Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Mlsejte s námi: recepty na medovou zmrzlinu nebo poctivé koláče

Mlsejte s námi: recepty na medovou zmrzlinu nebo poctivé koláče

Tak se nám blíží konec školního roku, a to je samozřejmě potřeba pořádně oslavit. Oslavovat budou nejen žáci, ale i studenti a dětičky ze školek – tak proč jim nepřichystat něco sladkého na mlsání?

Ta radost dětí, když na konci školního roku dostanou nazpět svého zabaveného angličáka nebo panenku... Ehm, dnes vlastně spíš mobil, iPad nebo tablet :-)

Připravila a vyzkoušela jsem pro vás pár receptů, se kterými určitě uspějete. Vhodné jsou jak na oslavu, tak i jen když je chuť na něco dobrého na zub:

Kynuté koláče z medového těsta,

Domácí medová zmrzlina,

Jednoduchá a rychlá jahodová zmrzlina.


Kynuté koláče z medového těsta

recept na medové koláče, pleva

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vrchovatá lžíce medu
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 150 g rozehřátého sádla (ne horké)
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • 1 kávová lžička medu – na kvásek
  • rozpuštěné máslo na potření hotových koláčů

Postup:

Droždí rozpusťte pomocí lžičky medu a poté postupně přidávejte ostatní suroviny. Zadělejte těsto a nakonec zapracujte sádlo. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte cca 1 hodinu kynout na teplém místě. Těsto je vhodné na koláče na plech i na vázané či důlkové. Koláče můžete naplnit libovolnými náplněmi, ovocem a podle chuti sypat drobenkou, plátky mandlí apod.. Pečte na 180 °C do světle hněda (respektujte zkušenosti s vlastní troubou). Ještě horké potírejte rozehřátým máslem.

Tvarohová náplň:

  • 100 g tekutého medu
  • 2 tvarohy (nejlépe plnotučné)
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g másla
  • 30 g rozinek
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 2 bílky - sníh

Všechny suroviny smíchejte a nakonec do náplně zapracujte tuhý sníh z bílků.

Povidlová náplň:

  • 400 - 500 g povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 1 kávová lžička skořice

Smíchejte všechny suroviny a náplň je hotová.


Domácí medová zmrzlina

recept na domácí medovou zmrzlinu, pleva

Suroviny:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml tekutého medu
  • 1 vejce
  • 4 žloutky

Dle chuti můžete přidat:

  • rozpuštěnou kvalitní čokoládu (postupně zašlehejte do ušlehaného základu)
  • opražené ořechy (zamíchat do hotové zmrzliny před zmrazením)
  • likér (můžete přidat rovnou do základu a šlehat společně s ostatními ingrediencemi)

Postup:

Do hrnce (nebo nerezové mísy) nad vodní páru dejte med, vejce a žloutky a vše ručním šlehačem šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hustý světlý krém (cca 10 min). Vzniklý krém dejte větší mísy, ve kterém ho nakonec budete míchat dohromady se šlehačkou. Vyšlehejte šlehačku a opatrně vmíchejte do krému. Libovolnou formu vyložte potravinářskou folií a vlijte do ní hotovou směs. Ideální je forma na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet.

Upozornění: Směs nevařte – srazila by se vajíčka!


Jednoduchá a rychlá jahodová zmrzlina

recept na domácí jahodovou zmrzlinu, pleva

Suroviny:

  • 500 g mražených jahod
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • med dle chuti

Postup:

Zmražené jahody rozmixujte do hladka, přilijte smetanu, med dle chuti a ještě chvíli mixujte.

Z této zmrzliny se dá vytvořit i krásný pohár s čerstvým ovocem a šlehačkou. Nejlepší na ní je, že ji můžete připravit během chvilky a vykouzlit tak skvělé letní pohoštění opravdu na poslední chvíli.


Používáte při pečení nebo vaření med? Máte nějaké své ověřené recepty s medem? Napište mi, ráda je vyzkouším :-)

Moje medová kuchařka, Jana Štrbková

Pokud byste naopak hledali inspiraci pro využití medu v kuchyni, určitě se podívejte na skvělou kuchařskou knihu Moje medová kuchařka od slovenské autorky, foodblogerky a včelařky Jany Štrbkové. Českou verzi knihy jsme s autorkou vydali společně a knihu jsme doplnili o informace o tom, jak můžeme pomáhat včelkám.

Recepty z Mojí medové kuchařky snad nejvíce charakterizuje velká pestrost. Najdete v ní praktické nápady na kaše, rolády, rychlé dezerty, koláče nebo štrúdl a při troše snahy s lehkostí vykouzlíte i voňavé a chutné dorty. Nechybí ani recepty na úžasné medové perníčky v několika variacích.

To ovšem zdaleka není všechno – kuchařka totiž obsahuje i fit recepty, nápady na zdravé medové snídaně, sezónní polévky, saláty nebo pozdní svačiny. Příjemnou tečkou za celou kuchařkou jsou recepty na letní grilování a medové nápoje.

Veronika Plevová
včelařka

Pokud je potřeba vytáčet nebo kontrolovat včelky – vždy se toho Veronika účastní. Pokud máte v eshopu zapeklitý dotaz, vyřizuje ho také Veronika. Ve svém volném čase ráda chodí po horách, včelaří a hlavně vaří. V našem magazínu od ní najdete hned několik úžasných receptů a tipů. Momentálně je na mateřské dovolené.

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit