0 Kč(0 ks)
Zpět

Jak med krystalizuje? Může být pokaždé jinak tvrdý?

Jak med krystalizuje? Může být pokaždé jinak tvrdý?

Napadla vás někdy jedna z těchto otázek ohledně tvrdnutí medu?

Jak je možné, že některý med nekrystalizuje?
Je pevná doba, za kterou med zkrystalizuje?
Proč je každý zkrystalizovaný med jinak tvrdý?

Pro krystalizaci medů je důležitý vzájemný poměr jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Podle toho medy krystalizují rychle, pomalu a nebo vůbec.

Medy s vyšším podílem fruktózy krystalizují pomaleji, a nebo vůbec - např. akátový med.

Pokud je akátový med pouze z akátu, tak nezkrystalizuje ani za rok a déle (výjimka ve světlých medech).

Akátový med
Trnovník akát

Akátový med

Pokud donesou včely do snůšky z akátu i nektar z jiných rostlin, tak se mění poměr cukrů a zvyšováním podílu glukózy bude med krystalizovat - rychlost a intenzita bude záležet na vzájemném poměru glukózy a fruktózy t.j. množství podílu jiného nektaru než z akátu. Řepkové medy mají vysoký podíl glukózy a proto krystalizují rychle a poměrně do tvrda - pokud se nezpastují.

Tmavé medy (lesní, medovice, svazenka, pohanka) krystalizují zhruba do 1-3 měsíců, medovicové do 5 měsíců.

Tvrdost krystalického medu je závislá na velikosti krystalů, které se samovolnou krystalizací vytvoří. Čím vetší krystaly, tím tvrdší je med. Proto se med tzv. pastuje, aby se vytvořily co nejmenší krystaly a pak je i zkrystallizovaný med poměrně měkký a roztíratelný. Záleží také kde je med uskladněný - v teplém prostředí je více měký a lépe roztíratelný. To znamená, že již zkrystalizovaný med má určitou konzistenci odvozenou vzájemným poměrem jednoduchých cukrů a nemusí a pravděpodobně nebude dále houstnout. Přesto to není známka nekvalitního medu.

Pokud je med stále tekutý - vůbec nekrystalizuje (a není to akátový med):

  • může být s největší pravděpodobností přehřátý přes 50 °C a tím nekrystalizuje, ale také v sobě má skoro všechny zdraví prospěšné látky zlikvidovány
  • může být falšován cukry, izo cukry apod.

Z obou těchto medů se tak stává pouze sladidlo bez zdraví prospěšných látek.

Medy od rodinné firmy Pleva jsou pouze z České republiky od českých včelařů. Proč?

  • chceme podpořit české včelaře, protože jsou důležití
  • chceme podporovat české výrobce a živnostníky, věříme, že to české ekonomice pomůže
  • dovozové medy jsou z jiných klimatických podmínek, nektar je z jiné rostlinné fauny a tyto medy jsou pro naší chuť nedobré
  • z hlediska stravy a zdraví se má konzumovat med z oblasti kde žijeme - zde je náš organismus zvyklý na prostředí, potraviny, pyly apod.
  • mnohé státy, ze kterých se k nám dováží medy, podle statistik vyvezou více medu, než je celková produkce a případný dovoz. To samo o sobě naznačuje co to je za med.

úly
úly

To jsou důvody, proč máme medy pouze od českých včelařů. Nenakupujeme dovozové medy ze třetích zemí (ani žádných jiných). Ale chápeme, že musí být pro spotřebitele hodně těžké vybrat ten správný med, nebo vůbec poznat zda je kvalitní, nebo není. Dle různých testů (např. DTEST) se bohužel také zjistilo, že i když výrobci píší na etiketu původ, uvnitř může být něco úplně jiného.

Proto nejlepší doporučení je kupovat med od českých včelařů, kterým věříte, nebo které znáte.

Med květový pastovaný

Med květový pastovaný

Med květový lesní

Med květový lesní

Med akátový

Med akátový

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz