Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

hvězda 1 hvězda 2 hvězda 3 hvězda 4 hvězda 5 1 hodnoceníPočet hvězdiček je 5 z 5

Medovec z Potštejna zrající v dubovém sudu 0,5 l

• originální medová pálenka zrající v dubovém sudu
• z archivní za studena kvašené potštejnské medoviny
• ve druhé fázi necháváme zrát v úlu
Více informací

Přírodní
hvězda 1 hvězda 2 hvězda 3 hvězda 4 hvězda 5 1 hodnoceníPočet hvězdiček je 5 z 5

Medovec z Potštejna zrající v dubovém sudu 0,5 l

• originální medová pálenka zrající v dubovém sudu
• z archivní za studena kvašené potštejnské medoviny
• ve druhé fázi necháváme zrát v úlu
Více informací

1 185 Kč
1 185 Kč
1 185 Kč
1 185 Kč
Objem: 0,5 l, Kód produktu: 18,13, Výrobce: Rodinná firma Pleva
Sdílejte produkt s přáteli
Podrobný popis

Diamant zrozený ze včelí a lidské práce

„Zlatavý medovec se za neslyšného mávání včelích křídel rodí z našeho potštejnského medu. Kvašením prvních jarních medů za studena vzniká naše tradiční potštejnská medovina. Tu jsme dobrých pět let nechali zrát a pak jsme se pustili do jejího vypálení. Po něm jsme medovou pálenku nechali půl roku zrát v dubovém sudu a následně ji na několik týdnů vrátili ke včelám, kde ve specifickém prostředí úlu zraje za působení včelího záření. A tady krásný koloběh Medovce ze sudu končí a začíná jeho cesta k vám.“

Milan Pleva zakladatel rodinné firmy

Vážení zákazníci, Medovec ze sudu je z důvodu velkého zájmu již zcela vyprodaný. Jeho opětovné naskladnění můžete očekávat během října. Protože respektujeme životní rytmus včel a chceme co nejméně zasahovat do jejich prostoru, proces zrání v úlu probíhá pouze v určitém období. Množství Medovce je také omezeno tím, že pro jeho výrobu používáme pouze exkluzivní medovinu. Chcete-li se dozvědět o jeho naskladnění, přihlaste se ke sledování dostupnosti (v záhlaví produktu klikněte na "Sledovat dostupnost") a jakmile Medovec ze sudu naskladníme, budeme vás neprodleně informovat mailem.

Vážení zákazníci, Medovec ze sudu je z důvodu velkého zájmu již zcela vyprodaný. Jeho opětovné naskladnění můžete očekávat během října. Protože respektujeme životní rytmus včel a chceme co nejméně zasahovat do jejich prostoru, proces zrání v úlu probíhá pouze v určitém období. Množství Medovce je také omezeno tím, že pro jeho výrobu používáme pouze exkluzivní medovinu. Chcete-li se dozvědět o jeho naskladnění, přihlaste se ke sledování dostupnosti (v záhlaví produktu klikněte na "Sledovat dostupnost") a jakmile Medovec ze sudu naskladníme, budeme vás neprodleně informovat mailem.

Skvost z archivní medoviny vyladěný zráním v dubovém sudu

Medovec z Potštejna vzniká z báječně vyzrálé potštejnské medoviny, kterou jsme archivovali celých 5 let. Naše tradiční poctivá potštejnská medovina vzniká k medu šetrným studeným kvašením, díky čemuž se Medovec může pyšnit charakteristickou vůní medu a výraznou chutí vyzrálé medoviny. Letos jsme ho však posunuli ještě o krok dál – po vypálení jsme ho dali zrát do dubového sudu, kde odpočíval půl roku. Tato nová etapa zrání vnesla do našeho Medovce další chuťový rozměr. Medovec ze sudu si zachovává svou typickou chuť medu, avšak nyní ji doplňují jemné tóny vanilky. A také získal nádhernou zlatavou barvu.

Medovec z Potštejna 0,5 l - originální pálenka z medu

Cesta Medovce začíná a končí v úlu

Na výrobním postupu našeho potštejnského Medovce nás nejvíc baví krásný koloběh: Včelky vyletí z úlu, sesbírají nektar ze všech květů v naší zahradě i širokém okolí a vyrobí z něj voňavý med. Z něho Milan Pleva vyrábí svou lahodnou medovinu, jejíž výrobě se již léta s láskou věnuje. Jednoho dne tak přišel s nápadem medovinu vypálit a to byl první krůček ke vzniku našeho potštejnského Medovce. Pro jeho výrobu jsme letos použili 5 let archivovanou vyzrálou tradiční potštejnskou medovinu a po jejím vypálení jsme medovou pálenku uložili na půl roku do dubového sudu. Na konci své cesty se Medovec vrací zpátky ke kořenům, totiž ke včelám. V úlu ještě několik týdnů vyzrává v tzv. včelím záření a pak už putuje k vám.

Půlroční zastavení v sudu

Myšlenka na zrání Medovce v sudu vyklíčila už loni, úplně na začátku, kdy jsme náš Medovec z Potštejna začali vyrábět. S panem Dlabolou z úžasné palírny Dlabka jsme se už tenkrát bavili o tom, že by bylo velice zajímavé, nechat ho zrát v sudu, což by mohlo dodat jeho chuti další zajímavý rozměr. A letos už nezůstalo jen u myšlenky. Po neuvěřitelném úspěchu našeho prvního Medovce jsme již neváhali a pustili se do toho. 

Medovec z Potštejna 0,5 l - originální pálenka z medu

Část letošní várky Medovce z Potštejna jsme nechali půl roku zrát v dubovém sudu, což je ideální doba na to, aby získal trochu jiný chuťový rozměr. Během zrání jsme Medovec průběžně ochutnávali, abychom zajistili, že dozvuk dřevěného sudu nebude příliš silný a nepřebije charakteristickou chuť samotného Medovce. A povedlo se na jedničku - zrání v sudu chuť potštejnského Medovce obohatilo o jemné tóny dřeva a vanilky, přesto si stále zachovává svoji osobitost. Jsme zvědaví, jak vám bude chutnat a těšíme se na vaše porovnání s klasickým Medovcem, od kterého se také odlišuje krásnou zlatavou barvou získanou během zrání v sudu.

Obsah alkoholu: 45 %
Výrobce: Dlabka Distillery, Ondřej Dlabola, Svijanský Újezd 132, 463 45

Upozornění: Rodinná firma Pleva s.r.o. není distributorem lihu, nemůžeme proto Medovec poskytovat k dalšímu prodeji. Firmy si ho jako dárek, nebo pro svou spotřebu samozřejmě koupit mohou.
V internetovém obchodě www.pleva.cz je zakázán prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

Medovec z Potštejna 0,5 l - originální pálenka za medu
Palírna Dlabka

Medovec pro nás vypálila malá rodinná palírna, sadařství, lihovar a moštárna Dlabka, ležící v malebné krajině na okraji Českého ráje. Když jsme hledali kde necháme vypálit naši potštejnskou medovinu, v Dlabce nás nadchli svým přístupem. Svému řemeslu rozumí a věnují se mu s radostí a zapálením pro věc. Jejich vizí je získat z ovoce, bylin a dalších surovin to nejlepší a uchovat to v lahvi. A s naší medovinou se to rozhodně povedlo :-)

Důležitý je pro ně dokonalý výsledek, ale stejnou váhu přikládají i cestě k jeho dosažení. Když zakládají nový sad, tak pro generace a s úctou k přírodě a ne pro výnos na pár sezon. Ve svých sadech vysazují hlavně původní odrůdy, které nemají sice nejvyšší výnosy, ale v našich končinách se jim přirozeně daří a dají se obhospodařovat bez chemie. Jde převážně o vysokokmeny, kterým trvá delší dobu, než začnou plodit, ale sklízet a těšit se z nich pak budou i další generace. Chovají také vlastní včely, které se starají o opylení sadů a prasata, která se zase postarají o spadané kusy ovoce a zbytky z moštárny.

Na myšlenku Medovce ze sudu nás vlastně přivedl sám pan Dlabola, když se zmínil, že by bylo opravdu zajímavé, dát Medovec zrát do sudu. Protože staření je celá věda, nechali jsme si od něho, jakožto odborníka na slovo vzatého, poradit, jaký zvolit sud a na jak dlouhou dobu do něj Medovec uložit. A nyní už je jasné, že výsledek je opravdu dokonalý.

Pan Dlabola o Medovci ze sudu:

„Pro tento experiment byla vybrána voňavá sladká medovina z dílny včelařství Pleva. Po pomalé destilaci a prvních ochutnávkách nám k Medovci nejvíce seděl nový sud z amerického dubu, podobný, jako se používá na bourbon. Sud po půlročním ležení Medovec krásně zjemnil a dodal vanilkovo rozinkové tóny. Výsledný sudově zralý Medovec je uníkátní produkt plný ve vůni i chuti s jasnou charakteristikou použité kvalitní medoviny. Dohromady se jedná o oslavu poctivé práce, která začíná a opět končí u včel.“
Ondřej Dlabola
Dlabka Distillery

Potřebujete poradit? Navštivte naši poradnu
Přírodní složení

Tento výrobek má čistě přírodní složení. Suroviny jsou z obnovitelných zdrojů a jsou použity šetrné výrobní procesy. Více informací

Včelí záření – zatím detailně neprobádaný včelí produkt

„Podle mnoha autorů je dokázáno, že včelstvo, které plně obsedá jeden a více nástavků, vyzařuje do svého okolí něco, co má na člověka uzdravující působení. Včelstvo je podle těchto autorů a praktických zkoušek dalších lidí skutečně schopno příznivě ovlivnit vodu, nebo jiné médium.“*

Při včelí práci v úlu vzniká určitý druh vlastního včelího záření. Jde pravděpodobně o vyzařování magnetického pole včel. Řada lidí proto zkouší nejrůznější metody, jak této energie využít. Například se do úlu dává k ozáření voda k přímé konzumaci. O způsobu přípravy ozářené vody a možných účincích včelího záření se zmiňuje ve své knize Apiterapie Ing. Štefan Demeter, CSc.

„O účincích ozářené vody víme odjakživa, když jsem o něm poprvé slyšel, pamatuji si, že jsem si dělal zajímavý test, načepoval jsem kohoutkovou vodu do dvou PET lahví, jednu jsem dal do úlu a druhou nechal doma. Zajímavé bylo, že ta v běžných podmínkách se začala kazit, ale ta v úlu nikoliv.“
Milan Pleva

My jsme ozáření vyzkoušeli u naší pálenky a ze zkušenosti víme, že se tím výrazně urychluje její zrání a zvýrazňuje chuť. A pokud včelímu ozáření nepřikládáte velkou váhu, určitě oceníte příjemnou včelí vůni celé láhve.

* Apiterapie, léčení včelími produkty, Ing. Š. Demeter, CSc., str. 208

Složení

destilát z medoviny, voda

Medovec z Potštejna 0,5 l - originální pálenka za medu
Palírna Dlabka

Medovec pro nás vypálila malá rodinná palírna, sadařství, lihovar a moštárna Dlabka, ležící v malebné krajině na okraji Českého ráje. Když jsme hledali kde necháme vypálit naši potštejnskou medovinu, v Dlabce nás nadchli svým přístupem. Svému řemeslu rozumí a věnují se mu s radostí a zapálením pro věc. Jejich vizí je získat z ovoce, bylin a dalších surovin to nejlepší a uchovat to v lahvi. A s naší medovinou se to rozhodně povedlo :-)

Důležitý je pro ně dokonalý výsledek, ale stejnou váhu přikládají i cestě k jeho dosažení. Když zakládají nový sad, tak pro generace a s úctou k přírodě a ne pro výnos na pár sezon. Ve svých sadech vysazují hlavně původní odrůdy, které nemají sice nejvyšší výnosy, ale v našich končinách se jim přirozeně daří a dají se obhospodařovat bez chemie. Jde převážně o vysokokmeny, kterým trvá delší dobu, než začnou plodit, ale sklízet a těšit se z nich pak budou i další generace. Chovají také vlastní včely, které se starají o opylení sadů a prasata, která se zase postarají o spadané kusy ovoce a zbytky z moštárny.

Na myšlenku Medovce ze sudu nás vlastně přivedl sám pan Dlabola, když se zmínil, že by bylo opravdu zajímavé, dát Medovec zrát do sudu. Protože staření je celá věda, nechali jsme si od něho, jakožto odborníka na slovo vzatého, poradit, jaký zvolit sud a na jak dlouhou dobu do něj Medovec uložit. A nyní už je jasné, že výsledek je opravdu dokonalý.

Pan Dlabola o Medovci ze sudu:

„Pro tento experiment byla vybrána voňavá sladká medovina z dílny včelařství Pleva. Po pomalé destilaci a prvních ochutnávkách nám k Medovci nejvíce seděl nový sud z amerického dubu, podobný, jako se používá na bourbon. Sud po půlročním ležení Medovec krásně zjemnil a dodal vanilkovo rozinkové tóny. Výsledný sudově zralý Medovec je uníkátní produkt plný ve vůni i chuti s jasnou charakteristikou použité kvalitní medoviny. Dohromady se jedná o oslavu poctivé práce, která začíná a opět končí u včel.“
Ondřej Dlabola
Dlabka Distillery

Potřebujete poradit? Navštivte naši poradnu
Přírodní složení

Tento výrobek má čistě přírodní složení. Suroviny jsou z obnovitelných zdrojů a jsou použity šetrné výrobní procesy. Více informací

Recenze (1)
hvězda 1 hvězda 2 hvězda 3 hvězda 4 hvězda 5 Počet hvězdiček je 5 z 5
Diskuze