Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Jarní detoxikační manuál - očista pleti a pokožky těla

Jarní detoxikační manuál - očista pleti a pokožky těla

Právě čtete závěrečný díl detoxikačního manuálu, který by vám měl pomoci pročistit domácnost, hlavu, střeva i pleť. V první části jsme se věnovali úklidu domácnosti a pročištění mysli. Ve druhé části jsme se pak zaměřili na samotnou detoxikaci organismu, vhodné potraviny pro jarní očistu a tipy, jak s ní začít. Dnes se podíváme na vaši pleť, na které se samozřejmě odráží i to, co jíte, jak kvalitně pijete a v jaké pohodě žijete. I unavené a zašedlé pleti ovšem můžete pomoci správně zvolenou kosmetikou a pečlivou péčí.

Očista pleti

Očista pleti, stravování, výživa - Pleva

Na jaře dostává naše tělo přirozené signály k očistě. Všichni máme chuť začínat znovu s čistým štítem a do letošního roku vykročit pravou nohou. Jaro přeje i očistě vaší pleti, která úzce souvisí s očistou organismu jako takového.

Pokud už jste začali s očistou organismu za pomoci zeleniny a ovoce nebo šťáv, určitě jste si všimli i změn vaší pleti – možná má zdravější barvu, méně se mastí nebo vám zkrátka jenom připadá krásnější.

Změna bude určitě vidět, ovšem všechno chce svůj čas a určité změny se mohou projevit až za několik týdnů.

Naše pleť je odrazem toho, čím tělo krmíme, jak se o něj staráme, zda dbáme na správný pitný režim i jak moc se stresujeme a jak umíme odpočívat.

Pleťové mléko a pleťová voda jsou základem očisty pleti

péče o pleť, čištění pleti - Pleva

Pleti byste se měli věnovat pravidelně dvakrát denně - každé ráno a každý večer či odpoledne. Vrátí vám to nejen svým vzhledem, ale také omezením problémů, které jste s ní měli nebo byste mít mohli.

Večerní očista se skládá ze dvou kroků – použití pleťového mléka a následné tonizace pleťovou vodou či pleťovým tonikem. Pleťové mléko nanášejte na pleť konečky prstů a jemnými krouživými pohyby očistěte celou pokožku obličeje a krku. Pleťové mléko pečlivě opláchněte teplou vodou.

Jste-li milovnice výrazného líčení nebo používáte-li větší vrstvu make-upu, nebojte se tento postup opakovat několikrát. Pleť se důkladně vyčistí, odstraníte z pórů veškerou mastnotu a ty se krásně otevřou a budou schopny přijmout všechny účinné látky z krému, který použijete později.

Ve druhém kroku čistění pleť dočistěte a tonizujte pleťovou vodou nebo tonikem, které jemně nanesete vatovým tamponkem. Díky použití pleťové vody odstraníte nečistoty rozpustné ve vodě. Pleť čistěte po celém obličeji včetně krku a opět můžete proceduru zopakovat pro vyšší účinek.

čištění pleti, očista pleti - Pleva

Ráno stačí k vyčištění pleti pouze použití pleťového tonika nebo pleťové vody. Použitím mléka bychom pleť zbytečně připravili o přirozený ochranný film, vytvořený přes noc.

Pokud byste chtěli doporučit konkrétní produkty z naší nabídky, pro normální, suchou nebo citlivou pleť je skvělou volbou Pleťové mléko s mateří kašičkou, které zjemňuje pleť a přispívá k její obnově. Kombinovat ho můžete s Pleťovou vodou s mateří kašičkou, pečlivě vyčistí póry, prokrví pokožku a krásně uvolní celý obličej.

Pro citlivou, mastnější a problematickou pleť můžeme jen doporučit Pleťové mléko s propolisem, které šetrně čistí póry, redukuje mastnotu a zároveň pleť hydratuje a Pleťovou vodu na akné s propolisem, která omezuje tvorbu mazu, působí proti rozvoji mikroorganismů a působí hojivě.

Dopřejte pleti peeling

Pleť potřebuje jednou za čas důkladnější očistu a podobně jako vaše střeva ocení zeleninové šťávy, vaše pleť bude určitě milovat peeling. Zbaví ji odumřelých buněk a díky němu opravdu prokoukne. Peeling napomáhá přirozené obnově kožních buněk a urychluje tak přirozenou regeneraci pleti. Pleť ošetřená peelingem navíc lépe absorbuje účinné a výživné látky z krémů, pleťových masek nebo sér.

čištění pleti, peeling - Pleva

Peeling provádějte jednou až třikrát do měsíce. Ženy s normálním typem pokožky si mohou peeling dopřát dva až třikrát měsíčně, zatímco sušší typy pokožky či pokožka zralejší skutečně maximálně jednou měsíčně. Po peelingu pleti dopřejte výživný krém, případně ještě před krémem můžete pleť rozmazlit pleťovou maskou.  

Alespoň 20 minut po použití peelingu neměňte výrazně teplotu místa pobytu a po několik hodin se nevystavujte slunečnímu záření nebo soláriu. Proto je pro použití peelingu ideální odpoledne nebo večer. Pokožka tak navíc získá přes noc dostatek času na zotavení a vstřebání účinných látek z krému a ráno pak bude jen zářit.

S hloubkovým čistěním pleti to ovšem rozhodně nepřehánějte a vždy dodržujte doporučení v návodu vámi zvoleného peelingu. Samozřejmě s přihlédnutím k vlastním zkušenostem s vaším typem pleti. Právě zde platí více než kde jinde, že dobrého po málu. Při častější aplikaci peelingu byste mohli pleti naopak ublížit, pokožku oslabit a snížit její odolnost proti působení vnějších vlivů.

čištění pleti, peeling - Pleva

Z naší nabídky vám pro normální, smíšenou až mastnou pleť doporučujeme Medový pleťový peeling s jemným práškem ze šípkových semínek. Jemně odstraní odumřelé kožní buňky, příjemně prokrví, vyhladí a projasní vaši pleť. Náš medový peeling je díky medu bohatý na bílkoviny, minerální látky, vitaminy, enzymy a další látky potřebné pro vyživenou a krásnou pleť.

Šetrnou cestou k odstranění odumřelé svrchní vrstvy pokožky a rozjasnění pleti pro pleť citlivou, suchou, zralou, problematickou nebo s výskytem akné je pak náš Vitamínový enzymatický peeling, který odstraňuje odumřelé kožní buňky bez mechanického působení. Díky tomu je k pokožce velmi šetrný a jeho něžnou péči si mohou dopřát všechny typy pleti. Je tak vhodnou alternativou mechanického peelingu, který ne každá pleť dobře snáší.

Mnoho dalších informací o peelingu, včetně tipů na výrobu peelingů domácích najdete v našem článku Vše, co potřebujete vědět o peelingu.

Po očistě je čas na péči

Příjemným zpestřením očisty a ozdravení pleti jsou pleťové masky. Správně zvolená maska by měla pleti zajistit především výživu, také pleť zjemní a osvěží, hydratuje, regeneruje nebo čistí.

péče o pleť, čištění pleti, maska - Pleva

O frekvenci jejich aplikace by se dalo polemizovat. Pokud si připravujete domácí přírodní masky z jogurtu, avokáda, tvarohu nebo třeba kurkumy, můžete si je dopřávat prakticky každý druhý den. U masek zakoupených v drogerii už je třeba být obezřetnější a věnovat pozornost příbalovému letáku.

Naše Pleťová maska se včelími produkty je založená na složkách, díky kterým má zvláčňující, čisticí i regenerační schopnosti. Jsou jimi med, propolis a slunečnicový olej – tedy čistě přírodní složky, žádné umělé náhražky. Během 15 minut dodá pleti novou energii a vláčnost.

Pokud si chcete masky pro výživu pleti připravit doma, nakoukněte do našeho nedávného zimního speciálu pro pleť, ve kterém najdete spoustu tipů na domácí masky. A dva další vám přidáme navrch hned teď:

Kurkumová maska s medem

  • 2 lžíce kurkumy
  • 1/2 lžíce medu
  • 1 lžíci rýžové mouky
  • 2 lžíce bílého jogurtu (pro mastnou pleť) nebo 2 lžíce kokosového oleje (pro suchou pleť)

Všechny ingredience pečlivě smíchejte. Vznikne vám konzistentní pasta, kterou si naneste na vyčištěný obličej. Masku nechte působit dvacet minut a poté ji pečlivě smyjte vlažnou vodou.

Domácí maska ze zeleného čaje

  • 2 lžíce zeleného čaje
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • pár kapek citronové šťávy
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice

Nejdříve si dopředu připravte zelený čaj a nechte ho odstát. Poté všechny ingredience smíchejte a vzniklou masku aplikujte na vyčištěnou pleť. Nechte masku patnáct minut působit a poté pečlivě smyjte vodou.

Pleť ocení výživu i možnost volně dýchat

použití očního krému - Pleva

Na vyčištěnou pleť naneste vhodný pleťový krém, podle denní doby volte denní či noční krém, a okolí očí ošetřete speciálním očním krémem vhodným pro citlivější oční okolí. Naše zákaznice si nejvíce chválí jedničku mezi našimi pleťovými krémy Pleťový krém s mateří kašičkou a stejně tak nedají dopustit na Medový oční krém, který citlivě pečuje o oční okolí a zároveň je vhodný pro všechny ženy, které mají s očními krémy a reakcemi na ně méně příznivé zkušenosti.

Pleti pomůže i to, že ji necháte občas alespoň část dne volně dýchat bez použití make-upu, pudru nebo líčidel. Odborníci na pleť doporučují dopřát pleti každý měsíc pravidelnou detoxikaci, během které několik dnů nebudete používat zkrášlovací přípravky. Pokožka totiž dokáže snáze regenerovat a také si odlíčená lépe poradí s nejrůznějším podrážděním. A jeden odlíčený víkend za krásnou pleť stojí, nebo ne?

Oblast péče je vhodné rozšířit až na dekolt, kterému se často nedostává tolik pozornosti, přitom právě pokožka dekoltu je velmi namáhaná a také dokáže dost prozradit. Tipy pro péči o krk a dekolt najdete v článku Péče o krk a dekolt: krémy, masky, zábaly a cvičení. Mezi našimi produkty najdete také speciálně vyvinutý zpevňující Krém na dekolt s medem.

Očista pokožky celého těla

Pleť na obličeji je samozřejmě pod vaším každodenním drobnohledem více než jakákoli část těla, ovšem očistu potřebuje tělo celé. Kůže je největším čistícím orgánem, odvádí totiž z těla velké množství škodlivin a toxinů a také nás chrání před všemi vnějšími vlivy.

očista pokožky, detoxikace, sauna - Pleva

O kůži bychom proto měli pravidelně pečovat a jednou za čas jí pomoci od všech škodlivých látek z okolního prostředí. Vnější detoxikace má také velmi pozitivní účinky na vnitřní detoxikaci celého těla a dokáže podpořit a znásobit její účinky.

Ovšem kožní problémy často řešíme, až když je něco v nepořádku, přitom prevence je tak snadná a může být i velmi příjemná. Chcete-li se o kůži, všech jejích funkcích i potřebách dozvědět více, mrkněte na článek Kůže: vrstva po vrstvě.

Začněte peelingem

Podobně jako u pleti obličeje je peeling očistnou relaxací pro vaše tělo. Dopřávejte si ho pravidelně jednou za tři týdny, bude to bohatě stačit a tělu to velmi pomůže. Odstraníte staré zrohovatělé buňky, přestanou se vám ucpávat póry a vaše kůže se znovu plně nadechne.

očista pokožky, tělový peeling, sauna - Pleva

V naší nabídce najdete dva přírodní tělové peelingy s medem a himalájskou solí pro příjemnou očistu těla. Jeden s jemnou vůní vanilky, druhý vonící svěže po citronové trávě. Medové tělové peelingy můžete používat jak při sprchování, tak při koupeli. Jemně, ale důkladně odstraní odumřelé kožní buňky, pokožku prokrví a pomohou její celkové obnově. Díky obsahu přírodních saponinů pokožku zároveň šetrně umyjí, takže nahradí váš běžný sprchový šampon. A med ve spojení s makadamiovým a olivovým olejem pokožku vyživí a příjemně zvláční. Medové tělové scruby jsou voňavým potěšením pro pokožku a promění vaši sprchu či koupel v příjemný zážitek.

Vyzkoušet můžete také naše speciální peelingové medové Mýdlo drsné pohlazení, které šetrně odstraní odumřelé buňky, pokožku prokrví a zároveň hydratuje. Obsahuje také výtažek ze zeleného léčivého ovsa, který má čistící a zklidňující účinky.

Jednoduchý domácí peeling si můžete vytvořit z kávové sedliny, kterou můžete 1:1 smíchat s olivovým či kokosovým olejem. Velmi účinný je též peeling z třtinového cukru, opět ho smícháte v poměru 1:1 s olejem a jemně s ním ve vaně či ve sprše očistíte celé tělo. Pokud byste měli čas a chuť, můžete si umíchat i náročnější domácí peeling:

Cukrovo-kávový peeling s mátou

očista pokožky, domácí peeling - Pleva

Budete potřebovat:

  • 50 ml olivového oleje
  • 150 g třtinového cukru
  • 10 kapek esenciálního oleje z máty
  • 150 g kávové sedliny

Všechny ingredience smíchejte a rovnou ve sprše naneste a pořádně promasírujte tělo. Dávejte si pozor na třtinový cukr, je trošku ostřejší, proto by vás při větším tlačení mohl poškrábat. Peeling si dopřávejte přibližně jednou za 3 týdny. Častější použití by mohlo vyvolat spíše nepříznivé reakce.

Očista spojená s relaxací

Peeling můžete každý měsíc doplnit dalšími způsoby relaxace a očisty těla. Velmi příjemné a užitečné jsou masáže, např. medová detoxikační masáž, účinné je i pravidelné saunování. Skvělým způsobem jsou také domácí očistné koupele – můžete relaxovat v bylinkách, soli nebo třeba jedlé sodě. Koupele mají nejen relaxační účinek, ale pomáhají vašemu tělu k účinné detoxikaci. Poradíme vám, jak na tři základní:

Solná koupel

Detoxikace pokožky, solná koupel - Pleva

Je to zážitek skoro jako v moři, protože do vany vsypete celý kilogram soli (použít můžete sůl obyčejnou, mořskou nebo třeba himalájskou). Není potřeba přidávat další přísady nebo bylinky.

Napusťte si vodu o teplotě 36 až 37 stupňů přibližně do výšky pasu vsedě. Neměli byste tedy mít ponořené celé tělo, ale jenom jeho spodní část. Ve vaně zůstaňte maximálně 20 minut, poté se osprchujte studenou (či vlažnou) vodou a pečlivě, ale jemně se osušte.

Po koupeli se můžete cítit unavení, další půlhodinu si vyhraďte na odpočinek nebo relaxaci. Koupel byste měli opakovat každý den po dobu dvou až tří týdnů, abyste prohloubili její účinky. Detoxikační koupel můžete podpořit lehkou masáží kůže.

Jedlá soda ve vaně

očista pokožky, detoxikační koupel - Pleva

Jedlá soda je v kosmetice málo využívanou surovinou, a to poměrně neoprávněně, protože je skvělou složkou přírodních deodorantů a má osvěžující účinky i v koupelně. Koupele s jedlou sodou si totiž získaly pověst elixíru mládí a používaly se ještě předtím, než nastoupily všechny pěny do koupele a koupelové oleje.

Pro detoxikační koupel vám bude stačit 100 gramů jedlé sody, kterou vsypete přímo do napuštěné vany, zamícháte a necháte rozpustit, ve vaně zůstaňte alespoň 30 minut. Voda by měla být teplá, nikoli horká, pokud vám v průběhu koupele chladne, dopusťte si teplou. Pro zpříjemnění si můžete do vody přidat oblíbený esenciální olej nebo med, zintenzivnit účinky koupele pomůže přidání soli (ve stejném množství jako soda). Po koupeli si opět dopřejte odpočinek.

Koupel s jablečným octem

Očista pokožky, detoxikační koupel, jablečný ocet

Jablečný ocet je jedna z nejzásadnějších přísad detoxikačních koupelí. Obsahuje velké množství účinných látek, které na sebe váží toxiny a odplavují je z těla pryč. Pro svou účinnost se jablečný ocet používá i na problémy s kůží.

Koupel s jablečným octem nejen detoxikuje tělo, ale léčí vyrážky, pupínky a akné, tlumí výraznost pigmentových skvrn, zmírňuje vrásky a vrací kůži přirozené pH. Do plné vany nalijete přibližně půl sklenice jablečného octa, do kterého se naložíte na čtvrt hodiny.

Teplota vody bude stejná jako u předešlých koupelí. Můžete k němu přidat med pro výjimečnou vůni a ozdravení celého těla nebo několik lžic kokosového oleje, které účinky jablečného octa zesílí. Jako vždy si po detoxikační koupeli udělejte čas na odpočinek.

Nezapomínejte na hydrataci

Po každé koupeli či sprše je třeba pokožku hydratovat a veškerou vláhu, kterou při koupeli ztratila, zase doplnit. Osušte se jen jemně a ještě na vlhkou pokožku aplikujte hydratační péči, ve spojení s vodou bude pokožku hydratovat daleko lépe a na delší dobu.

detoxikace pokožky, hydratace - Pleva

K tomu vám mohou pomoci tělová mléka či balzámy, my doporučujeme Medové tělové mléko, které má výživnou i regenerační funkci, lehce se vstřebává a krásně voní po medu.

Pro ušetření času vám můžeme doporučit oblíbený Sprchový krém s medem a makadamiovým olejem, který nejen že perfektně umývá, ale současně pokožku aktivně hydratuje, Během několika minut tak získáte krásně čistou a vláčnou pokožku, aniž byste musela trávit další čas natíráním tělového krému či mléka.

Kromě pečlivé péče můžete na jaře dopřát pleti a pokožce celého těla i dostatek slunečních paprsků a vitaminy C a D, které ji ozdravují a regenerují. Vsadit můžete obecně na všechnu zelenou zeleninu, od špenátu po chřest, vaše pleť zaručeně nezezelená, ale nádherně prokoukne.


Krátké shrnutí

  • Dbejte na zdravý a pestrý jídelníček, dostatečný pitný režim a dostatek spánku. Základem krásné a zdravé pleti je celkový zdravý životní styl.

  • Vždy se poctivě odličujte a pravidelně dvakrát denně věnujte čas základnímu vyčištění pleti pleťovým mlékem a pleťovou vodou či tonikem.

  • Bezprostředně po očištění pleť ošetřete vhodným pleťovým krémem, uchová si tak více vláhy.

  • Alespoň jednou za čas nechte pleť volně dýchat a celkově to s dekorativní kosmetikou nepřehánějte.

  • Dopřávejte pleti pravidelně intenzivní péči v podobě pleťové masky.

  • Pravidelně jednou až dvakrát měsíčně ošetřete pleť peelingem. A zhruba jednou za tři týdny použijte peeling na celé tělo.

  • Očistu můžete podpořit masážemi, pravidelným saunováním, nebo detoxikačními koupelemi. Současně si tak dopřejete i příjemný odpočinek.

  • Hydratujte.


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit