Tabulka čokolády s pylem jako dárek k nákupu nad 1500 Kč.

Dva podzimní medové recepty, které musíte ochutnat

Dva podzimní medové recepty, které musíte ochutnat

K podzimu nepatří jen barevné listí a teplejší kabáty, ale také jídla ze sezónního ovoce a zeleniny. Dnes jsme si pro vás připravili dva recepty, které spojuje chuť medu - sladký dezert z jablek a dokonalý salát z červené řepy.


Podzimní jablka na medu

Voňavý jablečný dezert je velmi jednoduchý a potřebujete k němu jen pět ingrediencí, ale věřte, že žádná návštěva nebude chtít domů odejít bez receptu.

recept na podzimní jablka na medu, Pleva

Na dvě porce budete potřebovat:

  • 2 jablka
  • 2 vrchovaté lžíce medu
  • 1 lžíce másla
  • hrst ořechů dle chuti - ideální jsou vlašské nebo pekanové
  • půl lžičky skořice
  • 1 kelímek bílého jogurtu (150 g)

Postup:

Na pánvi si nasucho opražte nasekané ořechy, přidejte med, máslo a do vzniklé omáčky opatrně položte jablka nakrájená na půlcentimetrové plátky nebo na kostičky, záleží na vás. Je zbytečné je loupat, pod slupkou se skrývá spousta vlákniny a vitamínů, o které by byla škoda přijít.

Jablka posypejte skořicí, nechte pomalu probublávat, karamelizovat a po chvilce otočte, aby nasákla voňavou medovou směs z obou stran. Podávejte s jogurtem, případně ho můžete nahradit zakysanou smetanou.


Salát z červené řepy s medem

Červenou řepu má mnoho lidí negativně spojenou se školní jídelnou, ale pokud se to týká i vás, dejte jí šanci. Odmění vás nejen širokou škálou pozitivních účinků na vaše zdraví, ale taky výbornou chutí.

K této dobrotě nás inspiroval podobný recept z Medové kuchařky od Jany Štrbkové. Pokud nejde o pečení, spoustu receptů lze obměňovat podle toho, “co lednice dá”, tak mrkněte, co doma máte, nechte se inspirovat jako my a jdeme na to.

recept na salát z červené řepy s medem, Pleva

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 500 g červené řepy (pečené nebo vařené)
  • miska rukoly nebo mixu salátů (cca 250 g)
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • 1 lžička tymiánu
  • 50 g balkánského sýra nebo 150 g čerstvého kozího sýra
  • 1 - 2 lžičky citronové kůry
  • sůl, pepř

Postup:

V misce smíchejte řepu, olej, med, sůl, pepř, tymián a balzamikový ocet. Servírujte na zeleném salátku, posypejte sýrem, semínky a nastrouhanou citronovou kůrou, která výsledný mix chutí doladí k dokonalosti.


Věříme, že si na obou receptech pochutnáte a pokud budete výsledek sdílet na Instagramu, nezapomeňte nás označit - @plevacz. Dobrou chuť!

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit