0 Kč(0 ks)
Zpět

Vyrobte si zdravé domácí gumové medvídky – medové!

Vyrobte si zdravé domácí gumové medvídky – medové!

20. 03. 2020

Také už vám děti doma „lezou po zdi“? Prvotní nadšení dětí (menší už rodičů) z toho, že nemusí chodit do školy vzhledem k omezením, která přináší karanténa, pomalu opadá a o slovo se může začít hlásit nuda. My si myslíme, že nejlepší je udělat z karantény v rámci možností příjemně strávený čas v rodinném kruhu, na který třeba budete jednou s úsměvem vzpomínat. Dnes pro vás máme tip na výrobu medových dobrůtek, které děti zabaví hned na dvakrát – při jejich výrobě a pak při jejich mlsání. A vás potěší vědomí, že si pochutnávají zdravě i báječné ticho, které se přitom na chvíli rozhostí :-)

(Ne)zdravé a oblíbené želatinové bonbony

Gumové bonbonky v nejrůznějších podobách milují nejen děti, ale i dospělí. Navíc se o nich všeobecně soudí, že patří mezi zdravé sladkosti. Základem všech želatinových bonbonů je želatina, tedy kolagen, který prospívá kloubům, šlachám, kostem i vlasům, nehtům a vliv má také na kvalitu kůže. Jen je ho v bonbonech poměrně málo na to, aby měl pro zdraví zásadní přínos. Pozitivem gumových pochoutek je také obsah bílkovin a téměř nulový obsah tuku.

A proč tedy gumové medvídky a další potvůrky nemůžeme zařadit mezi zdravé cukrovinky? Obsahují cukr. Hodně cukru. U dětí do 10 let je doporučovaný celkový denní příjem cukru do 24 g, někdy se uvádí až 30 g. Jedno 100g balení gumových bonbonů ale obsahuje i 63 g cukru. Navíc ačkoli dnes už na trhu najdete i bonbony barvené přírodními barvivy, stále ještě mnoho z nich obsahuje umělá barviva a další nebezpečné látky, které zdraví rozhodně neprospívají.

Jak tedy dopřát dětem (a třeba i sobě) oblíbenou pochoutku bez výčitek? Využijeme jejich dobrých vlastností a ty špatné jednoduše nahradíme také dobrými! O medu a jeho prospěšnosti vám určitě nemusíme vyprávět, věděli jste ale také, že po medu se nekazí zuby? Vyrobte si s dětmi skvělé domácí medové gumové medvídky, které navíc budete směle moci označit za zdravé mlsání.

Recept na gumové medvídky bez cukru

Na výrobu domácích medových gumídků budete potřebovat:

  • Silikonové formičky vhodné velikosti, s úspěchem lze využít například různá tvořítka na led, není také žádný problém na internetu sehnat formičky přímo na medvídky i jiné tvary typické pro želatinové bonbony. Pokud žádné takové formičky nevlastníte, vystačíte si s jakýmkoli malým vykrajovátkem. Výsledný efekt sice nebude takový, nicméně na chuti to bonbonkům rozhodně neubere :-)

  • Pro usnadnění plnění formiček je skvělým pomocníkem kapátko (můžete zakoupit rovnou s některými formičkami na medvídky), dobře však poslouží i lžíce.

  • V případě vykrajované varianty si také připravte nádobu, do které hmotu nalijete. Například pekáček, tácek či talířek s vyššími okraji. Doporučujeme si dopředu vyzkoušet vhodnost nádoby, abyste zjistili, do jaké výšky bude vámi vyráběný objem tekutiny sahat. Ideální výška je něco přes půl centimetru. Nádobu pak lehce vymažte změklým tukem, třeba kokosovým olejem, zabráníte tak přilepení a následnému potrhání hmoty.

  • Želatinu v množství cca 10 g želatiny na 150 ml tekutiny. Želatinu nenahrazujte dortovým želé, příliš rychle tuhne a špatně se s ním pracuje. Pokud želatinu z nějakého důvodu použít nechcete, můžete ji nahradit agarem (množství upravte dle návodu na jeho přípravu).

  • Med dle vašeho výběru, chcete-li mít bonbonky opravdu medově zlatavé, doporučujeme sáhnout po tmavším, ideálně medovicovém (lesním) medu. Využít můžete i některý z našich medů s příměsí a vytvořit si tak třeba výborné medovo-zázvorové nebo medovo-propolisové gumídky.

Náš tip

Proč med nepřidáme rovnou do základu? Abychom ho uchránili před vysokými teplotami při rozpouštění želatiny a zachovali tak maximum jeho prospěšných látek.

A jdeme na to. Do menšího kastrůlku nalijte 100 ml vody, přisypte 10 g želatiny a za stálého míchání zvolna zahřívejte, dokud se želatina dokonale nerozpustí. Může i krátce projít varem, ale není to potřeba. Směs za občasného míchání nechte zchladnout a mezitím do odměrky dejte 3 – 4 plné lžičky medu, dolijte vodou do 50 ml a opravdu dobře rozmíchejte (pro usnadnění rozmíchání můžete přilít vlažnou vodu).

Když má chladnoucí želatinová směs teplotu kolem 40 °C, přilijte do ní připravenou medovou vodu, dobře rozmíchejte a plňte do formiček, případně vylijte do připravené nádoby.

Po ztuhnutí (urychlíte v lednici) vyloupejte z formiček, nebo vykrájejte z připraveného plátu a máte hotovo! Z této dávky jsme vyrobili buď cca 95 medvídků nebo 14 rybiček a nebo kolem 60 vykrajovaných bonbonů (a nějaké ty odkrojky, které záhadně mizí :-), vždy samozřejmě záleží na velikosti formiček a vykrajovátek.

Výroba domácích medových gumídků děti spolehlivě zabaví. Ty větší už zvládnou celý postup sami, postačí váš mírný odborný dohled. Pro ty nejmenší kuchtíky je pak ideální a oblíbenou pracovní náplní vykrajování či vyloupávání z formiček. Přejeme příjemnou zábavu a dobrou chuť!

Přečtěte si také:

Prevence a propolis v době virové

O propolisu často hovoříme a doporučujeme jej jako zázračný včelí produkt, který dokáže pro zdraví udělat mnohé. Za tím si stojíme i v těchto náročných dnech, kdy se snažíme pro naši imunitu dělat to nejlepší. Chtěli jsme vám proto shrnout pár tipů a rad, které určitě doporučujeme dodržovat, v těchto dnech obzvláště.

Zázračný zázvorový sirup s citronem a medem

Pokud jste stejně jako my příznivcem spíše prevence než léčby a spíše drobných malých kroků ke zdraví než dvou léků na snížení teploty na dlani, určitě vás zaujme zázvorový sirup vyrobený ze superzdravých potravin.

Co se píše na včelnici aneb knihy ze světa včel

"Kniha je slepený nebo sešitý svazek listů, který je popsaný a může být doplněn ilustracemi." Definice knihy je velice neosobní, což se ale rozhodně nedá říci o knihách, které jsme si my v Potštejně oblíbili natolik, že se o ně s vámi rádi podělíme.

Všechny články z rubriky

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz