0 Kč(0 ks)
Zpět

Znáte tradiční velikonoční pečivo? Mám pro vás vyzkoušené recepty!

Znáte tradiční velikonoční pečivo? Mám pro vás vyzkoušené recepty!

20. 03. 2018

Velikonoce se nám kvapem blíží, a tak jsem se rozhodla, že pro vás vyhledám pár tradičních receptů. A abych se pod ně mohla i podepsat, rovnou jsem je vyzkoušela.




Najdete zde recepty na tradiční Jidáše, které se připravují z medového těsta, beránka z tvarohového těsta a samozřejmě nesmí chybět ani mazanec. Tak pojďme na ně!

A jestli vás zajímají tradice spojené s velikonočním pečivem, můžete si je prohlédnout zde.

 

Jidáše

Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte med a droždí a poté vmícháte mouku, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě vzejít asi 15 - 20 minut.

Mezitím si navažte mouku, přidejte do ní citronovou kůru a sůl, vše zamíchejte a udělejte důlek. Ve vlažném mléce rozpusťte med, rozmíchejte žloutky a vejce a vše vlijte do připraveného důlku. Přidejte máslo a kvásek a vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu.

Po vykynutí těsto rozkrájejte na pruhy a stáčejte do různých tvarů preclíků, brýlí, esíček, holubiček, srdíček, uzlů, atd. Hotové tvary potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na  180°C cca 10 - 15 minut. Jidáše podávejte polité medem.

Suroviny:

  • 125 g medu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 0,1 - 0,2 litru mléka
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 80 g rozehřátého másla
  • kůra z citronu
  • 5 g soli

Kvásek:

  • 1 kávová lžička medu
  • 0,1 litru vlažného mléka
  • 30 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí (nebo balíček sušeného droždí)

Beránek

Žloutky s medem, cukrem a tukem ušlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva, nakonec posekané sušené ovoce a tuhý sníh z bílků. Pečte v dobře vymazané a vysypané formě na 180 °C asi 45 až 60 minut. Vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Po vychladnutí můžete polít čokoládou.

Upozornění: Při použití obyčejného (fosfátového) prášku do pečiva se do formy beránka vejdou 2/3 těsta. Při použití pečícího prášku s vinným kamenem se vejde celá dávka.

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 150 g pískového cukru
  • 100 g medu (tekutého)
  • 1 máslo (Stelu, Heru)
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • 100 g rozinek + 100 g sušených švestek (poměr je libovolný, ale tento mi chutná nejvíce)

Mazanec

Na mazanec používám již ověřený recept na vánočku.

Postup pro tvorbu kvásku

Míchejte droždí s medem, až z toho vznikne tekutina a přidejte vlažnou vodu a mouku a zadělejte řidší těsto, které nechte pod utěrkou kynout 45 minut.

Postup pro výrobu mazance

Všechny suroviny ze seznamu níže (nezapomeňte na kvásek) zadělejte v těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 a ½ hodiny.

Vyndejte z mísy, rozdělte na dva díly a vypracujte těsto do tvaru mazance. Položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a můžete rovnou i posypat plátky mandlí. Pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut.

Respektujte zkušenosti s vlastní troubou, já osobně musím dávat plech do spodní části trouby, aby se mazance nepřipálily, a navrch dávám alobal nebo pečící papír.

Recept je sice časově náročnější, ale ta chuť je nezaměnitelná!

Suroviny na těsto:

  • 120 ml vlažné vody
  • 125 g másla (změklé nebo rozehřáté)
  • 100 g cukru
  • lžičku soli
  • 530 g hladké mouky
  • 15 g rozšlehaného vejce (opravdu přesně, už o 5 g více udělá těsto tužší)
  • rozinky, sušené meruňky, švestky – to už záleží na vaší chuti

Suroviny na kvásek:

  • 150 ml vlažné vody
  • 80 g medu
  • 38 g droždí
  • 190 g hladké mouky

Používáte při pečení med? Máte nějaké své ověřené velikonoční pečivo s medem? Napište mi ho do diskuze nebo na email, ráda ho vyzkouším :-)


Veronika Plevová včelařka, sociální sítě - o autorce článku

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu nebo na facebooku zapeklitý dotaz, vyřizuje ho většinou právě Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří.

Podívejte se na články, které Veronika napsala:
Jak si vyrobit pampeliškový med?

Přečtěte si také:

Apisin

Velikonoce. Znáte čugar, šibalku, mrskačku nebo „ženské pomlázkové právo“?

Z etnologického hlediska navazují Velikonoce na tradici původně pohanského svátku jara. V České republice je to nejvýznamnější křesťanský svátek, který oslavuje vzkříšení Ježíše Krista. Vždy připadá na první neděli po jarním úplňku.

Propolis

Kachna na medu na dva způsoby

Jste malá rodina a sníst husu je problém? Udělejte si místo tradiční svatomartinské husy kachnu – a určitě nebudete litovat! Máme pro vás dva medové recepty.

Všechny články z rubriky

Diskuse

Veroniko, sluníčko, beránka jsme málem snědli na posezení, je vláčný a moc chutný.

Administrátor Veronika Plevová, Rodinná firma Pleva (Administrátor) 03. 04. 2018 | 10:43

Hezký den, jéé to jste mě potěšila. Mějte se krásně

Veronika Plevová: forma koupena, řídila jsem se Vašich rad a dopadlo to vše na jedničku. Ta forma je super, beránek je trochu jiný než ty klasické. Jen jsem bohužel nestihla beránka vyfotit, manžel se syny ho už snědli. :D

Administrátor Veronika Plevová (Administrátor) 29. 03. 2016 | 06:42

Dobrý den paní Miluško, velice děkuji za zprávu. Jsem ráda, že se vše povedlo. Mějte se krásně

Máte někdo prosím zkušenost s plechovou formou na beránka? Viz třeba tato: http://www.utc.cz/cs/forma-beranek-prumer-9-7-cm/336826p/ líbí se mi, že je to jiné, než klasická keramická. Jen mám strach, abych z toho toho beránka pak dostala...

Administrátor Veronika Plevová (Administrátor) 11. 03. 2016 | 07:04

Dobrý den, zkušenosti přímo s touto formou nemám. Formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou a než uděláte těsto tak ji dejte do lednice. Určitě se Vám to podaří vyklopit. Přeji hezký den a mnoho úspěchů při pečení

Sylva Cenková Sylva Cenková 02. 04. 2015 | 23:34

Dobrý den,
Jak prosím navážíte ty suroviny v gramech? Máte na to nějakou odměrku, nebo pomůcku? Děkuji a přeji krásné velikonoce. Hezký den Cenkvá

Administrátor Veronika Plevová (Administrátor) 03. 04. 2015 | 08:49

Dobrý den, gramy odvažuji na váze a mililitry v odměrce. Krásné Velikonoce, příjemné pečení a hezký zbytek dne.

SkypeFacebookTwitter

Mobil: 739 045 380
Po-Pá: 7:00 - 15:00
Email: obchod@pleva.cz