- Domů
- Medoviny
- Jednodruhové
- Medovina z lipového medu 0,5l - Pleva
Medovina z lipového medu 0,5l - Pleva
• při výrobě není použito tepelné úpravy
• bez přidaného cukru, konzervačních látek, barviv či dochucovadel
• Regionální potravina roku 2023 Královéhradeckého kraje
• oceněná bronzovou medailí Medovinka roka 2021
Více informací
Medovina z lipového medu 0,5l - Pleva
• při výrobě není použito tepelné úpravy
• bez přidaného cukru, konzervačních látek, barviv či dochucovadel
• Regionální potravina roku 2023 Královéhradeckého kraje
• oceněná bronzovou medailí Medovinka roka 2021
Více informací
Skvělá a poctivá lipová
„Chuťově jemná medovina z lipového medu vzniká kvašením lipového medu za použití speciálních kvasinek bez dalšího přidaného cukru. Protože chceme zachovat důležité látky obsažené v medu, nepoužíváme při výrobě medoviny tepelné úpravy. Poctivý proces výroby, dlouhé zrání i péče o správné uskladnění dělají medovinu z lipového medu výjimečně chutným nápojem.“
Naše lipová medovina získala ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje za rok 2023. V roce 2021 získala bronzovou medaili v kategorii tradičních medovin v soutěži Medovinka roka.
Naše lipová medovina získala ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje za rok 2023. V roce 2021 získala bronzovou medaili v kategorii tradičních medovin v soutěži Medovinka roka.
Originální proces výroby
S výrobou medového vína jsme začínali před patnácti lety. První kvašení probíhalo v maličkém objemu 10 litrů a dá se říct, že už to se velmi povedlo a dobře chutnalo. Během prvních let výroby jsme načetli mnoho knih, konzultovali postup s vinařem, ale především neustále vylepšovali, starali se o dobré podmínky uskladnění, kontrolovali výrobní teplotu i teplotu při zrání a pravidelně ochutnávali.
Dbáme na to, aby naše lipové medové víno neobsahovalo žádný přidaný cukr. Chuť medoviny totiž plně odráží kvalitu medu, ze kterého se vyrábí, při poctivé výrobě zkrátka nejde med nahradit méně kvalitní či zcela jinou surovinou. Při výrobě našich medovin platí přísný zákaz konzervantů, barviv, dokyselování i doslazování. Zachováváme přírodní chuť medu, který tvoří zásadní složku nápoje.
Každá šarže je originální
Ačkoli dodržujeme naše tradiční výrobní postupy, často se chuť jednotlivých šarží liší. Na chuťové rozdíly má vliv med, ze kterého je medovina vyrobena, ale také to, při jakých teplotách probíhá kvašení. Kvašení při nižší teplotě kolem 9 stupňů je o měsíc delší než kvašení při běžné teplotě 22 – 25 stupňů a v nápoji po něm zůstane zachováno více aromatických látek a plnější chuť.
Kvašení při nižší teplotě nejčastěji používáme při výrobě lipového a akátového medového vína, proto je jejich vůně velmi výrazná a příjemná.
Někdy se zákazníci ptají na to, zda sediment v medovině nějak určuje její stáří, kvalitu nebo má co dočinění s medem, ze kterého je vyrobena. Žádná z domnělých odpovědí však není správná. Sediment je přirozenou vlastností medového vína. U některých šarží je přítomen, jinde ho nenajdete.
Obsah alkoholu min. 12 %
V internetovém obchodě www.pleva.cz je zakázán prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Lahodnou medovinu z lipového medu můžete konzumovat na čtyři způsoby:
- Tradičně si ji můžete nalít za pokojové teploty, krásně vás zahřeje.
- Pokud udeří opravdu tvrdé mrazy, ohřejte ji na max. 50 stupňů a podávejte v hrnečku či kalíšku příjemně teplou.
- V létě vás naopak může velmi osvěžit. Buď nechte lahev v lednici a podávejte ochlazenou, případně s ledem, nebo...
- ...přelijte požadované množství medoviny do plastové lahve a dejte ji do mrazáku. Voda obsažená v medovině zmrzne, ale alkohol zůstane tekutý. Vznikne tedy nápoj konzistence ledové tříště, který bude obsahovat ledové kousky a zachová si výjimečnou medovinovou chuť. Při horkých letních dnech úžasně osvěží.
Přírodní složení
Tento výrobek má čistě přírodní složení. Suroviny jsou z obnovitelných zdrojů a jsou použity šetrné výrobní procesy. Více informací
Jak vlastně vznikla medovina?
A kdo měl ten skvělý nápad? Sama příroda – v dobách největších such totiž včely obsadily díry v baobabech, a když přišly mohutné deště, med se smíchal s vodou a přírodními kvasinkami. Směs pak fermentovala, a tak vznikl první kvasinkový (a alkoholický) nápoj na světě – medovina, kterou později objevil a zamiloval si člověk.
Složení
voda, lipový med
Lahodnou medovinu z lipového medu můžete konzumovat na čtyři způsoby:
- Tradičně si ji můžete nalít za pokojové teploty, krásně vás zahřeje.
- Pokud udeří opravdu tvrdé mrazy, ohřejte ji na max. 50 stupňů a podávejte v hrnečku či kalíšku příjemně teplou.
- V létě vás naopak může velmi osvěžit. Buď nechte lahev v lednici a podávejte ochlazenou, případně s ledem, nebo...
- ...přelijte požadované množství medoviny do plastové lahve a dejte ji do mrazáku. Voda obsažená v medovině zmrzne, ale alkohol zůstane tekutý. Vznikne tedy nápoj konzistence ledové tříště, který bude obsahovat ledové kousky a zachová si výjimečnou medovinovou chuť. Při horkých letních dnech úžasně osvěží.
Přírodní složení
Tento výrobek má čistě přírodní složení. Suroviny jsou z obnovitelných zdrojů a jsou použity šetrné výrobní procesy. Více informací
Mohlo by se vám líbit
Medovina z lipového medu 0,2l, placatice - Pleva
134 Kč S DPH
Dárková krabice na medovinu
53 Kč S DPH
Medovec z Potštejna 0,5 l
885 Kč S DPH
Luxusní medoviny Jin - Jang
838 Kč S DPH
Voňavé chvíle s medovým punčem
680 Kč S DPH
Medovina z lesního medu 0,5l - Pleva
273 Kč S DPH
Dárková krabice na dvě medoviny
83 Kč S DPH
Sklenice na medovinu rodinné firmy Pleva
od 254 Kč S DPH
Thomas Brenner
Dobrý den, jak dlouho láhev medoviny vydrží ve sklepě, pokud není otevřena?
Děkuji,
T. Brenner
Adéla Kubánková (Administrátor)
Dobrý den, medovinu nedoporučujeme dlouhodobě skladovat, ale pár měsíců by mělo být v pořádku.