužku s gumou na konci, můžete ho zapíchnout do gumy, ale špendlík nemusí tak dobře držet a hůře se s ním pak pracuje.
  • Uvařená nebo vyfouknutá vajíčka
    Pro výsledný efekt máte dvě možnosti. Vosk na vajíčkách zůstane a vytvoří krásný plastický vzhled. V tomto případě zdobte už vajíčka obarvená. Pokud chcete, aby vosk na vajíčkách pouze zanechal vzor, vajíčka nejdříve ozdobte voskem a až poté obarvěte. Po zaschnutí barvy vosk opatrně zahřejte nad svíčkou a setřete papírovým ubrouskem.
  • Včelí vosk a něco na jeho rozehřátí
    Na rozehřátí vosku můžete použít aroma lapmičku a rozehřívat kousky vosku přímo na ní. Vosk si také můžete nalámat do prázdných kalíšků od čajových svíček. Nebo vosk předem rozehřejte ve vodní lázni ve větší nádobě a do kalíšků rozlijte. Při tomto postupu si můžete vosk i přibarvit a připravit si různé barvy. Kalíšek s voskem pak můžete jednoduše postavit na aroma lampičku, nebo si vytvořit stojánek (inspiraci najdete na obrázku). Další možností je ohnout polévkovou lžíci do pravého úhlu a připevnit ji ke stabilnímu předmětu (třeba lepenkou) tak, aby vytvořila mističku, ve které budete vosk rozehřívat a umístit pod ní svíčku.

Samotný postup už je velmi jednoduchý, vyžaduje jen trochu cviku. Uchopte vajíčko za špičky (pozor ať ho rukama neumastíte) a nanášejte na něj roztavený vosk špendlíkovou hlavičkou. Jedno namočení ve vosku = jeden tah na vejci. Výsledný vzor si předem promyslete, nebo si připravte předlohu. Pracujte s tečkami a čárkami a pracujte rychle. Důležité je najít správný rytmus práce, aby byla konzistence vosku při nanášení na vajíčko tak akorát. Možná budete muset také optimalizovat vzdálenost plamene svíčky od nádobky s voskem, aby se rozehříval pokud možno stejnoměrně.

Co s vajíčky po Velikonocích

Pokud se vám doma sejdou dva nebo tři košíčky vajíček natvrdo, určitě budete potřebovat spoustu receptů a nápadů, jak si s takovou nadílkou poradit. Počítáme s tím, že je budete chtít zkonzumovat do nejdřív, proto vám poradíme, jak je podávat od rána do večera v rozličných variantách, aby se strávníkům nepřejedla.

Avokádová pomazánka s vejci

Suroviny na 6 porcí:

  • 2 zralá avokáda
  • 4 vejce natvrdo
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • hrst nasekané jarní pažitky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl, pepř a pečivo k podávání

Postup přípravy:
Avokáda si rozpulte až k pecce a oddělte na dvě poloviny. Pecku vyjměte a vydlabejte dužinu. V kuchyňském robotu rozmixujte avokádo s dalšími surovinami do hladké pomazánky. Dochuťte pepřem a solí.

Vajíčkový salát s rajčaty

Suroviny na 4 porce:

  • 1 cibule
  • 4 rajčata
  • 7 vajec natvrdo
  • 200 g majonézy
  • 200 g nakládaných okurek
  • sůl a pepř, pečivo

Postup přípravy:
Vejce, cibuli a okurky pokrájejte na kostičky. Přidejte majonézu a na menší kousky pokrájená rajčata. Pokud je salát příliš hustý, přilijte trochu láku z okurek. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s pečivem.

Tuňáková pomazánka s vejci

Suroviny na 4 porce:

  • 150 g tvarohu
  • 4 vejce natvrdo
  • 3 jarní cibulky
  • 1 hrst pažitky
  • ½ lžičky hořčice
  • 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup přípravy:
Vejce nastrouhejte na jemném struhadle, jarní cibulku nakrájejte na drobné kousky a pažitku nasekejte. Změklé máslo spolu s cibulkou a hořčicí utřete do pěny. Vmíchejte tvaroh, kousky tuňáka, vejce, zakysanou smetanu a pažitku. Opepřete a osolte.

Koprová polévka s vejcem

Suroviny na 4 porce:

  • 6 brambor
  • 200 ml smetany
  • 3 lžíce mouky
  • 4 vejce natvrdo
  • 1 l mléka
  • 1 lžička másla
  • kopr podle chuti
  • ocet, kmín a sůl

Postup přípravy:
Brambory nakrájejte na kostičky a dejte je vařit do osolené a okmínované vody (skutečně menší množství, které sotva zakryje brambory). Až změknou, přilijte mléko. Ve smetaně rozmíchejte mouku a vlijte směs do polévky zchlazené mlékem a za občasného míchání ještě alespoň 10 minut povařte. Přidejte kopr, ochhuťte octem, solí a zjemněte lžičkou másla. Na závěr přidejte na poloviny nebo na kostičky nakrájená vejce, nechte je v polévce prohřát a můžete podávat.

Plněná vejce s okurkou

Suroviny na 12 porcí:

  • 6 vajec
  • 2 lžíce majonézy
  • 3 nasekané nakládané okurky
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř na dochucení

Postup přípravy:
Vyjměte z vajec žloutky, přimíchejte k nim majonézu, nasekané okurky, hořčici a dochuťte solí a pepřem. Vydlabané poloviny vajec naplňte žloutkouvou směsí a ozdobte dle své chuti a fantazie.

Pokud na dně košíku i tak nějaké kousky zbydou, oloupejte je dětem k svačině do školy nebo připravte snídani na vidličku a vejce do ní zakomponujte.

Přečtěte si také:

Velikonoce. Znáte čugar, šibalku, mrskačku nebo „ženské pomlázkové právo“?

Z etnologického hlediska navazují Velikonoce na tradici původně pohanského svátku jara. U nás je to nejvýznamnější křesťanský svátek, který připadá na první neděli po jarním úplňku.

Znáte tradiční velikonoční pečivo? Mám pro vás vyzkoušené recepty!

Velikonoce se nám kvapem blíží, a tak jsem se rozhodla, že pro vás vyhledám pár tradičních receptů. A abych se pod ně mohla i podepsat, rovnou jsem je vyzkoušela.

Zbavujeme se jarní únavy ve třech krocích

S příchodem jara na mnohé z nás padá fyzické i psychické vyčerpání po zimě a přichází tzv. jarní únava. Abychom se jí zbavili, stačí se jen trochu snažit a vnímat své tělo.

Všechny články z rubriky

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz