Jste zmrzlí? Zkuste horkou medovinu dle Giulia
Tak si s námi počasí opět hraje, chvilku vypadalo, že bude již jaro a přitom sněží a teploty se blíží opět k nule. Přijdu domu, venku prší, nebo sněží, jsem celý vymrzlý a hledám, co by mne hezky zahřálo. Také se vám v zimních, časných jarních a nebo naopak v podzimních měsících stává podobná situace?
Určitě znáte hodně možností jak se zahřát, od mátového čaje s medem přes horkou čokoládu až po teplou medovinu. Dnes bych vám rád popsal také jednu alternativu – horký míchaný nápoj dle barmana Giulia Capuzza. Giulio pracuje jako barman v hotelu InterContinental na Praze 1, předtím míchal nápoje také v hotelu Four Seasons v Praze. Ve svém volném čase míchá originální drinky pro přátele.
Jak vlastně tento tajemný nápoj vznikl?
Při pořádání narozeninové oslavy bylo venku pošmurné počasí a pozvaní hosté přicházeli velmi vymrzlí. Když přišel Giulio, nabídl jsem mu tradičně naši ohřátou Potštejnskou medovinu. Ta ho oslovila a velmi mu zachutnala.
Po vypití sklenky teplé Potštejnské medoviny se mne začal vyptávat, jestli mám whisky, jablkový džus, červené víno a další ingredience… Sice jsem ze začátku netušil proč se ptá, ale vše co si Giulio vymyslel, jsem sehnal.
Giulio Capuzzo: “Namíchám ti z vaší medoviny originální medovinový nápoj, který skvěle zahřeje!"
Taková nabídka se neodmítá, takže jsem připravil koření, vařečku, hrnce a vznikla...
Horká medovina dle Giulia Capuzza
Budete potřebovat:
- 250 ml vody
- 250 ml jablečného džusu
- 10 ml whisky
- 200 ml medoviny
- 50 ml červeného vína
- 1/2 hrušky a 1/2 jablka pokrájené na kousky
- 3 skořice
- hřebíček, tymián, badyán
Pár tipů:
Nápoj je nutné ohřívat ve dvou nádobách. V první ohříváme pouze alkohol (pozor, nesmí přesáhnout 40 °C, abychom nepřišli o skvělé látky, které jsou v medovině). Ve druhé nádobě ohříváme ostatní nealkoholické ingredience, ovoce a koření. Jestliže byste si chtěli návod uspěchat a vše ohřívali najednou, nebude výsledek tak skvělý a výsledná chuť bude jiná.
Postup:
Do 1. nádoby dáme: 200ml medoviny, 50 ml červeného vína, 10 ml whisky a postupně, pomalu zahříváme, teplota nesmí přesáhnout 40 °C. Do 2. nádoby dáme: 250 ml vody, 250 ml jablečného džusu, 1/2 hrušky a 1/2 jablka pokrájené na kousky, 3 skořice, hřebíček, tymián, badyán. Pokud není vůně badyánu, nebo tymiánu vaše oblíbená, vynechte je. Použijte nejlépe vcelku, jestli máte mletý, tak použijte menší množství. Po zahřátí je nutno přecedit, aby ve výsledném nápoji nic neplavalo (ovoce, skořice ani koření). Jakmile máme vše zahřáté, můžeme obě nádoby smíchat dohromady a podávat.
Pokud v blízké době čekáte návštěvu, nebo prostě jen přijdete domů zmrzlí - vyzkoušejte si tuto variantu horkého nápoje s medovinou od Giulia Capuzza. Vyzkoušet můžete i jiné teplé nápoje s medovinou či medem pro zahřátí, mezi kterými najdete například skvělý medový vaječný koňak. A pokud hledáte spíše tipy pro letní párty, pak mrkněte na naše letní koktejly s medovinou.
Hledá nové možnosti jak šířit povědomí o účincích včelích produktů. Má na starosti marketing, reklamu a eshop. Stará se o obchodní zástupkyně, takže ho někdy můžete potkat i v terénu. Jeho vize je, aby se kosmetika dostala také více do zahraničí. Ve svém volném čase se věnuje svým dcerám, běhá rád bos a fotí.