0 Kč(0 ks)
Zpět

Guarana: zázračný balzám pro váš organismus

Guarana: zázračný balzám pro váš organismus

Oblíbený plod keře zvaného Paulinie nápojná zaujal nejen původní obyvatele amazonských pralesů, ale také celou západní civilizaci, která ovšem guaranu polyká v tabletách nebo konzumuje prostřednictvím prášku. A to je škoda. Existují totiž i chutnější a praktičtější varianty – lahodné smoothie s Guaranou v medu nebo výborná ovesná kaše se spoustou ovoce a energie.

Guarana roste na Paulinii nápojné

guarana, recepty, pleva
Plody Paulinie nápojné
autor: AnitaFortis; Wikimedia Commons

Tento keřík s magickým názvem Paulinie nápojná je středního vzrůstu a pochází z čeledi mýdelníkovitých. Popínavý keř může v dobrých podmínkách dorůst délky až 10 metrů. Původem je z Venezuely a severní Brazílie, ale pro svou oblíbenost se postupně rozšířil i do dalších oblastí. Kvete drobnými bílými nebo nažloutlými květy, tvořícími hrozny. Červené tobolkovité plody obsahují vždy jedno velké černé semeno. Když plody dozrávají, pukají a černé semeno vylézá z dužnaté slupky, díky čemuž pak plody připomínají oči.

guarana, recepty, pleva
Zralé plody připomínají oči
autor: AnitaFortis; Wikimedia Commons

Semena guarany jsou známá jako guarana nebo guaraná a hrají důležitou roli v kulturách brazilských kmenů Tupi a Guaraní. Tyto kmeny totiž věří, že rostlina má magické schopnosti, léčí střevní problémy a působí jako prostředek nabytí síly. Už po generace si vypráví báji o „božském dítěti“, které bylo zabito hadem a jehož oči daly vzniknout této rostlině. A právě síla a energie, kterou plody guarany člověku dodávají, jsou darem „božského dítěte“ lidem. V amazonských pralesích užívali příslušníci domorodých kmenů guaranu smíchanou s horkou vodou či mlékem k získání potřebné energie. Jeden šálek takto připraveného nápoje je dokázal zasytit na celý den, proto ho dnes v západní kultuře často využíváme pro podporu hubnutí.

Náš tip

Káva nebo guarana

Jednou z hlavních chemických složek guarany je kofein. Jeho koncentrace v semenech je poměrně vysoká, obsahují 3 až 7 procent kofeinu. Rozdíl mezi kofeinem v guaraně a kávě spočívá zejména v chemické vazbě a způsobu, jakým se kofein do organismu uvolňuje. Množství kofeinu obsažené v guaraně je přibližně čtyřikrát vyšší než v kávě. Guarana navíc obsahuje látky zpomalující vstřebávání kofeinu do organismu. Guarana se tak uvolňuje dlouhodoběji a rovnoměrněji. Nezažijete s ní okamžik krátkého intenzivního povzbuzení a následného útlumu, jako tomu bývá po šálku kávy. Nástup guarany je velmi pozvolný, kofein začíná působit zhruba hodinu až dvě po jejím požití. V organismu ovšem vydrží šest až osm hodin.

Protože v naší nabídce najdete skvělou Guaranu v medu, nesmíme s ohledem na problematiku zdravotních tvrzení o účincích guarany uvádět žádné další informace. Pokud by vás zajímalo více informací, nezbývá nám, než vás odkázat na vyhledávání na internetu. Například zadáním do vyhledávače: "guarana účinky".

Jak konzumovat guaranu

guarana, recepty, prášek
Prášek ze semen guarany

Guarana je u nás k dostání v lékárnách, a to především ve formě tablet. Použít můžete ale také prášek z guarany, ze kterého si můžete připravit teplé i studené nápoje nebo jej využít při přípravě rychlé snídaně. 

Obecně se doporučuje jídla či nápoje s guaranou užívat spíše v dopoledních hodinách. Velmi oblíbený je punč nebo čaj z guarany, rychlejší variantou je rozmíchání prášku ve vodě, džusu či ovocné šťávě, ale můžete ji také posnídat. Vyzkoušejte naše tipy na rychlé a chutné snídaně s guaranou:

Guarana s ovocem

Pokud vám vyhovují opravdu rychlé a vydatné snídaně, můžete smíchat jednu lžičku guarany se směsí ovoce. Výborně se s ní kombinují banán, jablka nebo hrušky.

Možná vám je prášek ze semen guarany proti srsti, proto můžete vyzkoušet daleko chutnější mňamku, naši výtečnou Guaranu v medu. Postup přípravy snídaně je prakticky stejný: ovoce nakrájíte, nasypete do misky a pokapete jednou lžičkou Guarany v medu. A už se můžete těšit na celý den.

Smoothie s Guaranou v medu

Na lahodné smoothie s Guaranou v medu budete potřebovat:

  • mléko (může být i rostlinné)
  • polovinu jablka
  • polovinu banánu
  • 3 polévkové lžíce müsli nebo ovesných vloček
  • 1 čajovou lžičku Guarany v medu

Všechny ingredience smíchejte dohromady, přidejte obvyklé množství mléka a vše důkladně rozmixujte.

Bílý jogurt s Guaranou v medu

Nemáte rádi monotónní snídaně? Vyzkoušejte na přípravu snadnou, ale vydatnou změnu. Do obyčejného bílého jogurtu přidejte jednu lžičku Guarany v medu, pokud je třeba přislaďte samotným medem. Dále už můžete dochucovat dle vlastní chuti a fantazie ovocem, sušeným ovocem, ovocnými šťávami, sirupy, ořechy, semínky,... 

Jogurt s guaranou vás výborně zasytí na první polovinu dne a skvěle vás naladí na všechna vaše dobrodružství.

Ovesná kaše s Guaranou v medu

Na poctivou ovesnou kaši budete potřebovat:

  • 1 jablko nahrubo nastrouhané
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 4 hrnky vody
  • 80 g sušeného ovoce (hrozinky, švestky, meruňky, fíky, datle, kustovnici)
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1 čajovou lžičku Guarany v medu
  • špetku soli
  • k servírování se bude hodit hrst ovoce a lžíce oříšků (mandle, lískové, pekanové nebo vlašské ořechy) či semínek

Všechny ingredience na kaši dejte do středně velkého hrnce. Pokud použijete švestky, meruňky nebo vetší sušené plody, pokrájejte je. Postavte na plotnu a 5 minut povařte. Sušené ovoce potřebuje změknout a povolit. Hotovou kaši rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud se vám bude zdát málo sladká, můžete dosladit medem. Kaši rozlijte do misek a navrch nasypte čerstvé ovoce a ořechy.

guarana v medu, recepty s guaranou

Guarana v medu

Tip: Guaranu v medu nemusíte používat jen na přípravu snídaní, ale můžete si každé ráno lžičku medu s guaranou vycucat jako sladkou tečku pro příjemnější start do nového dne. Použít ji můžete i při pečení, ovšem tam ji budete muset kombinovat s čistým medem či třtinovým cukrem. Guaranu v medu si také můžete dát do auta, kde se bude hodit jako vzpruha na dlouhé cesty.

Věříme, že vám vydatné snídaně zpříjemní rána a dodají energii na celý den.

Přečtěte si také:

Kakaové boby - nejčokoládovější čokoláda na světě

Ochutnejte s námi kakaové boby, poradíme vám, jak je v kuchyni využít, do jakých jídel se hodí a přidáme recept na poctivou domácí čokoládu ze dvou ingrediencí.

Zbavujeme se jarní únavy ve třech krocích

S příchodem jara na mnohé z nás padá fyzické i psychické vyčerpání po zimě a přichází tzv. jarní únava. Abychom se jí zbavili, stačí se jen trochu snažit a vnímat své tělo.

Schizandra čínská neboli Klanopraška - využití, pěstování, recepty

Klanopraška není v našich podmínkách příliš rozšířená, i když je na pěstování velmi nenáročná. Liánovitá rostlina je prakticky celá jedlá. Používají se její plody i listy, připravit si ji můžete podle některého z našich receptů.

Všechny články z rubriky

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz