0 Kč(0 ks)
Zpět

Teplé nápoje s medovinou pro zahřátí a domácí vaječný koňak s medem

Teplé nápoje s medovinou pro zahřátí a domácí vaječný koňak s medem

16. 02. 2016

I když to tak nevypadá, tak podle kalendáře je zima. Naše tělo to pozná a potřebuje čas od času pořádně prohřát. Buď se můžete ponořit do horké vany, nebo vyzkoušet recepty na teplé nápoje s medovinou. Určitě si pochutnáte! Na konci článku najdete i tip na zahřátí pro děti. Samozřejmě bez alkoholu :-).

Medovinový svařák

Kdo by neznal svařák! Lahodný, voňavý, sladký a ještě k tomu zahřeje... Ochutnali jste už někdy svařák s medovinou?

Co budete potřebovat?

  • 1l červeného vína
  • 0,5 l medoviny
  • 1 celou skořici
  • 1 lžičku hřebíčku
  • 4 kusy badyánu
  • plátky pomerače

Postup:

Červené víno svařte spolu s kořením. Zvlášť v hrnci ohřejte medovinu (nevařit!). Slijte dohromady a ozdobte pomerančem.

Včelařův teplý kožich

Recept pro silnější povahy, který vás postaví na nohy!

Co budete potřebovat?

  • 5 cl slivovice (jablkovice nabo vaší oblíbené pálenky)
  • 2 dcl medoviny
  • 1 lžíce medu
  • naložené ovoce (není nutností)

Postup:

Ohřejte medovinu, vložte do ní kousek ovoce, med a slivovici.

Vaječný likér s medem

U nás velice oblíbený, který připravujeme i několikrát do roka. Hodí se i jako skvělý ručně vyráběný dárek nebo jako pozornost, když jedete na návštěvu. Domácím vaječňákem nikdo nepohrdne!

Co budete potřebovat?

  • 200 g medu
  • 5 žloutků
  • 1 kondenzované mléko
  • 125 ml mléka
  • 250 ml rumu

Původní postup:

Šlehejte žloutky s medem a vanilkovým cukrem do zhoustnutí. Přidejte mléko, kondenzované mléko a nakonec rum. Vše zamíchejte a nakonec přeceďte.

Můj postup:

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Do misky, která půjde na vodní lázeň, dejte med, žloutky a mléko. Ponořte do hrnce s vroucí vodou a šlehejte alespoň 7 min. Misku sejměte z hrnce, zašlehejte kondenzované mléko a rum.

Náš tip

Moje zkušenosti

  • Já nemám ráda likér moc ostrý, takže dávám 125ml rumu.
  • Můžete libovolně přidat vanilku nebo zjemnit smetanou, ale u smetany pozor na trvanlivost.
  • Likér uchovávám v lednici, ale trvanlivost neznám, protože u nás déle jak týden nevydrží.
  • Lze použít jako náplň do vánočního cukroví - vosích hnízd.
  • Báječně ochutí krém, bábovku nebo kávu.

Dětský punč

Abychom nezapomínali i na naše nejmenší tak tu máme ještě jeden recept tentokrát bez alkoholu. Ideální pití pro oslavence narozené v chladné části roku, nebo prostě jen tak pro zahřátí.

Co budete potřebovat?

  • 1 l ovocného čaje
  • 0,5 l jablečného moštu
  • štávu z jednoho citronu nebo pomeranče
  • 3 lžičky medu
  • ovoce

Postup:

Uvařte čaj, přilijte džus a šťávu z citronu (pomeranče) a promíchejte. Přidejte med a navrch ozdobte ovocem

Med květový pastovaný

Med květový pastovaný

Medovina z Potštejna

Medovina z Potštejna

Medovina z lipového medu

Medovina z lipového medu

Veškeré recepty jsou od PŘECECHTĚL, Tomáš. Veletucet medových receptů: přímo od včelaře. Ořech: Vl. Glaser, 2013, 57 s. ISBN 978-80-260-5293-7.

Veronika Plevová včelařka, sociální sítě - o autorce článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří.

Podívejte se na články, které Veronika napsala:
Jak si vyrobit pampeliškový med?

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz