Venku už pomalu přituhuje. Naše tělo si na ochlazení teprve zvyká a čas od času je příjemné pořádně se prohřát. Buď se můžete ponořit do horké vany, nebo vyzkoušet recepty na teplé nápoje s medovinou. Určitě si pochutnáte! Na konci článku najdete i tip na zahřátí pro děti. Samozřejmě bez alkoholu :-)
Medovinový svařák
Kdo by neznal svařák! Lahodný, voňavý, sladký a ještě k tomu zahřeje... Ochutnali jste už někdy svařák s medovinou?
Co budete potřebovat?
- 1l červeného vína
- 0,5 l medoviny
- 1 celou skořici
- 1 lžičku hřebíčku
- 4 kusy badyánu
- plátky pomerače
Postup:
Červené víno svařte spolu s kořením. Zvlášť v hrnci ohřejte medovinu (nevařit!). Slijte dohromady a ozdobte pomerančem.
Včelařův teplý kožich
Recept pro silnější povahy, který vás postaví na nohy!
Co budete potřebovat?
- 5 cl slivovice (jablkovice nabo vaší oblíbené pálenky)
- 2 dcl medoviny
- 1 lžíce medu
- naložené ovoce (není nutností)
Postup:
Ohřejte medovinu, vložte do ní kousek ovoce, med a slivovici.
Vaječný koňak s medem
U nás velice oblíbený, který připravujeme i několikrát do roka. Hodí se i jako skvělý ručně vyráběný dárek nebo jako pozornost, když jedete na návštěvu. Domácím vaječňákem nikdo nepohrdne!
Co budete potřebovat?
- 200 g medu
- 5 žloutků
- 1 kondenzované mléko
- 125 ml mléka
- 250 ml kvalitního rumu
Původní postup:
Šlehejte žloutky s medem a vanilkovým cukrem do zhoustnutí. Přidejte mléko, kondenzované mléko a nakonec rum. Vše zamíchejte a nakonec přeceďte.
Můj postup:
Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Do misky, která půjde na vodní lázeň, dejte med, žloutky a mléko. Ponořte do hrnce s vroucí vodou a šlehejte alespoň 7 min. Misku sejměte z hrnce, zašlehejte kondenzované mléko a rum.
Moje zkušenosti:
- Já nemám ráda likér moc ostrý, takže dávám 125ml rumu.
- Můžete libovolně přidat vanilku nebo zjemnit smetanou, ale u smetany pozor na trvanlivost.
- Likér uchovávám v lednici, ale trvanlivost neznám, protože u nás déle jak týden nevydrží.
- Lze použít jako náplň do vánočního cukroví - vosích hnízd.
- Báječně ochutí krém, bábovku nebo kávu.
Dětský punč
Abychom nezapomínali i na naše nejmenší tak tu máme ještě jeden recept tentokrát bez alkoholu. Ideální pití pro oslavence narozené v chladné části roku, nebo prostě jen tak pro zahřátí.
Co budete potřebovat?
- 1 l ovocného čaje
- 0,5 l jablečného moštu
- štávu z jednoho citronu nebo pomeranče
- 3 lžičky medu
- ovoce
Můj postup:
Uvařte čaj, přilijte džus a šťávu z citronu (pomeranče) a promíchejte. Přidejte med a navrch ozdobte ovocem
Veškeré recepty jsou od Přecechtěl, Tomáš. Veletucet medových receptů: přímo od včelaře. Ořech: Vl. Glaser, 2013, 57 s. ISBN 978-80-260-5293-7.

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu zapeklitý dotaz, vyřizuje ho také Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří. V našem magazínu od ní najdete hned několik úžasných receptů a tipů. Momentálně je na mateřské dovolené.