0 Kč(0 ks)
Zpět

Jarní detoxikační manuál - očista organismu

Jarní detoxikační manuál - očista organismu

17. 04. 2018

V prvním dílu našeho detoxikačního manuálu jsme se zaměřili na úklid, a to jak praktické třídění věcí v domácnosti, tak čištění vlastní hlavy před spaním. Pokud jste ho propásli, mrkněte na něj. Třetí a poslední díl vás čeká příští týden – podíváme se v něm na vaši pleť, měla by totiž na jaře prokouknout stejně krásně jako příroda.

A dnes se podíváme na detoxikaci jako takovou. Zaměříme se především na možnosti stravování a budování nových stravovacích návyků. Jarní detoxikační jídelníček totiž rozhodně neznamená, že budete muset 14 dní přežít o vodě a rýži, ba naopak: hýří barvami, kombinacemi potravin a vnese vám do běžné stravovací rutiny nové chutě a vůně.

Detoxikace - očista organismu

Detoxikace je univerzální prevencí většiny onemocnění lidského těla, ovšem posiluje i lidskou mysl, protože zvyšuje odolnost organismu proti všem zevním vlivům, mezi které patří nejen infekce, ale třeba také stres. Slovo detoxikace se asi nejčastěji skloňuje v souvislosti s jarní únavou a jarním úklidem organismu. Jaro totiž historicky vyzývalo k očistě i naše předky – jarní postní doba sice už pro spoustu lidí není dána přesnými termíny a neshoduje se s křesťanskými svátky, ovšem podstata celé věci je stejná: očistit tělo i mysl a připravit ho na nové období.

Žádné hladovění, ale pečlivý výběr potravin

Opomeňme nyní drastické diety a dramatické hladovky a pojďme se podívat na smysluplné pročištění organismu, které přinese výsledky a neskončí třetím dnem při nočním luxování ledničky. Velice rozumnou detoxikační metodou je tzv. odlehčovací den. Jedná se o jeden den v týdnu, nebo alespoň jednou za čtrnáct dní, kdy zařadíte na jídelníček pouze ovoce a zeleninu.

Ideální je čerstvá, syrová forma nebo smoothie, ale odborníci doporučují i zeleninové a ovocné štávy, které mají až neuvěřitelné schopnosti. Doslova během několika minut se jejich bioaktivní látky dostávají do krevního oběhu, proto vás opravdu za chvilku zásobí nebývalou dávkou fytoživin, bioaktivních enzymů, vitaminů a minerálů. 3 dcl zeleninových či ovocných šťáv denně rozhodně urychlí vaši snahu o očistu organismu. Pamatujte, že čím čerstvější šťávu vypijete, tím větší podíl všech prospěšných látek získáte. Připravujte si tedy nápoj nejlépe k okamžité spotřebě. Pokud šťávu necháte delší dobu stát, dochází k oxidaci a pomalému úbytku vitamínů i enzymů.

Náš tip

Pitný režim je základ

Správnou detoxikaci je nutné podpořit zvýšeným příjmem tekutin. Počítejte minimálně se 2 až 3 litry neperlivé vody (kohoutkovou nechte odstát, aby se z ní odpařil chlor), vodu můžete sem tam doplnit bylinkovými čaji (pampeliška, sedmikráska, šťovík, vojtěška, potočnice, kopřiva). Pijte průběžně během celého dne spíše v menších dávkách.

Ovšem s ovocnými šťávami to nepřehánějte, protože oproti celým plodům obsahují vysoké množství fruktózy, tedy cukru. Nejlepším řešením je míchat ovocné šťávy se zeleninovými, ideálně s vyšším poměrem zeleniny.

Pokud odlehčovací den vyzkoušíte a pocítíte záplavu energie, můžete se vrhnout i na několikadenní očistnou kúru na zelenině, ovoci a šťávách. Nemáte-li s detoxikací žádné zkušenosti, doporučujeme začínat spíše opatrněji a zkusit si změnu stravování třeba na tři dny. Během očisty se krásně vyčistí střeva a trávicí systém si uleví. Zároveň se podpoří krevní i lymfatická cirkulace a pročistí se vnitřní orgány.

Jarní detoxikaci zaměřte na játra a žlučník

Čínská medicína věří, že nejen příroda, ale také lidský organismus se řídí střídáním ročních období. A každé roční období je spojeno s určitými orgány, které můžeme vhodnými potravinami podpořit a posílit. Na jaře bychom se podle čínské medicíny měli starat především o játra a žlučník. Játra jsou takovou chemickou továrnou našeho organismu, která pracuje 24/7 a neustále se podílí na tvorbě a přeměně většiny látek v těle. Pokud játrům posíláme smažená jídla, každý den snídáme pečivo z bílé mouky, jíme ve spěchu nad pracovním stolem, dopřejeme si do kávy vždy dvě lžičky cukru a každý pátek pár skleniček vína, je třeba jim věnovat obzvláštní pozornost.

Jsou-li vaše stravovací návyky podobné těm výše popsaným, doporučujeme spíše pozvolnou, pomalou, ovšem trvalou změnu životního stylu. Při očistě jater je vhodné konzumovat syrovou a chemicky neupravenou stravu. Ideální jsou tedy zeleninové a ovocné šťávy a samozřejmě čerstvé ovoce a zelenina. Doplnit je můžete bylinkami, které příznivě působí na játra. Jedná se zejména o zeměžluč, ostropestřec mariánský, kořen pampelišky nebo měsíček lékařský. Ze všech bylinek si můžete připravit také čaje, které je vhodné konzumovat teplé i studené.

Náš tip

Není to jen o stravování

Pokud chcete skutečně ve svém těle a na svém zdraví něco změnit, pouhá změna jídelníčku nestačí. Nestresujte se, relaxujte a dopřejte si dostatek spánku, sluníčka a dobré nálady. Nezapomínejte ani na pohyb, v průběhu detoxikace se ale nepřepínejte. Úplně postačí i delší procházky na čerstvém vzduchu. Vhodné jsou aerobní formy pohybu, třeba lehká projížďka na kole, lehký běh, pilates nebo jóga.

Chytrý (nejen) detoxikační jídelníček

Připravit si můžete hlívu ústřičnou, častěji do jídelníčku zařazujte tzv. osvěžující potraviny, tedy listové saláty a zelenou zeleninu. Konzumujte dostatek luštěnin a ochutnejte naklíčené obiloviny. Z ovoce sáhněte po citrusech a zařaďte na jídelníček i ananas, který je vhodný pro regeneraci jater. Pro detoxikaci organismu se skvěle hodí mladé výhonky rostlin, chřest, zázvor nebo koriandr. Játrům pomůže zejména červená řepa, petržel nebo kurkuma. Co kurkuma dokáže a jak si z ní vyrobit výtečný a skutečně zdravý nápoj se dozvíte v článku Zlaté mléko – zdravý nápoj z kurkumy.

detoxikace, pročištění organismu - Pleva
Ukliďte si své tělo, odmění se vám!

Naše babičky v jarním období hojně užívali týdenní očistnou kúru z mladých kopřiv. Připravovaly si z nich čaj, který pak během dne ve volných chvilkách popíjely. Zároveň ale kopřivy používaly i do tradičních velikonočních jídel, třeba do velikonoční nádivky (hlavičky). Kvalitních přírodních potravin totiž není potřeba velké množství, rychle zasytí a dodají vše, co tělo potřebuje.

I sladit se dá s mírou a přírodně. Do bylinkových čajů můžete přidat jednu lžičku medu, stejně tak si lžičku medu můžete ráno zamíchat do vlažné vody nebo vyzkoušet kořenovou šťávu s medem.

  A co tedy vlastně (ne)jíst?
Čemu se vyhnout
  • Maso, uzeniny, bílé pečivo a mouka, sladkosti, mléčné výrobky, smažená jídla, polotovary, čokoláda,

  • Alkohol, kofein (káva, černý čaj), omezit příjem soli a lepku

Co si dopřát

Zdravé, čerstvé a chemicky neošetřené potraviny.

  • Ovoce: citron, goji, grep, avokádo, jablka, banány, borůvky, brusinky, ananas, hrušky, pomeranče, kiwi, švestky

  • Zelenina: česnek, červená řepa, brokolice, květák, zelí, špenát, celer, celerová nať, petržel, řajčata, okurky, řeřicha, mrkev, dýně, cibule, kapusta, listová zelenina, kořenová zelenina, kedlubna, paprika, čínské zelí, chřest, batáty, lilek

  • Bylinky a koření: zázvor, kurkuma, koriandr, pampeliška, kopřiva, jitrocel, zelená petržel, máta, bazalka, rozmarýn, fenykl, šalvěj, tymián, zeměžluč, měsíček lékařský, pampeliška, sedmikráska, šťovík, vojtěška, potočnice, kopřiva

  • Ořechy (hlavně vlašské), semínka (lněné semínko, chia semínka), klíčky, mladé výhonky rostlin

  • Ovesné vločky, luštěniny (čočka, hrách, fazole, cizrna), rýže, hnědá rýže, jáhly, pohanka, běžné pečivo vyměňte za celozrnnou variantu – stejně tak zvolte celozrnnou mouku nebo těstoviny apod.,

  • Kysané mléčné výrobky, ryby, olivový olej, zelený čaj, bylinné čaje, voda

Po ukončení detoxikace zkuste ozdravit i váš běžný jídelníček. V každém případě dbejte na pomalý "rozjezd", doporučujeme přidávat kysané zelí, kefír (nejlépe z tibetské houby) a pomalu zařazovat do jídelníčku běžné zdravé potraviny. Právě díky tomu si udržíte střeva v perfektním stavu a podpoříte své zdravé střevní prostředí. Výběr zdravých potravin je pestrý a velmi chutný.

Jako inspiraci pro vás máme pár tipů na detoxikační recepty, jsou vhodné pro přechodná období před a po samotné detoxikační kúře, nebo jen pro odlehčení a ozdravení vašeho jídelníčku. Vyzkoušel a připravil je pro vás Lukáš Pleva, který si nedávno detoxikací sám prošel. Jeho zkušenosti s očistnou kúrou a oblíbené recepty si můžete přečíst v článku Detoxikace organismu - recepty a zkušenosti. A tady je jeden ochutnávkový recept:

Ratatouille

Teplé zeleninové jídlo, ideální po detoxu na začátek návratu k normálním jídlům. Je více možností přípravy, ve Francii je možná běžnější, že se vrství do litinového hrnce jednotlivé druhy zeleniny a v troubě se vše zapéká. Ale toto je taková rychlá a chutná varianta. Připravte si:

  • rajčata
  • cibuli
  • lilek (baklažán)
  • červenou a zelenou papriku
  • mladé cuketky
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl, čerstvý mletý pepř
  • bylinky (tymián, rozmarýn, bobkový list, čerstvá majoránka je skvělá)

Rajčata spaříme, oloupeme a vyškrábneme semena. Lilek nakrájíme na plátky, posolíme je a necháme asi 20 minut vypotit. Potom uvolněnou šťávu vymačkáme. Tím se zbavíme hořčin a lilek bude chutnější. Cuketky neloupeme a nakrájíme je na plátky (nejlépe chutnají, pokud nepřerostou délku 15cm). Z paprik vyjmeme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky. Cibuli i česnek nakrájíme též na plátky. Na pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme cca 10 minut. Přidáme cukety a lilek, plátky česneku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a odkryté dusíme dalších cca 20 minut. Vydusíme všechnu šťávu a dáme jídlu šanci, aby se všechny vůně léta spojily v pánvi. Nebo doporučuji posypat strouhaným parmazánem a zapéct :).

Jarní vzpruha pro alergiky

Detoxikaci můžete doplnit i velmi praktickou prevencí pylových alergií, a to každodenním užíváním pylu po zrníčkách, tzv. rouskách. Celá věc se má tak: Včelky sbírají pyl z nejrůznějších druhů rostlin. Mezi nimi jsou pochopitelně i ty, které vyvolávají alergické reakce a nepříjemné kýchání. Když včelky sbírají pyl, stlačí ho do sběrných košíčků na nohách a tím vytvářejí pevné kuličky (tzv. rousky). Tyto rousky připravujeme pro naše zákazníky. Jedná se tedy o pestrou sbírku pylů z našich luk, se kterými se běžně setkáváte a na které budete pravděpodobně alergičtí.

Včelí květový pyl rouskovaný - Pleva

Včelí květový pyl rouskovaný

Včelí pyl je ideální užívat dvakrát ročně v obdobích, kdy se v přírodě nevyskytuje a vaše tělo není přímo vystaveno alergii. Doporučujeme tedy březen a listopad. Pylová zrníčka je třeba užívat alespoň 30 dní. Začínáte na dávce jednoho zrníčka a dostupně přidáváte, až se dostanete na množství jedné až dvou lžiček. Včelí pyl zapíjíte větším množstvím vody nebo zchladlého čaje.

Bohužel ačkoli je včelí pyl čistě přírodní produkt, je to potravina. A proto kvůli "problematice zdravotních tvrzení" nemůžeme napsat, ani naznačit jaké má účinky na lidský organismus. Pokud by vás zajímalo více informací, nezbývá nám, než vás odkázat na vyhledávání na internetu. Například zadáním do vyhledávače: "Jak se zbavit pylové alergie pomocí včelího pylu? Jak ho užívat?".

Náš tip

Krátké shrnutí

  1. Pro začátek zařaďte jednou za týden až čtrnáct dní odlehčovací den, kdy budete jíst pouze ovoce a zeleninu.

  2. Delší očistnou kúru zařazujte opatrně, naslouchejte svému tělu.

  3. Dbejte na pitný režim, vypijte průběžně během dne 2 až 3 litry neperlivé vody, doplnit ji můžete i bylinkovými čaji.

  4. Odpočívejte, relaxujte, dopřejte si dostatek spánku a slunečních paprsků.

  5. Hýbejte se, ale rozumně.

  6. Po skončení očistné kúry pokračujte pestrou stravou a držte se zdravých základů.

Přejeme vám, abyste díky jarní detoxikaci organismu uzdravili tělo, ulevili střevům a připravili se na nový rok co nejlépe. Pokud hledáte další tipy na získání energie, stáhněte si náš e-book o energii. Stačí nám zanechat e-mail a je jen a jen váš.

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz