Letní koktejly pro dospělé. Vyzkoušejte medovinu 6× jinak!
Pivo je pivo, víno je víno, ale medovina – s tou si můžete pěkně vyhrát. Ve spolupráci s Jiřím Poučkem z Muzea medoviny jsme připravili šest lihuplných nápojů, které perfektně zapadnou na každou českou párty. Pojďte si je prohlédnout!
Drinky s medovinou
Následující recepty zvládne připravit každý alespoň trošku šikovný pijan. Všechno příslušenství, které budete potřebovat, je šejkr, led a nachlazené skleničky – zbytek už jsou především přírodní ingredience.
Samotná medovina vzniká kvašením medu, vody a vinných kvasinek. Vyrobit kvalitní medovinu je bez přehánění věda, záleží nejen na kvalitě medu, ale i na správném načasování, poměru surovin a přidaném koření. Možná i proto je dnes tak málo rozšířená, po pár špatných zkušenostech na ni mohli zákazníci zanevřít. Nicméně pokud se dodrží osvědčené postupy a nešidí se na kvalitě, vznikne znamenitý nápoj.
V naší nabídce najdete medoviny s maximálně 13 % alkoholu, tzn. nepřidáváme do nich další líh (ani cukr), jak je celkem časté, ale využíváme jen přírodního kvašení a přirozeného podílu alkoholu. Pokud k tomu přičtete další nealkoholické složky v následujících receptech, nejsou naše drinky nijak zvlášť silné – zkrátka tak akorát pro letní večery. Doufáme, že vám budou chutnat!
Ostatně vyzkoušeli jsme si je na nedávném večírku v pražském HUBu a od drtivé většiny hostů jsme sklidili pochvalu. Výjimkou byla sangria s medovinou, která byla na některé hosty přeci jen trochu hořká. Tak dobrou chuť :-)
Grepovina
Na 1 dcl nápoje budete potřebovat:
- medovina (0,04 l)
- pomerančový džus (0,01 l)
- limetková šťáva
- grenadina
- vodka (0,02 l)
Svěží nápoj, který díky přidání vodky dokáže pěkně prohřát. Všechny ingredience vložte do šejkru i s ledem a důkladně protřepejte.
British acacia
Na 1 dcl nápoje budete potřebovat:
- akátová medovina (0,06 l)
- gin (0,02 l)
- jablečný džus
- limetková šťáva
Díky akátové medovině má koktejl velmi jemnou chuť, kterou skvěle doplňují jablka. Opět vše dáváme do šejkru rovnou i s ledem a protřepeme.
Sangria s medovinou
Na 2 litry nápoje budete potřebovat:
- medovina
- gin
- sodovka
- pomeranč, citron a limetka
Ovoce naložíme na dva dny do medoviny a ginu, uchováme v ledničce. Půl sklenice sangrie pak doléváme vychlazenou sodou.
Rychlá potštejnská včela
Budete potřebovat:
- medovina z Potštejna (0,02 l)
- vodka (0,02 l)
- grenadina
Název zní možná až příliš akčně, stále je to poměrně neškodný drink :-) Vše vložte do šejkru, přidejte led a důkladně protřepejte. Tento drink měl mezi hosty výbornou odezvu.
Mojito v.2
Na 2 dcl nápoje budete potřebovat:
- medovina (0,1 l)
- gin (0,03 l)
- sodovka (0,07 l)
- máta a limetka
Letní klasika hotová během minutky. Mátu s limetou promačkejte ve sklenici, doplňte gin, medovinu a sodovku. Samozřejmě nezapomeňte přidat led a brčko.
České drambuie
Budete potřebovat:
- lesní medovina (0,1 l)
- whiskey (0,02 l)
Drambuie je původně skotská whiskey míchaná s medem, kořením a bylinkami, my si chtěli namíchat vlastní a výrazně levnější verzi. A povedlo se – medovina si nakonec se skotskou hodně dobře rozuměla! Tento základ úplně vybízí k dalším pokusům.