Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Problematická pleť a akné – příčiny, řešení, kosmetika

Problematická pleť a akné – příčiny, řešení, kosmetika

S akné se během života setká prakticky každý – zatímco někoho trápí pouze v pubertě, spousta lidí si ho s sebou nese až do dospělosti. Netýká se totiž jen dospívajících s problematickou, citlivou nebo mastnou pletí, ale někdy i dospělých. Následkem akné mohou být drobné jizvičky, rozsáhlé záněty, ale také šrámy na duši. Ačkoli není známá přesná příčina vzniku akné, cest k jeho odstranění je celá řada. Od úpravy jídelníčku až po přísný zákaz dotýkání se obličeje. Důležitou podporou odstranění akné je pak používání vhodných prostředků na čištění pleti a psychická pohoda.

Akné souvisí s hormonálními změnami

Jedná se o jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže, se kterým se naprostá většina lidí setká v pubertě. Akné však není zdaleka jen kožním problémem – postihuje mladé lidi od puberty až do 25. roku, tedy ve věku, kdy se rozhodují o volbě studijního oboru, hledají první práci, navazují první vážnější vztah a často hledají sami sebe. Právě v tomto složitém období je pro ně akné velkým společenským handicapem, se kterým není snadné se vyrovnat.

Akné postihne jednou za život až 85 % lidí, převážně v době dospívání.

Akné se nejčastěji vyskytuje na obličeji v tzv. T-zóně (čelo, nos a brada), na ramenou, v horní části hrudníku a na zádech. A rozhodně netrápí pouze náctileté, často se s ním potýkají i dospělí lidé. Přístupy k této kožní nemoci bývají různé. Někdo řeší každý pupínek a obklopí se spoustou kosmetiky a schovává se za vrstvami make-upu, druhý považuje akné za banální problém. Navíc o akné a léčbě této kožní nemoci panuje tolik mýtů a polopravd, že se leckdo vrhá do zcela nesmyslných procedur.

Od zalepení folikulu k rozsáhlým zánětům

Akné vzniká tak, že rohovějící kožní buňky zalepí vlasový folikul a jeho ústí. Vznikne tak zúžený vývod, nicméně stále ještě nemusí vzniknout pupínek. Ten se pravděpodobně objeví až v souvislosti se zvýšenou produkcí kožního mazu. Maz se dostane až k povrchu kůže, a tak vznikají známé černé tečky na nose, čele či bradě.

vznik akné
upraveno dle, autor: OpenStax College

Když se však maz nedostává na povrch, horní vrstva kůže se vyboulí a vzniká známý červený pupínek s bílou čepičkou, pod kterou se shromažďuje veškerý maz. Právě tento nahromaděný maz je poměrně nebezpečný, protože živí velké množství nepřátelských bakterií, které se dále dostávají do podkoží, kde mohou vyvolávat záněty nebo trvale poškodit kůži. K drobným poškozením kůže ve formě jizviček dochází ale také u mírnější formy akné s červenými pupínky.

Příčiny akné nejsou jednoznačné

Akné se poprvé projevuje v období dospívání, ve kterém pleť začínají ovlivňovat pohlavní hormony tvořící se v nadledvinkách. Zatím stále není zcela jasné, proč někteří lidé trpí akné i v dospělosti, zatímco u jiných po sedmnáctém roce života nadobro zmizí. Pravděpodobně ve výskytu akné hraje roli dědičnost, náchylnost ke vzniku akné je tedy u rodinných příslušníků podobná. Pokud trpíte akné i v dospělosti, je velmi pravděpodobné, že bude trápit i vaše děti.

Problematická pleť a akné – vznik, řešení, kosmetika

Někdo má geneticky danou suchou pleť, se kterou bouřlivé období puberty ani nehne, ale spousta mladých dospělých s citlivější, problematičtější nebo mastnější pletí objevuje nové pupínky každý den. Klíčovou roli hraje také hormonální aktivita, tedy menstruační cykly u žen a vyšší produkce mužských hormonů androgenů v období puberty. Tyto hormony mají za následek zvětšení mazových žláz, což způsobuje nárůst produkce mazu a nadměrně mastící se pokožka je základnou pro množící se bakterie a vznik pupínků.

U dospělých pak akné může být projevem vnitřní nerovnováhy v těle, ať už jde o hormonální změny, nebo problémy s trávením a potažmo imunitním systémem.

Na rozšíření a intenzitu akné má také vliv stav pleti jako takové, tedy i to, jestli se škrábete, trpíte ekzémy nebo máte obecně zánětlivou kůži. Důležité místo má v této otázce i péče o pleť – pokud se například o pleť příliš nestaráte a nečistíte ji, nahromadí se v ní odumřelé buňky a póry se začnou ucpávat. K nárůstu pupínků může vést také podráždění kůže nevhodnými kosmetickými prostředky. Další nepříjemnou záležitostí jsou bakterie v pórech, ovšem i jim můžete aktivně pomoci, a to především pravidelným hloubkovým čištěním pleti.

Akné můžete léčit hned několika způsoby

Při lehčí formě akné se využívá lokální léčba s využitím některý z přípravků pro omezení tvorby mazu. Doporučují se také krémy a lokální přípravky bohaté na síru, zinek a bór. Při větším rozšíření akné se provádí léčba pomocí laserů.

léčba akné

Dalším způsobem může být tzv. bodová terapie - aplikace nanotkaniny na pupínek. Nanotkanina nepropustí mikroorganismy, které způsobují problémy s hojením, ale současně nechává pleť dýchat, protože velmi dobře propouští vzduch.

V boji proti akné bývá také využívána antikoncepce, která může pomoci díky vyrovnání hladiny hormonů v těle. Ale užívání hormonální antikoncepce má svá rizika, jde o velký zásah do organismu s velkým množstvím zásadních negativních účinků. A navíc po jejím vysazení může následná hormonální bouře způsobit spíše výrazné zhoršení akné.

Při léčbě akné se také často předepisují antibiotika, která však ničí také prospěšné bakterie ve střevech, čímž narušují střevní mikroflóru a tím paradoxně může být podpořena další tvorba akné.

Veškerá tato „běžná léčba“ akné je navíc zaměřena pouze na zmírňování symptomů. Pro skutečné zdraví těla a tím pádem i pokožky nestačí jen potlačení příznaků, ale je potřeba vyřešit především příčinu, tedy nerovnováhu v těle.

S léčbou akné je spojena velká spousta polopravd a mýtů

Nejčastějším je časté mytí pokožky, které vídáme denně v reklamách. Přehnané mytí (více než 3krát denně) vůbec nepomáhá, naopak z pokožky odvádí potřebný maz a ta ho začíná produkovat ve větší a větší míře. Časté mytí může póry také dráždit a přímo přispívat k jejich ucpávání. Škodí nejen přemíra mytí, ale také přehnané slunění, které podpoří rychlejší odlupování kožních buněk a tím aktivuje produkci mazových žlázek. Na druhou stranu slunce v rozumné míře může hojení zanícených pupínků urychlit.

Zkuste to bez léků a laseru

Nechte pleť poradit si samotnou s vaší podporou. Myslete na to, že zásadní je „léčba“ akné zevnitř, není to totiž pouhý projev kůže, ale zrcadlo celkového stavu organismu. Aneb ve zdravém těle zdravý duch - totiž pleť. Projevy akné je třeba začít řešit ihned, jakmile se objeví. Zabráníte tak rozvoji těžších forem a případným jizvám. Počítejte také s tím, že výsledky mohou být viditelné klidně až po několika týdnech.

  • Upravte jídelníček

Léčba akné, změna stravování

Akné ovlivňuje nepochybně také strava – je známým faktem, že v domorodých společnostech se vůbec nevyskytuje, zatímco civilizovanou společností se šíří rychlostí blesku. Životospráva obecně a hlavně stravování se však většinou velmi podceňuje, bohužel často i díky tvrzením lékařů, že akné se stravou nemá žádnou souvislost.

Ale skrze kožní potíže - a tedy i projevy akné nám tělo sděluje, že se mu něco nelíbí. A změna stravování je ten první správný krok, kterým můžete svému tělu jedině prospět ve všech ohledech. Tak proč to nezkusit?

Podpořte střevní bakterie, které vám pomohou ke zdravějšímu metabolismu, tedy i zdravější pleti. Vyhněte se kořeněným, smaženým a tučným jídlům, uzeninám a potravinám obsahujícím velké množství soli a umělých náhražek. Uberte na spotřebě mléka a mléčných výrobků a upřednostněte zakysané mléčné výrobky. Co nejvíce omezte sladkosti (i ve formě nápojů), bílé pečivo, červené maso, kofein a alkohol.

Jak si změnu stravování usnadnit? Nesoustřeďte se na to, co nesmíte jíst, ale na to, čeho máte jíst víc.

Snažte se o vyvážený jídelníček bohatý na dostatek vitamínů, minerálů, stopových prvků a aminokyselin. Můžete zvýšit přísun vitamínů skupiny B a zinku, které podporují hojení. Upřednostněte potraviny s nižším glykemickým indexem – libové maso, ryby, a hlavně ovoce a zeleninu.

Pro zdraví celého organismu - a tedy i pleti - je také nezbytná dostatečná hydratace, tedy vhodný pitný režim. Vsaďte na čistou pramenitou vodu, bylinné čaje a ovocné či zeleninové šťávy bez přidaných cukrů. Zkuste prospěšný kopřivový a mátový či pampeliškový čaj.

  • Nesahejte si na postižená místa

Máte představu o tom, jak často se dotýkáte obličeje? Nevědomky si na něj sáhnete několikrát za hodinu. Poškrábete se na čele. Odhrnete si pramínek vlasů. Promnete oči. Zkuste se tedy vědomě soustředit na to, abyste se obličeje dotýkali co nejméně, protože si na něj rukama nanášíte veškerý pot, špínu, maz, bakterie a viry, které problém s akné jen rozšiřují a prohlubují. Pokud si nemůže pomoci a na obličej často zkrátka sahat „musíte“, podpořte svou snahu o čistší pleť častějším mytím rukou.

  • Pohybem ke zdravé pleti

Pohybem ke zdravé pleti

Zlepšit stav své pleti můžete i na první pohled nesouvisející činností, a to cvičením. Stačí 30 minut aerobního cvičení třikrát až čtyřikrát týdně. Ovšem každý krok, schod a doběhnutý autobus se počítá.

Cvičení vám totiž pomůže s redukcí stresu a stres zase ovlivňuje produkci kožního mazu. Platí tedy jednoduché pravidlo: méně stresu, méně akné.

Pohyb ovšem obnoví i pořádek v hormonální hladině a zmírní produkci mazu i druhou cestou. Třetí výhodou cvičení je pocení, které pomáhá vyčistit póry, odvádí odumřelé kožní buňky, které už vás nebudou trápit záněty.

  • Rychlá sprcha a studená voda

Při problematické pleti je spíše než vyvalování v horké vaně vhodnější rychlé a intenzivní sprchování. A to zejména po cvičení, kdy je potřeba smýt veškerý pot, odumřelé buňky, ale také sůl, která vám zůstala na kůži. Pokud se po cvičení neosprchujete, zůstává na vás nejúrodnější půda pro všechny bakterie a připravujete tak akné hotové dálnice.

omývání obličeje studenou a teplou vodou pro zdravou pleť

A když už jsme u té sprchy, zkuste studenou vodu - otužování, neboli střídání studené a teplé vody může mít na pleť přímo blahodárné účinky. Nemusíte na to jít nijak drasticky, pro začátek stačí běžné sprchování zakončit studenou vodou. Dobu pod studenou sprchou můžete postupně prodlužovat a časem i prostřídat teplou vodu se studenou několikrát, vždy však končete studenou vodou. Vytrvejte, kouzlo otužování spočívá v pravidelnosti.

Působením studené vody se stáhnou póry, což zabraňuje jejich ucpání nečistotami a následnému vzniku akné. Může také dojít ke zlepšení nejrůznějších ekzémů a někdy otužování pomůže i při nadměrném pocení. Radost však uděláte nejen své pokožce, ale také vlasům. Zatažení pórů na pokožce hlavy zabrání usazování nečistot a také se sníží činnost mazových žláz. Vlasy pak budou plné síly a přirozeně lesklé.

Otužování je obecně pozitivní krok k upevnění zdraví. Posílí vaše srdce a imunitu, pomůže s hubnutím a vyplavováním toxinů z těla, zrychlí schopnost regenerace tělesných tkání, dodá energii a posílí schopnost překonávat stresové situace, uleví při bolesti svalů a kloubů, kontrast teplot je také dobrou prevencí cévních onemocnění. No nestojí to za tu trošku nepohodlí?

Pokud se vám přeci jen do studené sprchy nechce, vyzkoušejte prozatím účinky střídání teplot na obličeji. Ráno si opláchněte obličej střídavě teplou a studenou vodou, začněte teplou a zakončete studenou, můžete několikrát zopakovat. Odměnou vám bude hladší a pevnější pleť se zdravou barvou.
  • Kosmetika, která pomůže

Naprostým základem je pravidelné čištění pleti dvakrát denně správně zvolenou pleťovou vodou a pleťovým mlékem. Pokud není pleť správně vyčištěná, tak ani sebelepší krém vám nepomůže. Vybírejte si přípravky, které jsou protizánětlivé a určené na problematickou pleť s akné.

kosmetika na akné Pleva

Pečlivě se zaměřte také na vhodný denní i noční krém. Kvalitní krém proti akné by měl redukovat přebytečný kožní maz, stahovat rozšířené póry a zabraňovat jejich ucpávání, měl by působit protizánětlivě a hojivě, redukovat tvorbu pupínků a omezovat vznik nežádoucích jizev.

Příčinou vzniku pupínků především u žen může být také každodenní make-up. Tím nejlepším co pro svou pleť můžete udělat, je nechat ji volně dýchat bez zakrývání make-upem. Zkuste to bez něho třeba na měsíc a uvidíte, jestli to na vaši pleť a stav akné bude mít vliv.

Pokud se přeci jen bez make-upu neobejdete, snažte se alespoň co nejvíce omezit dobu, po kterou jej na pleti máte. Každý den co nejdříve je to možné, se pečlivě odličte a pleť vyčistěte. Vyhýbejte se mastným a výživným make-upům a volte podobně jako v případě čištění pleti přípravky, které jsou vhodné přímo pro vaši problematickou pleť.


Z naší kosmetiky můžeme doporučit tyto výrobky:

Pleťové mléko na problematickou a aknózní pleť

Pleťové mléko s propolisem

Je výborné při péči o aknózní pleť, redukuje mastnotu a zároveň hydratuje, zjemňuje pleť a přitom zachovává její přirozenou pružnost. Díky hydrataci se hodí také po koupeli nebo plavání, pokožka rychle získá vláhu a nebude z vody vysušená.

Mléko krásně a dlouho voní, takže se po každé aplikaci budete cítit svěží. Jemné složení nedráždí ani velmi citlivou pokožku.

„Hojivé pleťové mléko a velmi účinné na problematickou pleť.“

Em

„Bezvadné, určitě koupím zase, plet je hydratovaná a velice hebká a jemná, používám už nějaký čas a zlepšilo se mi i akné, skvěle čistí, za mě můžu jenom doporučit.“

Jana

„Koupeno pro syna na aknozní pleť, proste super! Pupínky se ztrácí a brání před výskytem nových. Jsem taky velmi potěšena, že i my v Čechách držíme svou kvalitu!“

Miriam


Pleťová voda na problematickou a aknózní pleť

Pleťová voda na akné s propolisem

Vyvinuli jsme ji pro problematickou a citlivější pleť, trpící záněty, akné a častěji se mastící. Propolis působí protizánětlivě a má výrazné hojivé účinky. Složení jsme v letošním roce inovovali o biotechnologickou látku Phycosaccharide AC, která má opravný účinek na pleť a léčí všechny kožní poruchy spojené s akné.

Výrazně redukuje tvorbu kožního mazu, pomůže s již vytvořenými pupínky a nedopustí rozvoj dalších, redukuje bakteriální skvrny, které jsou úrodnou půdou pro tvorbu akné. Zároveň pozitivně působí při léčbě zánětů a pomáhá s hojením jizev.

„První výrobek co mi pomohl na zanicene bolavé místa v obličeji. Používám ráno a večer. Rodina si všimla změny.“

Marie

„Již po prvním použití jsem pocítila účinky, pleť je perfektně vyčištěná, po několika dnech používání ráno i večer je můj obličej jako zázrakem bez nedokonalostí a ta nádherná vůně je oravdu návyková :-) Stačí použít opravdu malé množství k vyčištění celého obličeje.“

Denisa

„Pleťovou vodu mám moc ráda, protože je k mé problematické pleti šetrná a hezky hojí známky po akné, splňuje vše co jsem očekávala :)“

Lea


Péče o problematickou a aknózní pleť, Pleťový krém na akné, Pleva

Pleťový krém na akné

Krém speciálně vyvinutý na problematickou, zánětlivou a aknózní pleť, ať už teenagerů nebo dospělých. Skvěle se doplňuje s výše uvedeným pleťovým mlékem a pleťovou vodou s propolisem. Obsahuje účinný propolis, který na pleť působí hojivě a protizánětlivě.

Další duležitou přírodní složku je Phycosaccharide AC, která si poradí s vytvořenými i vytvářejícími se pupínky, účinně redukuje přebytek kožního mazu a omezuje bakterie, které akné podporují a rozšiřují. Zároveň urychluje zklidnění zánětlivosti pokožky. Phycosaccharide AC tak stojí v základu celého problému, neřeší pouze následky, ale skutečné příčiny akné.

„Takhle rychle mi nepomohl žádný krém.“

Jana

„Nejen zkrášluje, ale hlavně léčí. Dcera jej používá pravidelně na problematickou suchou pleť s akné.“

Jitule

„Krém je velice účinný, neměla jsem těžkou formu akné, avšak nějaké pupínky mě občas trápily a ty s pravidelným používáním tohoto produktu zmizely. Vyhovuje mi také vůně, lehká a svěží textura tohoto krému.“

M.M.


Péče o problematickou a aknózní pleť, kosmetická sada na akné, Pleva

Pleťový krém a voda na akné v sadě

Pleťovou vodu na akné s propolisem a Pleťový krém na akné nabízíme také ve společné sadě pro problematickou pleť.

„Nedráždí citlivou pokožku, čistí pleť a zmírňuje projevy akné.“

Markéta

„Vynikající produkt, zcela nahradil léčbu od kožní lékařky, která příliš nezabírala.“

Marcela

„S pleťovou vodou a krémem na akné jsem velice spokojena, už po týdnu užívání se akné velice pěkně zahojilo a další se netvoří.“

Zdenka

„Každý den jsem s tím "mučila" svýho syna. Nyní když zjistil, že se mu tvář výrazně zlepšila, tak si očistu dělá dobrovolně sám :-)“

Ilona

„Pleťové mléko s propolisem jsem zakoupila zároveň s pleťovou vodou a krémem na akné, takže používám celou řadu, jsem velmi spokojena, vidím viditelné zlepšení kvality pleti...prostě jí to dělá dobře. :-)“

Melanie


Všechny produkty jsou určeny na mastnou, problematickou a aknózní pleť. Nejsou vhodné jenom pro teenagery, ale pro všechny, které trápí zánětlivá pleť a často se vracející pupínky. Vyhovovat budou i ženám, které mají jemnější pleť a na trhu velmi těžko hledají citlivý a zároveň účinný prostředek k čištění a hydrataci pleti. Díky současnému používání přípravků se výrazně zvyšuje jejich účinnost.

Akné a psychika

Nezanedbatelný, ale málo zmiňovaný je vztah akné a psychiky. Ač si to často neuvědomujeme, náš psychický stav má na průběh kožní nemoci velmi silný vliv. Vše co prožíváme uvnitř - emoce, stres, psychická nepohoda – se projeví i na kůži. Proto mnohdy sebelepší kosmetika a vhodná životospráva nemusí na boj s akné stačit.

Vliv akné na psychiku, akné a psychika

Mysl a tělo jsou pevně propojeny, a proto je potřeba pečovat o svou vnitřní pohodu stejně jako o vnější krásu. Dbejte na svou osobní spokojenost, dostatek odpočinku a pozitivní přístup k životu. Omezení stresu a pocit spokojenosti a štěstí se projeví i na stavu pleti.

A naopak, kožní onemocnění jako akné má velký vliv na sebevědomí a může být velkou psychickou zátěží. A tímto se člověk s akné ocitá v začarovaném kruhu, špatný stav pleti má negativní dopad na psychiku a psychická nepohoda se projevuje dalším zhoršením stavu pleti. Vykročením z tohoto kruhu může být změna myšlení, protože myšlení ovlivňuje naše zdraví víc, než si dokážeme představit.

To nejlepší, co pro sebe můžete udělat je, že začnete věřit sami v sebe a budete naslouchat svému tělu. Nenechte nepříjemné pupínky zabrat příliš místa ve vašem životě nebo v životě vašich dětí. Akné je normální, ač nepříjemná věc, kterou v určité fázi života zažije snad každý. A s trochou snahy půjde o přechodnou záležitost.


Nenašli jste, co jste hledali? Navštivte naši poradnu, najdete zde i odpovědi na nejčastější dotazy k tomuto tématu.
Případně zde můžete položit svůj dotaz, rádi vám poradíme!

Přejít do poradny


Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit