Menší zásilky poštovné od 67 Kč. Doprava zdarma nad 2300,-

Odpočinek pro unavenou a povadlou pleť

Odpočinek pro unavenou a povadlou pleť

Snad nikdy v historii lidé nepracovali tolik jako my teď. V práci trávíme naprostou většinu dne a z práce si kromě tašky odnášíme pod ramenem taky kupu starostí a jen málokomu se podaří za pracovními záležitostmi zaklapnout dveře kanceláře. Podobně jako naše hlava na tom bývá i naše pleť – unavená, povadlá, zašedlá, s kruhy pod očima. Proto pro vás máme několik tipů, jak se naladit na domácí odpočinkovou vlnu a zrelaxovat zgruntu – hlavu i pleť.

Udělejte si z přechodu z práce domů rituál

jak si odpočinout

Pokud je to jenom trošku možné, neberte si práci domů. Začněte tím nejsnazším: pracovní notebook i telefon zůstanou na stole v kanceláři, domů si nebudete odnášet žádné dokumenty, které potřebujete vyplnit, písemky, co musíte opravit, nebo příručky, které je třeba prostudovat.

Vše zůstane v práci. Stejně jako vaše myšlenky. Aby se vám to povedlo, zkuste si z přechodu z práce domů udělat vlastní malý rituál.

Jeho součástí může být to, že vyšlápnete schody do bytu ve čtvrtém patře, vystoupíte o zastávku dřív a domů dojdete pěšky nebo i to, že se převlečete do všedního oblečení, v klidu se posadíte na zem, prodýcháte se nebo si pustíte oblíbenou hudbu, uvaříte si oblíbený čaj a dovolíte si alespoň na chvilku vypnout.

Podobně, jako si převlečete šaty a vezmete si triko a legíny na doma, byste měli uvolnit i vaši pleť – už není nutné, aby byla perfektně nalíčená. Vaše pleť určitě ocení, když ji pečlivě odlíčíte, vyčistíte a namažete vaším oblíbeným pleťovým krémem.

Vyhraďte si čas na sebe (a na odpočinek)

odpočinek s pleťovou maskou

Musíte toho obstarat hodně, tomu rozumíme. Domácnost a děti jsou jeden velký kolotoč a kolikrát svou náročností vydají za plnohodnotnou práci. Pokud to ale jenom trochu jde, vyhraďte si čas sama pro sebe.

Nemusí se jednat o čtyřhodinový blok, kdy uvážete děti i domácnost na krk manželovi, ale třeba jenom o půlhodinku, kdy si nazujete boty a oběhnete svůj oblíbený okruh. Nebo kdy se zavřete do koupelny, dáte si horkou vanu a dopřejete si pořádnou péči pro sebe. Součástí odpočinkového rituálu může být i péče o pleť, spojte třeba chvilku odpočinku s použitím pleťové masky.

Když máte chvilku času pro sebe, neuklízejte, nemyjte nádobí a nechte koberec klidně plný psích chlupů. Opravdu si udělejte čas pro sebe, potřebujete ho.

Dlouhodobý stres ovlivňuje totiž nejen naši psychiku, což se pak může projevit i na kvalitě pleti, ale celkově ovlivňuje naše tělo a také stav našeho imunitního systému. Pokud vás toto téma zajímá, přečtěte si článek o tom Jak stres ovlivňuje imunitu a 7 rad na jeho zvládání na základě vědeckých studií.

Odpočívejte tak, jak potřebujete

Nepřizpůsobujte se tomu, že pro vdanou maminku se třemi dětmi, nebo babičku už se určité věci nehodí. V každém věku se dá tančit tango, vyčistit si hlavu v sauně nebo chodit cvičit zumbu. Pokud vás něco baví, je škoda se tomu nevěnovat jenom pro to, že se na to už necítíte.

odpočívejte tak, jak potřebujete

Ať už máte pocit, že na to „nemáte věk“ či fyzičku nebo máte zkrátka pocit, že jste vypadla z tempa. Kdykoli se dá naskočit zpět! To, že vám bylo padesát, rozhodně neznamená, že byste měla přestat chodit na aerobic, vyrážet na toulky do přírody, na kolo, nebo třeba lyžovat.

Žena je přirozeným srdcem domova i domácnosti. Snaží se být tou nejlepší maminkou pro své děti a jako babička se věnovat vnoučatům. Má se za to, že pro muže by měla být manželkou, kamarádkou a milenkou. Zároveň je ovšem potřeba, aby byla kuchařkou, hospodyní a realizátorkou (či podněcovatelkou) všech změn v domácnosti i na zahradě. A v neposlední řadě by měla též vykonávat smysluplnou práci. Na jednu ženu je toho až až. Přesto se dají role, které žena chce plnit, vybalancovat a najít mezi nimi harmonii a radost. Přečtěte si pár tipů od Hanky Plevové jak být krásná, odpočatá a svěží.

Pleťová gymnastika i obličejová jóga

Stejně jako vytáhnete tělo na lekci jógy, vezměte i svoji pleť na jógu obličejovou – klidně v pohodlí vlastní koupelny. I když tělo relaxuje při běhu nebo v sauně, pleť si při takových činnostech většinou neodpočine ani neprotáhne. Je to podobné, jako kdybyste celý den seděla na kancelářské židli a chodila si jenom do kuchyňky pro kávu – naše mimické svaly jsou v tomto ohledu obecně hodně oslabené.

obličejová jóga, pleťová gymnastika

Očím navíc vadí, že se díváme stále na poměrně krátkou vzdálenost a netrénujeme i pohled do dálky a zaostřování. Každý dobrý masér vám poradí, abyste se, kdykoli můžete, podívali do dálky a rozhlédli. Krásně si narovnáte záda a uděláte prospěšnou věc i pro svůj zrak. Jak ulevit unaveným očím, či jak si zacvičit oční gymnastiku se podívejte v článku Unavené oči a péče o oční okolí.

Podobně jako oči jsou na tom i čelo, tváře, oční okolí nebo krk. S unavenou a povadlou pletí si dovede dobře poradit obličejová jóga – zjemní hluboké vrásky, zpevní a vypne pleť, vylepší stav padajících horních víček a odstraní dokonce dvojitou bradu.

Pro začátek se nemusíte chodit zubit a šklebit na trenérku obličejové jógy, ale klidně si jen zacvičit podle běžně dostupných videí či návodů na internetu.

Vyzkoušejte domácí masáž obličeje

Pro odpočinutí pleti, potlačení tvorby vrásek, váčků a kruhů pod očima vyzkoušejte domácí masáž pleti. Působí proti únavě, prokrvuje pleť a snižuje napětí obličejových svalů. Masáž obličeje navíc odstraňuje stres a přispěje ke svěžímu vzhledu vaší pokožky. Masírujte vždy odlíčenou pleť, nejlépe ráno během nanášení denního krému, případně večer s pomocí krému nočního. Obličej masírujte jemně a plynule, lehkými krouživými pohyby. Na kůži netlačte, ani ji nenatahujte, pro masírování obličeje používejte prostředníčky nebo prsteníčky, zajistíte tak pleti jemný dotyk.

Obličejová masáž vám zabere maximálně 5 - 10 minut času a pokud ji své pleti dopřejete alespoň párkrát do týdne, jednoduše v rámci nanášení krému, pomůžete tak oddálit projevy stárnutí.

Jak na domácí masáž obličeje

  1. masáž obličeje návod

    Začněte mezi obočím, kam si nanesete trošku krému. Krém vmasírovávejte malými krouživými pohyby směrem nahoru a do stran.

  2. Palci lehce provádějte vlnovky po celém čele od obočí k vlasům - směrem vzůru a lehce do stran.

  3. jak udělat masáž obličeje

    Nyní naneste trošku krému na oba spánky a jemně ho krouživými pohyby vmasírujte. Udělejte pět kroužků na jednu stranu a poté pět kroužků v opačném směru.

  4. Jemně si proštípejte celou oblast obočí, pětkrát zopakujte.

  5. návod na obličejovou masáž

    Prsty obou rukou několikrát opište kruhy kolem očí – začněte u vnějšího koutku oka, pokračujte přes spodní víčko k vnitřnímu koutku oka, přes hranu nosu a přes obočí zpět k vnějšímu koutku oka.

  6. Naberte si trošku krému na prsty obou rukou a jemnými krouživými pohyby masírujte nos po stranách nosních dírek. Opět proveďte pět kroužků na jednu a pět na druhou stranu.

  7. obličejová masáž návod

    Nyní začněte opět od spodních stran nosu (oblast nosních dírek) a malými vlnovkami masírujte nos směrem nahoru ke kořeni.

  8. Zbytek krému rozetřete kolem nosoretních rýh a podél horního rtu do stran.

  9. Naberte si krém na dva prsty a krouživými pohyby promasírujte střed brady pod dolním rtem, opět pět a pět kroužků v obou směrech.

  10. návod na obličejovou masáž

    Zbylý krém (nemáte-li ho dost, naberte si znovu) lehce roztírejte oběma rukama do stran a nahoru podél čelistí malinkatými spirálkami.

  11. Postupně se posunujte výše a stejným způsobem promasírujte celou oblast tváří, vždy postupujte směrem nahoru a lehce do stran.

  12. návod na masáž obličeje

    Další krém naneste na oblast pod bradou a pěti kroužky v jednom a pěti ve druhém směru promasírujte.

  13. Poté krém rozetřete střídavě jednou a druhou rukou po krku směrem do stran a lehce nahoru.

  14. Naberte si poslední trošku krému a tu rozetřete krouživými pohyby až do oblasti dekoltu.

Na závěr můžete zlehka, bez jakéhokoli tlaku překrýt oči na pár minut dlaněmi tak, aby skrze ně neprosvítalo žádné světlo. Oči lehce zavřete, zpočátku můžete vidět různé mihotání barev a světel, a vyčkejte dokud se zcela nezklidní - až uvidíte čistou tmu. Takto nechte oči chvíli odpočívat.

Spěte, spěte, spěte, aby vás nepřepadla únava

Vědci zabývající se spánkem v několika studiích zjistili, že to, co nenaspíte, už nedospíte. Proto byste neměli jednu ze základních potřeb našeho organismu zanedbávat, ale naopak spánkem své tělo regenerovat a podporovat.

spánek pro krásnou pleť

Tomu pomůžete, když budete každý den chodit spát přibližně ve stejnou dobu a když si na spánek vyhradíte sedm až osm hodin. Před spaním byste neměli požívat kofeinové nápoje (některé z nich mohou učinkovat až 14 hodin), nechat na sebe zářit modré světlo obrazovek nebo se stresovat.

Pro relaxaci před spaním si můžete zapálit svíčku ze včelího vosku a do postele si s sebou vzít bylinný polštářek na dobrý spánek. Věděli jste, že svíčka ze včelího vosku hořící 15 - 20 minut před spaním přináší hluboký, klidný a zdravý spánek a ráno pocit energie a zdraví?1

Ke kvalitní noční regeneraci vám pomohou zatemňovací závěsy, které do ložnice nevpustí zbytečné světlo z ulice, ale také pořádně vyvětraná místnost, čerstvě povlečená postel a sklenice teplého mléka s medem pro sladké usínání. Pokud nebudete dostatečně dlouho spát, nemůže se ani vaše pleť vyspat do růžova. Dejte čas na regeneraci své kráse i své duši.

Povadlá a unavená pokožka také potřebuje odpočinek

odpočinek pro tělo i pleť

Kromě vaší hlavy pociťuje únavu i vaše unavená pleť. Regenerovat potřebuje nejenom duše, ale také pokožka. Proto jí dopřejte dlouhý odpočinek ve vaně plné pěny, třeba naší Medové pěny do koupele, krásně ji umyjte, třeba Sprchovým krémem s medem a makadamiovým olejem, který kromě umytí také báječně hydratuje a zvláčňuje pokožku, takže nemusíte trávit další čas natíráním tělového mléka.

V případě použití běžného sprchového mýdla však pokožce péči tělového mléka určitě dopřejte, vyzkoušejte třeba to naše medové. Pro rozjasnění unavené pleti začněte důkladným čištěním pleti a poté jemným promazáním pleťovým krémem.

Jednou až dvakrát do měsíce dopřejte pleti peeling a nemusíte šetřit pleťovými maskami - klidně vystřídejte i několikrát týdně ty domácí s kupovanými. Kvalitní pleťová maska pleť nádherně vypne, vyživí a prozáří. Můžete si ji klidně vyrobit doma:

Domácí maska pro rozjasnění unavené pleti

Domácí banánová maska s medem pro rozjasnění pleti, návod

S povadlou pletí vám pomůže příjemná banánová maska. Banány jsou totiž přirozeným zdrojem draslíku, který udržuje vodu v buňkách, a zabraňuje tak dehydrataci pokožky. Zároveň dovede odvádět toxiny z těla.

Budete potřebovat:

  • 1 zralý banán
  • 1 lžička medu
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžičky olivového oleje (pro smíšenou pleť jenom 1 lžičku, pro mastnou pleť olej vynechte)

Postup: Banán rozmačkejte vidličkou a přidejte k němu další ingredience. Dobře promíchejte, hotovou masku naneste na vyčištěnou pleť a nechte 10 minut působit. Poté důkladně omyjte vlažnou vodou.

Domácí gelová maska pro unavené oči

Domácí kávová gelová maska pro unavené oči, návod

S kruhy pod očima všech barev a velikostí vám pomůže káva. Pozor, nepít! Podávat se bude vnější cestou. Kofein totiž zlepšuje cirkulaci krve a díky tomu působí proti otokům a kruhům pod očima. Díky této masce budete mít hebké oční okolí a osvěžené oči. Příprava je sice trošku náročnější, ale najednou si připravíte více polštářků pro několik dnů dopředu.

Budete potřebovat:

  • ¼ hrnku silné kávy
  • ½ polévkové lžíce želatiny nebo agaru

Postup: Kávu i želatinu smíchejte v menším hrnci a povařte na mírném ohni, dokud směs nezačne houstnout. Poté ji v tenké vrstvě vylijte na pečicí papír nebo silikonovou podložku a nechte asi 10 minut tuhnout. Zapátrejte ve svých vykrajovacích formičkách, určitě najdete vhodný tvar. Pokud ne, vykrojte si polštářky tvaru půlměsíce nožem.

Vykrojené polštářky přiložte co nejtěsněji pod spodní řasy. Po 20 minutách bude oční okolí krásně hebké a příjemně osvěžené. Ze zbytku směsi si vykrojte další polštářky a schovejte si je v uzavřené nádobě do lednice na příště. Používat je můžete ráno i večer.

Zastavte se a odpočiňte si

Život se odehrává právě teď. Daleko víc než ve slavnostních chvilkách a na oslavách se odvíjí během běžných drobných momentů celého dne. Když už jste jednou tady, nezapomeňte si život užívat, ať už vás trápí a limituje cokoli. Otevřete si okno a nadýchněte se čerstvého vzduchu, naučte se vstávat o něco dřív a zažívat ráno více poklidu než chaosu, zajděte si každý týden do lesa nebo alespoň do parku. Nastavte tvář slunci, usmějte se na sebe a několikrát se zhluboka nadechněte.

Výbornou pomůckou, díky které najdete v životě více pozitivního, může být i tzv. deník vděčnosti. Každý den si do něj zapíšete tři věci, za které jste opravdu vděční. Od negativních myšlenek vás povede k vlastnímu bohatství a ve smutnější chvíli stačí jenom zalistovat…


1 Ing. Štefan Demeter, CSc.: Apiterapie: Léčení včelími produkty; Vydala Mgr. Andrea Lenochová, Olomouc, 2015, str. 160 Zpět

Sdílejte produkt s přáteli

Další články, které by se vám mohly také líbit