Znáte tradiční velikonoční pečivo? Mám pro vás vyzkoušené recepty!

20. 03. 2018
Velikonoce se nám kvapem blíží, a tak jsem se rozhodla, že pro vás vyhledám pár tradičních receptů. A abych se pod ně mohla i podepsat, rovnou jsem je vyzkoušela.
Najdete zde recepty na tradiční Jidáše, které se připravují z medového těsta, beránka z tvarohového těsta a samozřejmě nesmí chybět ani mazanec. Tak pojďme na ně!
A jestli vás zajímají tradice spojené s velikonočním pečivem, můžete si je prohlédnout zde.
Jidáše
Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte med a droždí a poté vmícháte mouku, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě vzejít asi 15 - 20 minut.
Mezitím si navažte mouku, přidejte do ní citronovou kůru a sůl, vše zamíchejte a udělejte důlek. Ve vlažném mléce rozpusťte med, rozmíchejte žloutky a vejce a vše vlijte do připraveného důlku. Přidejte máslo a kvásek a vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu.
Po vykynutí těsto rozkrájejte na pruhy a stáčejte do různých tvarů preclíků, brýlí, esíček, holubiček, srdíček, uzlů, atd. Hotové tvary potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C cca 10 - 15 minut. Jidáše podávejte polité medem.
Suroviny:
- 125 g medu
- 500 g polohrubé mouky
- 0,1 - 0,2 litru mléka
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 80 g rozehřátého másla
- kůra z citronu
- 5 g soli
Kvásek:
- 1 kávová lžička medu
- 0,1 litru vlažného mléka
- 30 g polohrubé mouky
- 30 g droždí (nebo balíček sušeného droždí)
Beránek
Žloutky s medem, cukrem a tukem ušlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva, nakonec posekané sušené ovoce a tuhý sníh z bílků. Pečte v dobře vymazané a vysypané formě na 180 °C asi 45 až 60 minut. Vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Po vychladnutí můžete polít čokoládou.
Upozornění: Při použití obyčejného (fosfátového) prášku do pečiva se do formy beránka vejdou 2/3 těsta. Při použití pečícího prášku s vinným kamenem se vejde celá dávka.
Suroviny:
- 3 vejce
- 150 g pískového cukru
- 100 g medu (tekutého)
- 1 máslo (Stelu, Heru)
- 1 tvaroh ve vaničce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra
- 100 g rozinek + 100 g sušených švestek (poměr je libovolný, ale tento mi chutná nejvíce)
Mazanec
Na mazanec používám již ověřený recept na vánočku.
Postup pro tvorbu kvásku
Míchejte droždí s medem, až z toho vznikne tekutina a přidejte vlažnou vodu a mouku a zadělejte řidší těsto, které nechte pod utěrkou kynout 45 minut.
Postup pro výrobu mazance
Všechny suroviny ze seznamu níže (nezapomeňte na kvásek) zadělejte v těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 a ½ hodiny.
Vyndejte z mísy, rozdělte na dva díly a vypracujte těsto do tvaru mazance. Položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a můžete rovnou i posypat plátky mandlí. Pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut.
Respektujte zkušenosti s vlastní troubou, já osobně musím dávat plech do spodní části trouby, aby se mazance nepřipálily, a navrch dávám alobal nebo pečící papír.
Recept je sice časově náročnější, ale ta chuť je nezaměnitelná!
Suroviny na těsto:
- 120 ml vlažné vody
- 125 g másla (změklé nebo rozehřáté)
- 100 g cukru
- lžičku soli
- 530 g hladké mouky
- 15 g rozšlehaného vejce (opravdu přesně, už o 5 g více udělá těsto tužší)
- rozinky, sušené meruňky, švestky – to už záleží na vaší chuti
Suroviny na kvásek:
- 150 ml vlažné vody
- 80 g medu
- 38 g droždí
- 190 g hladké mouky
Používáte při pečení med? Máte nějaké své ověřené velikonoční pečivo s medem? Napište mi ho do diskuze nebo na email, ráda ho vyzkouším :-)
Přečtěte si také:

Velikonoce. Znáte čugar, šibalku, mrskačku nebo „ženské pomlázkové právo“?
Z etnologického hlediska navazují Velikonoce na tradici původně pohanského svátku jara. V České republice je to nejvýznamnější křesťanský svátek, který oslavuje vzkříšení Ježíše Krista. Vždy připadá na první neděli po jarním úplňku.

Kachna na medu na dva způsoby
Jste malá rodina a sníst husu je problém? Udělejte si místo tradiční svatomartinské husy kachnu – a určitě nebudete litovat! Máme pro vás dva medové recepty.
Veroniko, sluníčko, beránka jsme málem snědli na posezení, je vláčný a moc chutný.
Hezký den, jéé to jste mě potěšila. Mějte se krásně
Veronika Plevová: forma koupena, řídila jsem se Vašich rad a dopadlo to vše na jedničku. Ta forma je super, beránek je trochu jiný než ty klasické. Jen jsem bohužel nestihla beránka vyfotit, manžel se syny ho už snědli. :D
Dobrý den paní Miluško, velice děkuji za zprávu. Jsem ráda, že se vše povedlo. Mějte se krásně
Máte někdo prosím zkušenost s plechovou formou na beránka? Viz třeba tato: http://www.utc.cz/cs/forma-beranek-prumer-9-7-cm/336826p/ líbí se mi, že je to jiné, než klasická keramická. Jen mám strach, abych z toho toho beránka pak dostala...
Dobrý den, zkušenosti přímo s touto formou nemám. Formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou a než uděláte těsto tak ji dejte do lednice. Určitě se Vám to podaří vyklopit. Přeji hezký den a mnoho úspěchů při pečení
Dobrý den,
Jak prosím navážíte ty suroviny v gramech? Máte na to nějakou odměrku, nebo pomůcku? Děkuji a přeji krásné velikonoce. Hezký den Cenkvá
Dobrý den, gramy odvažuji na váze a mililitry v odměrce. Krásné Velikonoce, příjemné pečení a hezký zbytek dne.