Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Domácí mandlové máslo s medem a skořicí pro jarní probuzení

Domácí mandlové máslo s medem a skořicí pro jarní probuzení

Na jaře je potřeba náš organismus posilovat, zejména kvůli velmi rychlému střídání počasí. Zkuste všem neduhům předejít a vyzkoušejte recept na domácí mandlové máslo s medem a skořicí. Stačí vám na něj pouhopouhých 5 ingrediencí a výkonný mixér.

Mandle jsou víc než pochoutka

mandle pro zdraví

Jsou výjimečné pro svůj vysoký obsah bílkovin, vápníků a vitamínu B a jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu E a dalších antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a předčasným stárnutím pokožky. Kromě toho jsou zdrojem vlákniny, zdraví prospěšných tuků a minerálů jako je hořčík, draslík, fosfor, zinek nebo mangan.

Při pravidelné konzumaci mandle podporují zdraví srdce, pomáhají předcházet rizikům kardiovaskulárních chorob, pozitivně ovlivňují mozkovou činnost, pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, vyrovnávat pH v těle a prospívají zdraví pokožky. Obsahují prebiotické složky, které pomáhají růstu prospěšných střevních bakterií a zlepšují trávení.

Pro zdravého dospělého člověka se doporučuje sezobnout cca 10 mandlí denně. Pro lepší stravitelnost je ideální před konzumací mandle na zhruba 8 hodin ponořit do studené vody. Usnadní se tak jejich stravitelnost a zvýší využitelnost všech zdraví prospěšných látek. Pokud je to možné, dávejte přednost mandlím neloupaným, slupka totiž obsahuje většinu antioxidantů o něž byste se oloupáním připravili.

Velkolepé účinky skořice

účinky skořice

Skořice nejen dodá oříškovým máslům výbornou chuť, ale jedná se i o přírodního bojovníka s nadváhou a s cukrovkou. Pomůže k očištění střev od parazitů, takže podpoří dobré trávení a zbavování se škodlivých látek.

Toto velmi chutné koření také dodává tělu energii a funguje jako antioxidant, zlepšuje kognitivní funkce a paměť. Skvělá věc právě proti jarní únavě a oslabení organismu! Vědci dokonce prokázali, že skořice pomáhá regulovat zvýšenou hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Konzumace skořice tak může pomoci držet cukrovku pod kontrolou.

S příjmem skořice to však nepřehánějte, doporučuje se nepřekračovat denní dávku 4 g. A víte, že existují dva druhy skořice? Nejběžněji používaná je u nás skořice čínská s výraznou chutí, ale prospěšnější pro naše tělo je pravá neboli cejlonská skořice, která má jemnější a sladší aroma.

Účinky skořice se zvyšují při její kombinaci s medem. Tak si pojďme připravit domácí mandlové máslo právě s těmito dvěma ingrediencemi:

Domácí mandlové máslo s medem a skořicí

recept na domácí mandlové máslo s medem a skořicí

Ingredience:

  • 2 a čtvrt šálku mandlí (nejlépe neloupaných)
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžíce chuťově neutrálního oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • 2 lžíce medu
  • půl lžičky mleté skořice
  • výkonný mixér :-)

Postup:

Mandle rozprostřete na plech a opečte je v troubě předehřáté na 160 °C dokud nebudou jemně vonět (cca 5 - 10 minut). Nechte je vychladnout alespoň tak, aby nebyly horké. Pak je nasypte do mixéru a mixujte je asi 2 minuty. Přidejte sůl a olej a mixujte, dokud konzistence nebude máslová. Může to trvat až 20 minut. Stírejte případné nerozmixované zbytky ze stěn nádoby. Na závěr přidejte med a skořici podle chuti a domixujte.

Pokud je to možné, použijte mandle neloupané, z loupaných mandlí je sice máslo jemnější, ale loupáním se zase připravíte o řadu prospěšných látek. Slupky také máslu propůjčí krásnou hnědou barvu a plnější chuť. Pražení můžete vynechat, díky němu ale máslo získá výraznější oříškovou chuť a aroma.

V lednici v uzavřené nádobě vydrží mandlové máslo až 4 týdny. Hotové máslo si můžete namazat na chleba, použít do nejrůznějších dezertů, ochutit si jím ranní kaši, doplnit jím ovocnou svačinku, nebo jej jíst rovnou lžící :) Nebojte se v receptu ani použití jiných oříšků!

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit