Co je to květový pyl?
Pyl není jen nepříjemná součást jara, která vyhání alergiky z přírody. Včelí pyl je unikátní přírodní látka. Obsahuje totiž naprosto jedinečnou kombinaci látek, která vlévá krev do žil celé naší přírodě. Pokud by včelstvo nemělo pyl, nemohlo by žít. A kde není hmyz, tam dlouho nevydrží ani další život. Kromě výživové hodnoty má pyl také spoustu dalších blahodárných účinků na lidský organismus.
Pyl je pro včely nepostradatelný
Přestože pyl řadíme mezi včelí produkty, jedná se o produkt kvetoucích semenných rostlin. Jsou to pohlavní samčí buňky uložené v pylových tyčinkách a slouží k rozmnožování rostlin přenesením dědičné informace přes buňky samičí - v semeníku. Jeho další důležitou úlohou je, že slouží jako potrava pro drobné živočichy. Rostlinky vidinou potravy (tedy pylu) „uplácí“ hmyz, aby rostlinám zajistil opylení, které zajišťuje rozšiřování genetických informací po okolí a zachování druhů.
Při sběru je pro včelu pyl lákavější než nektar, ze kterého se tvoří med.
Včely by bez pylu zahynuly. Krmičky by nemohly vytvářet krmnou šťávu pro plod a výživu pro matku, pyl je pro včely zdrojem energie pro všechny práce jak v úlu, tak pro sběr nektaru a pylu. Pro jeho důležitost pro včely jej také včelaři nazývají "včelí chléb". Ne náhodou včelky krmí pylem celý úl.
Jak včela pyl sbírá a jak se z pylu stane rousek?
Včela létá z květu na květ, přičemž se na chloupcích jejího kožíšku, které jsou dokonce stromečkovitě větvené, zachytávají drobná zrnka pylu. Ten sčesávají kartáčky na nohách do tzv. košíčků, které mají na třetím páru noh. Přidávají k pylu obsah medného váčku a svých žláz a tzv. tlačítkem ho do košíčků pěchují a tvoří z něj rousky. Ty pak nosí do úlu, kde je shazují pomocí trnu na druhém páru nohou.
Rousky pylu po příletu do úlu ukládá do jednotlivých buněk a nechává dále zpracovat jinými včelkami ve stáří 4 až 6 dní. Ty pyl následně hlavičkami dusají, aby v nich nebyl vzduch, a přidávají výměšky ze svých žláz. V tomto stavu následně začíná mléčné kvašení, při kterém popraská ochranný obal pylového zrna.
Včelky přinášející do úlu pylové rousky
Z práškového pylu z květin tak postupně vzniká pyl rouskovaný a následně pyl plástový - perga. Celý tento náročný řetězec dělají včelky proto, aby pyl byl dobře zakonzervovaný a dlouho vydržel. Je nezbytný k přežití celého včelstva.
Včelka vyletí 4 - 6× denně, pár rousků má nasbíraný za 20 - 80 minut. Oba rousky váží 8 - 25 mg a obsahují neuvěřitelné 3 - 4 miliony pylových zrn. Pro představu: Květ jabloně má kolem 100 tisíc pylových zrn, jedna jehněda lísky nebo břízy 5 miliónů a samčí květenství kukuřice dokonce 50 miliónů pylových zrn. Jedna buňka pylu pak stačí pro odchov dvou mladušek a během jara včelstvo spotřebuje okolo 5 až 6 kg pylu.
Druhy včelího pylu
Často se můžete setkat s označením pyl květový – tento pojem je však obecný. Pyl květový totiž rozdělujeme na dva hlavní druhy, o nichž jsme již psali výše a jsou to pyl rouskovaný a pyl perga (včelí chléb).
Vlevo pyl perga, vpravo pyl rouskovaný
Perga je původně ruský pojem a značí plástový pyl. Od rouskovaného pylu se liší tím, že je již v úlu prošel fermentací, je proto jednodušeji stravitelný a podle odborných studií také nevyvolává alergické reakce. I proto je perga dražší.
Pyl vs. včelí pyl
Rozdíl mezi volným vzdušným pylem v přírodě a rouskovaným či plástvovým pylem (pergou) je ten, že první je pro člověka možným alergenem, zatímco rouskovaný i plástvový pyl jsou vysoce hodnotnými léčivým produktem a potravinovým doplňkem na přírodní bázi.9
Jak se pyl odebírá a zpracovává
Pyl rouskovaný se zpracovává následovně: Pro odebírání rouskového pylu musí mít včelař speciálně uzpůsobené úly, ve kterých se nachází tzv. pylochyt. Ten se skládá z odběrové nádoby a mřížky ve tvaru hvězdice. Pylochyt umístí včelař za česno, tedy za vstup do úlu, aby skrz něj musela prolézt každá včelka. Při tom si odrhne rousek pylu, který spadne do sběrné nádoby. Nádoby se denně vyprazdňují a pyl se následně vzduchem o teplotě 40 °C suší a čistí. Protože je hydroskopický, tedy pohlcuje vzdušnou vlhkost, obsahuje hned po sběru přibližně 20 % vody.
Je velmi vtipné sledovat, jak jsou včelky vynalézavé a postupně se učí pylochytem pronášet co nejvíce rousků. I na tom je vidět, jak si pylu váží.
Získávat pyl perga už je daleko náročnější a využívají se k tomu dva způsoby:
-
První probíhá pomocí tzv. vypichovátka, což je trubička o průměru včelí buňky, uvnitř níž se nachází drátek. Vypichovátko se vloží do buňky s pylem až na její samotné dno, poté se vytáhne i s pylem a ten se následně pomocí drátku vystrčí do sběrné nádoby.
-
Druhá varianta je sice jednodušší, ovšem dá se využít pouze u plástů, ve kterých ještě není vylíhnutý plod. Takové plásty můžeme vložit do mrazáku – po zmrznutí se plást z vosku stává velmi křehkým, snadno se rozdrolí a pyl už stačí jen sesbírat.
Jedno včelstvo dokáže za rok spotřebovat 25 až 40 kg pylu. Ten je do úlu dopravován mladými včelkami o stáří 15 až 17 dní. Vydrží jej sbírat jen několik týdnů, dokud se jim neopotřebují křídla a neuhynou vyčerpáním. Jedna včelka dokáže za den nasbírat pouhých 30 až 50 mg pylu, takže nasbírat přes 25 kg je opravdu náročný proces.
A ještě zajímavost: královna ani trubci nejsou schopni pyl trávit, a je jim proto dodáván mladuškami v mateří kašičce, resp. krmné šťávě.
Pyl jako koktejl látek
Kromě výživové hodnoty má pyl také spoustu dalších blahodárných účinků na lidský organismus. A to jeho složení stále ještě není přesně známé a výzkumy mohou ještě mnohé odhalit.
V knize Apiterapie - léčení včelími produkty od Ing. Štefana Demetera se dočtete, že pyl je považován za přírodní multivitamín. "Můžeme povrdit, že pyl obsahuje všechny prvky pro organismus nezbytné a blahodárně na něj působící. Užívání pylu už po krátké době vyvolává pocit zdraví a spokojenosti, proto se doporučuje rekonvalescentům po těžkých onemocněních, operacích a zvýšené psychické zátěži (stresech a psychických traumatech). Starší lidé si díky užívání pylu udrží do vysokéhu věku fyzickou i duševní kondici a dobrou paměť."1
Složení pylu:
Jak včelí pyl chutná?
Chuť květového pylu v rouskách může být velmi rozmanitá, stejně jako jeho barva závisí totiž na druhu květů, ze kterých pochází. Obecně by se chuť pylu dala popsat jako jemně sladká s květinovými tóny, někdy s více či méně nahořklým nádechem, jindy v sobě nese jemný náznak medové chuti. Někomu může lehce připomínat chuť sena. Fermentací pyl přichází o svou barevnost a mění se také jeho chuť, která je sytější, může získat jemný nádech kyselosti a také se pro nás stává lépe stravitelným.
Pyl se skládá z velkého množství bílkovin, volných aminokyselin, nukleových kyselin, minerálních látek, vitaminů, cukrů, tuků, organických kyselin, enzymů, vonných a chuťových složek, fytoncidních (antibioticky působících) látek a vody. Enzymy jsou důležitou součástí pylu a zastupují je pepsin, trypsin, erepsin, amyláza, invertáza, rediktáza, pektináza, kozymáza, kataláza a fosfatáza. Z minerálů je v pylu obsažen sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, chlor, síra, měď, kobalt, křemík a stopy selenu. Pyl má 5 - 7x větší obsah aminokyselin než hovězí maso, vajíčka nebo sýry. Z vitaminů v pylu nalézáme provitamin A, vitamin B1, B2, B6, B5, dále vitamin C, E a H.2
Konkrétní složení pylu se liší v závislosti na druhu rostlin, ze kterých pochází a závisí také na vnitřních a vnějších podmínkách té které rostliny a ani u téže rostliny není vždy stejné. Méně výživný pyl však včely sbírají pouze v případě nedostatku pylu vyšší výživné hodnoty. Jak poznáme odkud pyl pochází? Jednoduše – podle jeho barvy. Bělošedý je například z maliníku a ostružníku, světle žlutý z černého bezu, modrý ze svazenky. Druh a stáří pak určuje, jakou bude mít chuť.
Příklady barev pylu
barva pylu | jaro | barva pylu | léto | barva pylu | pozdní léto |
.
|
Líska obecná |
.
|
Jírovec maďal |
.
|
Mák setý |
.
|
Olše lepkavá |
.
|
Hloh jednosemenný |
.
|
Slunečnice roční |
.
|
Trnka obecná |
.
|
Ostružiník, maliník |
.
|
Divizna malokvětá |
.
|
Hrušeň obecná |
.
|
Jetel luční |
.
|
Svazenka vratičolistá |
.
|
Pampeliška |
.
|
Bez černý |
.
|
Chrastavec rolný |
.
|
Jabloň domácí |
.
|
Lupina mnoholistá |
.
|
Mák vlčí |
Využití pylu:
- Pyl se dobře uplatňuje při prevenci a léčení celkové vyčerpanosti organismu, při psychické únavě člověka, má omlazující účinky na buňky lidského organismu a tím i na celkové vzezření člověka.
- Efektivně působí při chudokrevnosti z nedostatku železa (anémii), při onemocněních jater - žloutence a cirhóze, při mentální anorexii a celkové podvýživě.
- Příznivé až vynikající účinky při onemocněních jater má v kombinaci s medem a mateří kašičkou.
- Podle zkušeností včelařů působí příznivě na snížení vysokého krevního tlaku (harmonizuje krevní tlak).
- Má příznivé účinky při onemocněních předstojné žlázy (prostaty), při jejím zánětu i zvětšení.
- Pyl s medem a mateří kašičkou se používá při podvýživě a celkovém tělesném oslabení po operacích, těžkých onemocněních v rámci rekonvalescence, ale také při fyzické únavě a vyčerpanosti.
- Má dobré účinky při různých neuralgiích a bolestech zad, protože obsahuje všechny složky vitaminu B.
- Podle lékařů z Basileje se pylem úspěšně léčí senná rýma. Je zapotřebí začít ho užívat 6 týdnů před očekávaným nástupem senné rýmy. U nás se tomu říká "hromniční recept", protože pyl se začíná užívat na Hromnice, tj. 2. února. A to tak, že první den se užije 1 zrnko, druhý den 2, třetí den 3 a tak postupně až do váhy 15 g denně. Pokud se projeví nepříznivý účinek, je nutné užívání okamžitě ukončit.
- Je ideální dietetickou doplňkovou potravou pro diabetiky.
- Normalizuje činnost trávicího traktu.
- Tonizuje aktivitu nervového a hormonálního systému.
- Léčí zánět močových cest.
- Blahodárně ovlivňuje slinivku břišní (pankreas).
- Má mírně projímavý a močopudný účinek, odstraňuje jedovaté zplodiny z těla.
- Léčí plicní a infekční žloutenku.
- Uklidňuje nervovou soustavu, přináší klidný spánek.
- Léčí ekzémy a vyrážky, anémii, onemocnění žlučníku, srdečního svalu, revmatické nemoci, ledvinové kameny, silikózu plic.
- Má antibakteriální účinky.
- Významně snižuje hladinu cholesterolu.
- Blahodárně působí na červené krvinky.
- Má pozitivní vliv na doplnění energie a povzbuzení vytrvalosti, na zlepšení koncentrace a také se doporučuje osobám trpícím psychickou labilitou a podrážděností.
- Dodává chuť k jídlu.
- Zvyšuje potenci a plodnost.
- Zmírňuje problémy s bolestmi hlavy nebo bušením srdce.
- Má vynikající účinek při léčbě rýmy, chřipky a virových onemocnění.
- Je úžasným doplňkem při léčbě antibiotiky.
- Reguluje celkovou činnost vnitřních orgánů.
- Rozpouští usazeniny uvnitř žil a tepen. Při terapii "odvápnění" žil a tepen je nutné začít opatrně, protože už jednorázové požití jedné polévkové lžíce pylu může uvolnit takové množství usazenin, které může způsobit ucpání cév.3
Využití pylu v kosmetice
Také pyl nachází upotřebení v kosmetice, podporuje růst vlasů a nehtů, doporučuje se na křehkou a praskající pokožku.4 Přidává se do suchých šamponů, krémů pro ošetření pokožky, tonizujících alkoholických roztoků a využívá se také v pleťových maskách. Vyzkoušet můžete například tuto: rozmíchejte jednu kávovou lžičku namletého pylu s čerstvým žloutkem. Směs naneste na pleť, lehce vmasírujte a nechte působit alespoň půl hodiny. Pleť je po aplikaci této masky vláčná, dobře prokrvená a pružná.5 Takové kosmetické přípravky používaly pro krásu už ženy egyptské a starého Říma.
Jak používat včelí pyl?
Pyl lze konzumovat klasicky po lžičkách bez nutnosti jakékoliv úpravy. Můžete ho zapít neperlivou vodou nebo studeným čajem. Případně rozpustit v mléku, ovocných šťávách či kaši z ovesných vloček, zamíchat do jogurtu, marmelády, tvarohu, smoothie nebo medu. Nesmíte jej však přimíchávat do žádných tepelně zpracovaných pokrmů, rychle se tím ztrácejí vitamíny. Používání je pak výslovně zakázáno při onemocnění ledvin, nádorových onemocněních a první 3 měsíce těhotenství.
Pyl je možné užívat dlouhodobě a mohou ho užívat i děti. Doporučená dávka včelího pylu je 20 g denně. Udržovací dávka, nebo pokud užíváte včelí pyl preventivně, stačí vám poloviční dávka (tedy zhruba 10 g), stejně jako dětem. Pyl si dopřejte i několikrát ročně a užívejte jej pravidelně po dobu 30 dní.6 Začínejte na malých dávkách několika zrníček rouskovaného včelího pylu a to především, pokud trpíte na pylové alergie. Včelí pyl postupně přidávejte, až bude množství zrníček odpovídat doporučené dávce. Ačkoli se alergické reakce při ústním podání objevují jen zřídka, pokud by se v průběhu užívání projevily nepříznivé účinky, užívání ukončete. Pokud trpíte nízkým tlakem, je ideální užívat pyl na noc.
Dobrých preventivních a léčebných výsledků dosáhneme užíváním pylu s medem. Med se doporučuje obohatit 5 % pylu a užívat po 1 až 2 lžičkách ráno a večer. Každodenní užívání pylu s medem už po krátké době citelně zlepší celkový stav organismu. Vysoký obsah bílkovin, volných aminokyselin, minerálních a hormonálních látek v pylu působí regeneračně na buňky v našem organismu. 7
Přehled alergenů v průběhu roku a další informace o tom, jak předcházet pylovým alergiím najdete v článku Kalendář alergika.
Trápí-li vás pylová alergie, vyzkoušejte výše (ve výčtu využití pylu) zmíněný Hromničný recept, využívaný při léčbě senné rýmy. Tato terapie pylem spočívá v desenzibilizaci organismu. Pokud člověk alergický na pyl pravidelně v zimních měsícíh užívá pyl, popřípadě květový med obsahující pylová zrna, projevy pylové alergie se po čase mírní, až někdy zcela vymizí. Pylová zrna se do lidského těla nedostávají dýchacími orgány, které jsou na pyl velice citlivé, ale ze zažívacího traktu. Tak vyvolají, i když malou, odezvu ve smyslu tvorby protilátek. Pyl i med by měl pocházet z pacientova okolí, protože obsahuje alergeny způsobující sennou rýmu.8
Tajemství včelařů: nakvašený včelí pyl
Rouskovaný včelí pyl doporučujeme pro lepší stravitelnost nechat nakvasit. Recept je skutečně snadný:
Převařte 40 ml vody a smíchejte s 25 g medu a 100 g včelího pylu. Důkladně promíchejte a přelijte do otevřené sklenice. Tu nechte zhruba 3 dny v pokojové teplotě. Poté můžete nakvašený včelí pyl konzumovat. Čtvrtý den už ale v pokojové teplotě zůstat nemůže, protože potřebuje chladnější prostředí spíže či lednice. Nakvašený včelí pyl konzumujte ideálně půl hodinky před jídlem.
Pozor: Včelí pyl perga už procesem kvašení prošel přímo v úlu, takže už ho nemusíte opakovat znovu.
Pokud byste se o včelím pylu chtěli dozvědět více, nahlédněte do nejčastějších dotazů z naší poradny.
1 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 72 Zpět
2 Eva Exnerová: bakalářská práce Význam včelích produktů pro člověka, jejich původ adostupnost v Mladé Boleslavi a okolí; Hradec Králové 2015, Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta,Biologická katedra; str. 31 Zpět
3 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 73 Zpět
4 Marie Kubalová: bakalářská práce Včelí produkty v kosmetice; 2013, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická; str. 32 Zpět
5 Eva Exnerová: bakalářská práce Význam včelích produktů pro člověka, jejich původ adostupnost v Mladé Boleslavi a okolí; Hradec Králové 2015, Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta,Biologická katedra; str. 33 Zpět
6 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 74, 75 Zpět
7 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 75 Zpět
8 Bc. Zuzana Daďová: diplomová práce Včelí produkty; 2011; Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická; str. 21 Zpět
9 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydal Jaroslav Čadra, Olomouc, 2021, str. 72 Zpět