Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Medové pečení a vaření: Kuchařka pro voňavé chvilky v kuchyni

Medové pečení a vaření: Kuchařka pro voňavé chvilky v kuchyni

Společně s Janou Štrbkovou jsme pro vás upekli nádhernou kuchařskou knihu Moje medová kuchařka. Vydáváme překlad úspěšné knihy, která přináší spoustu inspirace, radosti a nevšedních medových chvilek do každé kuchyně. Kuchařka je plná nápaditých sladkých i slaných receptů s medem a také příběhů na zahřátí duše. Knihu jsme také doplnili o pár informací o včelách a o tom, jak jim můžeme pomáhat.

Zdravé pečení – existuje to vůbec?

Ano. A rozhodují o tom převážně suroviny. Velkou roli hraje především jejich původ – ideální je nakoupit mléko, máslo i vajíčka u místního farmáře či zemědělce, ořechy pořídit na trhu přímo od pěstitele, který je vyloupal ze skořápek, a místo náhražek čokolády používat tu opravdu kvalitní s vysokým obsahem kakaa. Chuť a kvalita dezertů se odráží i v maličkostech, když například vanilinový cukr nahradíte vanilkovým, výsledný dezert chutná a voní úplně jinak. Pro nás byl základem skvělého pečení odjakživa med. Jeho nádherná vůně, zlatavá barva i vláčná konzistence se do každého dortu i dezertu propsaly nezaměnitelným způsobem.

V čem je med lepší než cukr?

zdravé pečení s medem, medové pečení, med na pečení

Nahrazení cukru medem není jenom móda a hipsterská záležitost. Vařily tak i naše babičky a jejich babičky a věděly proč. Med je plnohodnotná potravina s řadou vitamínů a minerálů, prospívá zdraví, výborně chutná a krásně voní. Při konzumaci putuje ihned od krve, takže za chvilku se cítíte sytí a víte, že třetí kousek dortu už asi není dobrý nápad. Sladké zákusky si tak vychutnáte v přiměřeném množství. Cukr se do krve dostane asi za půl hodiny, jenže to už máte ten třetí kousek dortu v sobě.

Cukru se rovněž právem přezdívá „bílý jed“ – samozřejmě, že vás po kýženém třetím kousku neotráví, ale otrávit a zkomplikovat život opravdu dovede. Řada kuchařek si už odvykla používat ho ve větším množství, a výrazně tak ozdravila všechny strávníky. Můžete to také vyzkoušet, třeba zjistíte, že vám cukr nebude tolik chybět, ale naopak si naplno užijete chuť ostatních surovin. Dalším nezanedbatelným bonusem medu je to, že med narozdíl od cukru zuby nekazí, ale naopak pomáhá proti bakteriím, které za příčinou zubních kazů stojí.

Medová kuchařka nám dlouhá léta chyběla

Medová kuchařka, pleva, Jana Štrbková

My med jako správní včelaři v kuchyni samozřejmě používáme už dlouhá léta – a zhruba stejnou dobu pokukujeme po praktické, krásně zpracované a užitečné kuchařce. Dlouho jsme žádnou takovou nemohli najít. Nikdy to zkrátka nebyla láska na první prolistování. Až do chvíle, než jsme objevili úžasnou slovenskou kuchařku Moje medová kuchařka od Jany Štrbkové.

Stačilo připravit si jeden recept a už jsme měli jasno – chceme se o ni podělit s našimi zákazníky. Připravili jsme tedy český překlad knihy a před několika dny kniha vyšla. Máme z toho opravdu velkou radost, protože její příběh je skutečně kouzelný.

Svěží a nápadité recepty s medem

Recepty z Mojí medové kuchařky snad nejvíce charakterizuje velká pestrost, najdete v ní medové recepty na dny všední i sváteční. Nabídne vám nápady na zdravé medové snídaně, kaše, rolády, rychlé dezerty, bublaniny, koláče nebo štrúdl. Samozřejmě v ní nechybí ani klasika – medové perníčky v několika variacích.Autorka vás krok za krokem provede i přípravou opravdu slavnostních dortů na rodinné oslavy. Jana Štrbková dovede s velkou lehkostí doplnit medem i sezónní polévky, saláty, svačinky, ale také grilované speciality a medové nápoje.

Kromě tradičních sladkých dezertů, dortů a cukrovinek v kuchařce najdete skvělé tipy na medové grilování, nápoje, polévky, svačiny a fit recepty.

Podle nás se jedná o skvělou kuchařskou knihu, kterou můžete kdykoli prolistovat a pustit se do tvoření. Jana vás s láskou a velkou pečlivostí provede každým receptem tak, aby byl výsledek přímo skvostný. Ví, že pečení je královská disciplína, při které se musí odměřovat přesně, pečlivě postupovat podle receptu a neotvírat troubu zbytečně brzo.

Pro autorku je chystání medových pochoutek pro syna a manžela krásnou chvilkou meditace a odpočinku v kuchyni. Baví ji hrát si, hledat nové kombinace surovin a vždy vytvořit svěží a nápadité dobroty. Pod jejím vedením se to s lehkostí naučíte také. A určitě vás to bude bavit.

Kuchařská kniha plná lásky a příběhů

medové recepty, recepty s medem, kuchařka

Jana Štrbková, autorka Mojí medové kuchařky, se před několika lety zamilovala do včelaře. Nejdřív objevila opravdovou chuť medu, který jí nosil: akátového, slunečnicového, řepkového. A velmi brzy si všimla, že její muž chodí od včel jaksi šťastnější. Vyprávěl jí, že včelí úl je úplně jiný vesmír. Když se nakloní nad včelí plástve, zaplaví ho hukot, život, pohyb a nekonečná energie. Janu to okouzlilo natolik, že začala včelařit. Dnes už včelaří i jejich syn, který strkal hlavičku do včelařské kukly už ve čtyřech letech. A právě z domácího medu Jana peče koláče, rolády, dorty, přidává ho do limonád, zálivek, polévek, palačinek i grilovaných specialit.

S Mojí medovou kuchařkou zažijete v kuchyni příjemné chvilky. A nemusí to být jenom za kuchyňskou linkou, ale klidně nad zákuskem u lahodné kávy. Kniha totiž kromě vyzkoušených ověřených receptů a krásných fotografií obsahuje i řadu příběhů. Jedná se o krátká zastavení, mikropříběhy nebo situace, které autorka zažila se svými blízkými, a chce se o své niterné prožitky podělit se čtenáři. Obdivuje krásu a půvaby lesa. Vzpomene si na svou oblíbenou knihu Tracyho tygr. Při pečení fialkového dortu se inspiruje vůní květiny i tóny hudby. Inspirativní chvilky dovede zachytit půvabným jazykem, poskládat do nich řadu myšlenek a skrze slova potěšit a zahřát stejně jako čerstvě upečené medové dobroty.

V české verzi kuchařky jsme se s autorkou domluvili na určitých změnách a připravili pro její čtenáře a čtenářky malou osvětu o včelách. Na stránkách kuchařské knihy si tak můžete přečíst, jak včelkám pomáhat.

Medové chvilky v kuchyni

recepty s medem, medové recepty, medová kuchařka

Kuchařskou knihu Jany Štrbkové si můžete vychutnat sami – inspirovat se prověřenými recepty i krásnými fotografiemi, nebo si užít společné chvíle při vaření i následném ochutnávání se svou drahou polovičkou nebo s dětmi. Třeba si je stejně jako Jana Štrbková zapíšete na papír nebo do duše. Anebo můžete kuchařku půjčit manželovi, protože muži jsou, jak známo, v kuchyni velmi kreativní a rádi experimentují. A tak se třeba dočkáte skvostných medových zákusků či výtečné medové bublaniny.

Jana Štrbková je žena mnoha talentů s bohatými zkušenostmi z velkých zahraničních vydavatelství i menších vydavatelských domů. Rozhodně ví, jak dělat časopisy a knihy pro ženy. Podle toho taky její kuchařka vypadá: Do detailu promyšlená. Nápaditá formou i obsahem. Bohatá na fotografie i skvělé texty.

Kouknout na medovou kuchařku

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit