Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Znáte tradiční velikonoční pečivo? Mám pro vás vyzkoušené recepty!

Znáte tradiční velikonoční pečivo? Mám pro vás vyzkoušené recepty!

Velikonoce se nám kvapem blíží, a tak jsem se rozhodla, že pro vás vyhledám pár tradičních receptů. A abych se pod ně mohla i podepsat, je samozřejmé, že jsem je osobně vyzkoušela a rodina poctivě ochutnávala.

Najdete zde recepty na tradiční Jidáše, které se připravují z medového těsta, beránka z tvarohového těsta a samozřejmě nesmí chybět ani mazanec. Tak pojďme na ně!

Jidáše

Tradiční velikonoční pečivo - Jidáše, Pleva

Suroviny:

  • 125 g medu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 0,1 - 0,2 litru mléka
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 80 g rozehřátého másla
  • kůra z citronu
  • 5 g soli

Kvásek:

  • 1 kávová lžička medu
  • 0,1 litru vlažného mléka
  • 30 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí (nebo balíček sušeného droždí)

Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte med a droždí a poté vmícháte mouku, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě vzejít asi 15 - 20 minut.

Mezitím si navažte mouku, přidejte do ní citronovou kůru a sůl, vše zamíchejte a udělejte důlek. Ve vlažném mléce rozpusťte med, rozmíchejte žloutky a vejce a vše vlijte do připraveného důlku. Přidejte máslo a kvásek a vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu.

Po vykynutí těsto rozkrájejte na pruhy a stáčejte do různých tvarů preclíků, brýlí, esíček, holubiček, srdíček, uzlů, atd. Hotové tvary potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na  180°C cca 10 - 15 minut. Jidáše podávejte polité medem.


Beránek

Tradiční velikonoční pečivo - beránek, Pleva

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 150 g pískového cukru
  • 100 g medu (tekutého)
  • 1 máslo (Stelu, Heru)
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová kůra
  • 100 g rozinek + 100 g sušených švestek (poměr je libovolný, ale tento mi chutná nejvíce)

Žloutky s medem, cukrem a tukem ušlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva, nakonec posekané sušené ovoce a tuhý sníh z bílků.

Pečte v dobře vymazané a vysypané formě na 180 °C asi 45 až 60 minut. Vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Po vychladnutí můžete polít čokoládou.

Upozornění: Při použití obyčejného (fosfátového) prášku do pečiva se do formy beránka vejdou 2/3 těsta. Při použití pečícího prášku s vinným kamenem se vejde celá dávka.


Mazanec

Tradiční velikonoční pečivo - mazanec, Pleva

Suroviny na těsto:

  • 120 ml vlažné vody
  • 125 g másla (změklé nebo rozehřáté)
  • 100 g cukru
  • lžičku soli
  • 530 g hladké mouky
  • 15 g rozšlehaného vejce (opravdu přesně, už o 5 g více udělá těsto tužší)
  • rozinky, sušené meruňky, švestky – to už záleží na vaší chuti

Suroviny na kvásek:

  • 150 ml vlažné vody
  • 80 g medu
  • 38 g droždí
  • 190 g hladké mouky

Postup pro přípravu kvásku:

Míchejte droždí s medem, až z toho vznikne tekutina a přidejte vlažnou vodu a mouku a zadělejte řidší těsto, které nechte pod utěrkou kynout 45 minut.

Postup pro výrobu mazance:

Všechny suroviny ze seznamu níže (nezapomeňte na kvásek) zadělejte v těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 a ½ hodiny.

Vyndejte z mísy, rozdělte na dva díly a vypracujte těsto do tvaru mazance. Položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vejcem a můžete rovnou i posypat plátky mandlí. Pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou, já osobně musím dávat plech do spodní části trouby, aby se mazance nepřipálily, a navrch dávám alobal nebo pečící papír.

Na mazanec používám již ověřený recept na vánočku. Recept je sice časově náročnější, ale ta chuť je nezaměnitelná!


Používáte při pečení med? Máte nějaké své ověřené velikonoční pečivo s medem? Napište mi ho na email, ráda ho vyzkouším :-) A pokud by vás zajímaly tradice spojené s velikonočním pečivem, můžete si je prohlédnout zde, tipy na jarní tvoření, jak přírodní barvení vajíček a pár vajíčkových receptů najdete zase v tomto článku.

Veronika Plevová
včelařka

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu zapeklitý dotaz, vyřizuje ho také Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří. V našem magazínu od ní najdete hned několik úžasných receptů a tipů. Momentálně je na mateřské dovolené.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit