Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Jarní detoxikační manuál - jarní úklid

Jarní detoxikační manuál - jarní úklid

Také už se těšíte na jaro? Možná si s ním ale nespojujete jenom sluníčko, zelenou trávu a první rozkvétající kytky na louce i záhonu, ale také skvělou příležitost pro nové začátky. Na jaře často uklízíme pracovní stůl a těšíme se na nové projekty, věnujeme se pečlivě svému tělu a i díky velikonoční tradici se zajímáme o očisty o půsty. Jaro je počátkem nového cyklu, proto jsme pro vás připravili průvodce jarní detoxikací. Dnes se spolu podíváme na tradiční jarní úklid, za týden se zaměříme na detoxikaci jako takovou a na závěr nás čeká očista pleti. Ale teď už se pojďme pustit do toho úklidu, protože začít je vždycky nejtěžší.

Jarní úklid

Uklidíme poličky. Probereme šatník. A uklidíme a uklidníme také hlavu – třeba jenom tím, že ji před spaním nebudeme trápit LED světlem, ale škrtneme sirkou a zapálíme vonné či medové svíčky.

Úklid není jen o organizaci, ale také o množství věcí

jarní detoxikace, jarní úklid, Pleva
Jaro, symbol nových začátků, přináší novou energii a motivaci začít dělat něco pro sebe.

Hledali jste někdy nabíječku ke starému telefonu? Kabelku na ples? Nebo tričko pro dvouleťáka, které chcete půjčit umazané návštěvě? Byla to trošku fuška, co? I když jste našli a věděli kam sáhnout, hledali jste mezi spoustou dalších věcí a netrvalo to zrovna pět minut.

I proto minimalisté často radí postupně se nepoužívaných věcí zbavovat. Když nepotřebné věci vyhazujete, darujete nebo posíláte dál třeba na charitu, vyčistíte si nejen místo ve skříních, ale také mentální prostor v hlavě, protože už nemusíte organizovat tolik věcí, hledat mezi nimi a udržovat v paměti, kde je vlastně máte.

Menší množství věcí přináší nejen přehlednější prostor ve skříních, ale také rychlejší úklid, snazší ranní vypravování a eliminuje i rozhodovací paralýzu, které podléháte pokaždé, když řešíte, jestli ten starý modrý svetr nebo ten nový růžový, který jste vlastně nikdy neměla na sobě.

Uklizený domov a spokojený život

Kolik věcí k životu skutečně potřebujete, nebo které vám skutečně přináší radost? Redukce nepotřebných věcí zvětší váš životní prostor a zjednoduší a zpříjemní vám život. A redukce se nemusí týkat jen věcí, ale také aktivit - věnujte se především tomu, co vás v životě naplňuje a těší.

Minimalismus zjednoduší váš život všude

A začít můžeme třeba ve skříni s oblečením. Možná jste se už setkali s moderním pojetím kompaktního šatníku tzv. capsule wardrobe. Už tři roky válcuje zahraniční blogy, YouTube a dostává se i do dámských časopisů u nás. Jeho pojetí je docela jednoduché: na každé roční období si vyberete 33 kousků oblečení, které jsou vzájemně dobře kombinovatelné a hodí se pro vaše každodenní nošení.

minimalismus ve skříni, capsule wardrobe

Změna určitě neproběhne jednorázově, půjde spíše o dlouhodobější proces, jednoduše začněte tím, že svůj šatník pořádně proberete. Pokud u některých kousků budete váhat, uložte je mimo dosah a znovu se nad nimi zamyslete, až přijde jejich čas.

Capsule wardrobe si může sestavit žena, která miluje ležérní eleganci, ta, která potřebuje spíše byznysové outfity, i romantička se zálibou v dlouhých sukních a květovaných topech. Ideální je pro všechny, kteří se módou příliš nezabývají, ale přesto chtějí vypadat dobře. Určitě se nebude jednat jenom o neutrální černo-bílou paletu barev doplněnou o šedý svetr. Inspirovat se můžete i barevnými variantami, třeba jarní kombinací modré a žluté.

Nesezonní oblečení samozřejmě nevyhazujete, ale založíte do poliček výše nebo naopak hluboko do skříně, kde na vás počká, až na něj přijde řada. S capsule wardrobe se vám bude ráno skvěle rozhodovat, co si vezmete na sebe, protože možných kombinací bude jenom omezené množství, a co je ještě lepší: všechny k sobě budou perfektně sedět.

Šatník, kuchyně, koupelna i dětský pokojíček

Až skončíte se šatníkem, můžete se podobným způsobem podívat i na vaši kuchyň. Počítali jste někdy, kolik máte hrníčků? Třeba u nás jsou to dvě plné poličky, dohromady 45 kousků pro tříčlennou domácnost. A nekupovali jsme ani jediný, prakticky všechno jsou dary od kamarádů, rodičů, zaměstnavatelů nebo návštěv. A jak často jednotlivé hrníčky používáme? Pijeme prakticky stále ze svých oblíbených a jsou kousky, které se celý rok krčí vzadu v poličce.

Jarní detoxikace, jarní úklid - Pleva

A podobných případů by se dalo najít v každé domácnosti několik. Některá kuchyně trpí hojností příborů, jiná má přehršel forem na bábovku. A každá velká i malá hospodyňka si rychle spočítá, kolik místa i času stráveného přehrabováním obsahu poličky ušetří redukcí určitých kousků. A když vezmete podobným způsobem do parády i koupelnu, bude se vám určitě lépe dýchat.

Jediným územím, kde s přístupem minimalismu příliš nepochodíte, bude zřejmě dětský pokojíček. Jen těžko budete tříletému dítěti vysvětlovat, že bude pracovat buďto s legem, nebo s vláčkodráhou. A vlastně ani nemusíte. Dětem můžete minimalismus chytře naordinovat tím, že některé hračky na týden či čtrnáct dní uklidíte a pak krabici s nimi vydáte a schováte zase další várku. Dítko tak několikrát měsíčně dostává „nové“ hračky, které ho baví a zaujmou více, než kdyby stály každý den v rohu pokojíčku. Zároveň si tím zajistíte relativní míru uklizenosti pokojíčku.

V domácnosti uklizeno? Ukliďte i hlavu

Na jaře platí dvojnásob více než kdy jindy, že je třeba se na všechno pořádně a kvalitně vyspat, aby vás nedostihla jarní únava.

Jarní detoxikace, kvalitní spánek - Pleva
Kvalita spánku a jeho množství je základem zdraví a fyzické i psychické pohody.

Klidnému spánku dopomohou především maličkosti. Začněte vědomě chodit spát ve stejnou dobu, ideálně alespoň hodinu či dvě před půlnocí, abyste si užili nejzdravější dopůlnoční spánek.

Před spaním nepracujte, pomalu začínejte relaxovat a uvolňujte mysl i tělo. Vědomě odsuňte problémy a věci k řešení na další den, usnete tak bez přemýšlení nad resty a záležitostmi, které nemají snadné řešení. Vytvoříte si příznivé podmínky pro spánek i mentální klid, který je před spaním nutný.

A v neposlední řadě se zamyslete také nad osvětlením a světlem obecně. Člověk je totiž denní tvor, který byl dlouhá staletí schopen fungovat za základě střídání dne a noci určující do jisté míry jeho biorytmus. Elektřina nám dnes samozřejmě umožňuje fungovat i dlouho po setmění, ovšem LED světlo často poškozuje kvalitu našeho spánku.

Tělo člověka by mělo být vystaveno světlu pouze přes den a odborníci dokonce doporučují vypnout 9,5 hodiny před vstáváním (tedy 1,5 hodiny předtím, než ulehnete do postele) všechny přístroje s krátkými vlnovými délkami světla. Krátké vlnové délky světla totiž nepříznivě ovlivňují váš cirkadiánní rytmus a produkci melatoninu - hormonu spánku, což může ztížit usínání a snížit kvalitu spánku.

Odborníci hovoří i o tzv. modré vlnové délce, kterou obsahují především LED žárovky. Ty jsou vhodné pro fungování přes den a soustředění, ovšem večer a před spaním, bychom neměli s modrou vlnovou délkou přijít vůbec do kontaktu.

Záře z monitorů a spánek, detoxikace, Pleva
Záře z monitorů narušuje kvalitu spánku, zkuste před spaním raději sáhnout po knize.

Bohužel i nejteplejší LED žárovka obsahuje modrou vlnovou délku vždy. Méně modré vlnové délky obsahují klasické žárovky, nebo úsporné. Bez modré vlnové délky je naopak oheň, proto jsou vhodným večerním osvětlením krb nebo svíčky (třeba motané přírodní svíčky ze včelího vosku nebo hravé odlévané svíčky).

Abychom byli ve výčtu zářičů modrého světla úplně přesní, je potřeba myslet i na mobilní telefony, tablety, televize a monitory obecně. Právě tato zařízení vyzařují velké množství modrých vlnových délek. Podle odborníků bychom je večer měli používat pouze s červenými brýlemi nebo jinými filtry, které modrou vlnovou délku blokují.

Ovšem spíše než červené brýle bychom vám v rámci detoxikace doporučili jiné řešení: mobilní zařízení vypnout, počítač zaklapnout a ovládání od televize schovat. Večerní nálada v domácnosti se nádherně pročistí a uklidní. Pokud byste opravdu nevěděli co dělat, čtěte si hodinu před spaním knížku. Do postele se navíc dostanete daleko dřív, budete usínat klidnější a díky tomu se ráno probudíte čilejší a optimističtější.


Krátké shrnutí

  • Úklid - zredukujte nepotřebné věci, vezměte to od šatníku přes kuchyň, koupelnu až k dětskému pokojíčku.

  • Kvalitní spánek - choďte spát ve stejnou dobu, před spaním se zrelaxujte, uvolněte mysl i tělo (pomoci může i meditace), řešení problémů odsuňte na další den.

  • Osvětlení - navečer se vyhýbejte LED osvětlení, 1,5 h před spaním nepoužívejte mobilní telefony, tablety, monitory, ani nesledujte televizi.


Ať už začnete s očistou v šatníku nebo u svého mobilního telefonu, přejeme vám hodně sil, abyste vydrželi a nové návyky si upevnili.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit