Medové vánoční pečení
Každoroční předvánoční maraton již začal, a tak jsem se dala do prvního pečení. Jako vždy začínám perníčky. Pro mě je to typický voňavý předvoj Vánoc. Mám pro vás pár tipů na perníčky, koláčky i štědrovníčky. Doufám, že si i vy najdete svého favorita.
Nejprve něco málo z praxe
- Perníčky vždy pokládejte na plech vymazaný voskem (musí se za horka sundat), tukem nebo na pečící papír.
- Skladování perníčků: mně osobně se osvědčil způsob uchování v plastové dóze. Perníčky i veškeré cukroví jsou pak vláčné a křehké.
- Potírek na perníky je sice spoustu, ale mně se osvědčilo rozšlehané vajíčko nebo medovo-rumová poleva
Medovo-rumová poleva
Polevu připravíte z 50 g másla, dvou lžic medu a 40 ml rumu. Máslo rozehřejte, přidejte med a dobře rozmíchtejte. Poté přidejte rum a zase dobře rozmíchejte. Poleva vydrží v ledničce dlouho a určitě pro ni najdete různá uplatnění. Je výborná např. na koláče, jidáše, palačinky, lívance, perníčky,…
Perníčky od prababičky
Recept není od mojí prababičky, takový byl prostě název :-)
Suroviny:
- 800 g hladké mouky
- 280 g moučkového cukru
- 120 g tuku (nejlépe másla)
- 180 g medu
- 4 celá vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 2 lžíce kakaa (nemusí být)
Postup:
Utřete vejce s cukrem a přidejte med, koření a jedlou sodu. Až se suroviny spojí, přidejte tuk a nakonec prosátou mouku. Těsto důkladně propracujte a nechte alespoň jeden den odpočinout v ledničce. Pečte v rozehřáté troubě na 180°C. Libovolné tvary a ještě horké potřete rozšlehaným vejcem nebo polevou. Perníčky je poté dobré nechat uležet.
Moravský Štědrovníček
Suroviny:
- 500 g hladké mouky (nebo žitné)
- 250 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 2 vejce
- 1 lžíce rumu
- 2 lžičky mletého koření (hřebíček, fenykl, anýz, citronová kůra, skořice)
Postup:
Na vál prosejte mouku, cukr a koření. Přidejte med, vejce a rum a zpracujte hladké těsto. Dejte jej na dva dny do chladna.
Dřevěnou formičku vysypejte škrobovou moučkou a to při každém použití (osobně se mi osvědčilo vymazat formičku olejem při každém použití), těsto do ní vtlačte a vyklepejte. Štědrovníčky pokládáme na vymazaný plech (pečící papír) a pečeme ve vyhřáté troubě 180 až 200 °C asi 10 až 20 minut. Jakmile perníčky vyběhnou a zbarví se dozlatova, potřete je karamelem a ještě krátce dopečte.
Pokud nemáte dřevěné formičky, můžete těsto vyválet a použít vykrajovátka. Při tomto způsobu musíte zkrátit dobu pečení.
Tmavé perníčky
ihned měkké
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 200 g medu
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- špetka pepře
- 2 lžíce kakaa
Postup:
V míse smíchejte mouku s kořením a kakaem. Máslo, med, vejce a cukr dejte nad vodní páru a šlehejte metlou, aby se nesrazila vejce. Když je směs teplá, přidejte jedlou sodu a míchejte, až směs nabobtná. Smíchejte sypkou a tekutou část těsta a zpracujte těsto, které nechte přes noc odpočinout. Vykrajujte libovolné tvary a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C. Horké potírejte rozšlehaným vejcem nebo medovo -rumovou polevou.
Medové koláčky
velmi oblíbené u Plevů
Suroviny:
- 140 g změklého másla
- 2 žloutky
- 140 g tekutého medu
- 350 g hladké mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 až 5 vrchovatých polévkových lžic marmelády na naplnění
- 2 až 3 polévkové lžíce mletých ořechů nebo mletých mandlí na posypání
Postup:
Máslo, žloutky a med našlehejte elektrickým ručním šlehačem na nejvyšší stupeň do pěny. Mouku promíchejte s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a postupně za stálého šlehání elektrickým šlehačem na nejnižším stupni zapracujte do pěny. Hmotu vyklopte na pomoučněný vál a vypracuje těsto.
Z těsta vyválejte váleček, který rozkrájejte asi na 55 ks. Z každého kousku udělejte kuličku a dejte na plech pokrytý pečícím papírem. Do každé kuličky udělejte koncem vařečky důlek a dejte do trouby předpéci.
Asi po 7 minutách plech vyjměte a pomocí 2 kávových lžiček (nebo zdobícího pytlíku) dejte do každého důlku trochu marmelády. Posypejte oříšky nebo vložte mandli, vraťte do trouby a pečte ještě asi 7 až 8 min. Pěčte ve vyhřáté troubě na 190 °C, celková doba pečení je asi 15 minut. Vychladlé koláčky můžete ihned konzumovat, nebo uložte do dózy. Při pečení vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou.
Sádlové perníčky
ihned měkké
Suroviny:
- 650 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 12 lžic sádla
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do perníku (1prášek do pečiva + 1 lžíce perníkového koření)
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 4 vejce + 1 na potření
Postup:
Smíchejte vše sypké, přidejte med, celá vajíčka a sádlo (pozor nesmí být vrchovaté) a vypracujte těsto. Vyvalujte placku asi 4 mm silnou a vykrajujte tvary. Pečte při 180 °C asi 7 minut a teplé potírejte rozšlehaným vejcem nebo medovo-rumovou polevou.
Staročeské vánoční perníky
Suroviny:
- 600 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 50 g tuku nejlépe másla
- 4 celá vejce
- 2 lžíce mletého koření (skořice, muškátový oříšek, koriandr, fenykl, zázvor, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, pepř, kardamom)
Postup:
Na vál prosejte mouku, cukr, přidejte nahřátý med, rozpuštěný tuk, vejce a koření. Vše zpracujte a nechte v chladnu dva až tři dny. Po odležení těsto prohněťte a natlačte do formiček (lze použít i klasický postup vyválení a vykrájení tvarů). Pečeme na vymaštěném plechu nebo na pečícím papíře při 180 °C po dobu 10 až 20 minut (u vykrajovaných perníčků zkrátíme dobu pečení). Horké potřete rozpuštěným cukrem (rumovo medovou potírkou).
Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu zapeklitý dotaz, vyřizuje ho také Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří. V našem magazínu od ní najdete hned několik úžasných receptů a tipů. Momentálně je na mateřské dovolené.